7 ieteikumi, kas pasargāt sevi no pārēšanās Ziemassvētkos

Lai nenodarītu pāri savam vēderam, garajās Ziemassvētku brīvdienās cilvēkiem vajadzētu ievērot mērenību ēšanā un dzeršanā, kā arī vairāk kustēties, aicina uztura speciāliste Liene Sondore.
Svētku vakariņām nevajadzētu kļūt par Ziemassvētku svinēšanas centrālo nodarbi - uzspēlējiet kādu atraktīvu rotaļu! Foto: Rojs Maizītis, speciāli mammamuntetiem.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Svētku vakariņām nevajadzētu kļūt par Ziemassvētku svinēšanas centrālo nodarbi - uzspēlējiet kādu atraktīvu rotaļu! Foto: Rojs Maizītis, speciāli mammamuntetiem.lv

 

Tradīcijas paģēr svētku galdā celt 9 ēdienus. Parasti viss ir tik gards, ka itin viegli var pārēsties un pēc tam justies visai nelaimīgi...

 

Ja gribam ievērot tradīciju ar deviņiem ēdieniem, uztura speciāliste L.Sondore teic, ka tad centrālā vieta jāatvēl pākšaugiem - zirņiem un pupām.

 

Pākšaugi ir veselīgs produkts, jo satur daudz olbaltumvielu, vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu,  taču tos vajadzētu izbaudīt nesteidzīgi un nelielās porcijās, lai pārēšanās dēļ nezustu svētku prieks, mudina "Euroaptieka" pārstāve Jeļena Žuravļova.

 

Gan visa organisma, gan kuņģa veselībai nepieciešams, lai cilvēks ēstu pilnvērtīgu uzturu mērenās devās, sportotu un daudz kustētos - šādas aktivitātes veicina zarnu motoriku, nodrošinot tās ar labāku asins apgādi, skaidroja uztura speciāliste

 

 Ieteikumi, lai izbēgtu no pārēšanās!

1.Izvēlies svētku galdam mazākus šķīvjus. Uzliec uz šķīvja mazliet no katra ēdiena. Tā būsi paēdis un pie reizes - nogaršojis dažādus gardumus. Meklē prieku nevis ēdiena daudzumā, bet tā baudīšanā!

 

Reklāma
Reklāma

2.Pirms ēdienreizes izdzer glāzi ūdens - tas mazinās apetīti.

 

3.Pagatavo svaigu dārzeņu salātus. Klāt pievieno nedaudz olīveļļas, garšvielas un nedaudz ķiploku. Ķiploki ir lielisks dabisks līdzeklis gremošanas uzlabošanai un imunitātes stiprināšanai.

 

4. Sāls vietā izmanto dažādas garšvielas un garšsaknes.

 

5.Nākamajā dienā pēc sātīgā svētku mielasta ievēro nelielu atslodzi - dod priekšroku veselīgi pagatavotiem dārzeņiem, dārzeņu zupām vai lapu slātiem.

 

6. Atceries - Ziemassvētku maltīte ir jauks svētku papildinājums, nevis galvenā nodarbe!

 

7. Ziemassvētku brīvdienas nepavadi tikai mājās pie ledusskapja, televizora vai datora ekrāna. Izmanto šo laiku sportiskām aktivitātēm - tas vairos dzīvesprieku un dos spēku Jaunajā gadā!