Daži noderīgi padomi, kā uzvesties pie kāzu galda

Kāzu laiks jau pilnā sparā. Šie svētki nav iedomājami bez svinīga mielasta. Bet, vai zini, kā pareizi uzklāt galdu un kā pareizi pie tā uzvesties? Piedāvājam dažus padomus.

Foto: Māra Pētersone.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Māra Pētersone.

- Parasti vislielākās problēmas sagādā galda piederumu novietošana. Ja iecerētas vien pusdienas, kas sastāv no pamatēdiena un deserta, galda klājums nav sarežģīts. No šķīvja pa kreisi - dakšiņa, pa labi - nazis, bet deserta karote jānovieto virs šķīvja ar kātiņu pa labi. Pa labi no šķīvja - glāze sulai vai ūdenim.

- Ja galdā tiek likti vēl citi ēdieni, tad galda piederumus novieto no centra pa labi ar tādu aprēķinu, lai vispirms būtu jāizmanto tie, kas atrodas labajā pusē pašā malā.

- Pie galda jāsēž taisni, tikai nedaudz atbalstot muguru pret krēsla atzveltni, uz galda liek tikai delnas, nevis elkoņus.

- Auduma salveti uzklāj uz ceļiem, to nevajag aizbāzt aiz apkakles.

- Ja ēdiens vai piedevas novietoti pārāk tālu, jāpalūdz blakussēdētājam tās pasniegt, jo nav pieklājīgi sniegties pāri visam galdam.

- Izsmalcinātās pusdienās putnu gaļu ēd ar nazi un dakšiņu, bet laukos pusdienās kaulu var paņemt pirkstu galos.

Reklāma
Reklāma

- Zivis ēd ar speciālu galda piederumu palīdzību:platu, īsu dakšiņu un neasu, nedaudz slīpu nazi. Žāvētas zivis, siļķi un zivis marinādē ēd ar parasto galda piederumu palīdzību. Dārzeņus var sagriezt ar nazi, taču sasmalcināt biezenī tos, tāpat kā vārītus kartupeļus, nedrīkst.

- Un tomēr pats galvenais - justies pie galda brīvi un risināt interesantas sarunas.

 

Padomi no "Omas pavārgrāmatas" ("Jumava").