Foto: Shutterstock.com

Glazūras svētku galdu dara īpaši krāšņu!


3 receptes piparkūku un cepumu glazūrām 2

 18. decembris 2013 10:50 Padoms

Glazūra ir tā, kas piparkūkām un cepumiem uzliek punktu uz i. Tā var būt gan klasiski caurspīdīga, gan biezi školādīga, gan sārta, dzeltena, zaļa...



Kā iegūst krāsainu glazūru?
Glazūras pagatavošana ir viena no no vienkāršākajām lietām kulinārijā, vienīgi jāzina pāris knifiņu. Kaut gan veikalos var nopirkt gatavās jeb ātri pagatavojamās glazūras, vairums no tām sagādā vilšanos, jo ir pārāk caurspīdīgas un garšo pārāk sintētiski. Izņēmums ir šokolādes glazūras, ko ir vērts pirkt. 
Mājās košu krāsu glazūras – sarkanas, zaļas, dzeltenas – var iegūt gan ar ekoloģiskajām pārtikas krāsām, gan ar dabīgajiem produktiem.
Sarkanās glazūras pamatā ir biešu sula, dzeltenās – safrāns, zaļās – spinātu sula. Maigi violetus rozā toņus panāk ar dažādām ogu un augļu sulām. Savukārt garšas nianses variē ar garšvielām vai citām piedevām, piemēram, ar kanēli, kafiju, vaniļu, apelsīnu sulu, ruma esenci.
 
Kas jāievēro glazūras gatavošanā
  • Šķidrumu glazūrai pievieno lēnām, pakāpeniski un ļoti uzmanīgi.
  • Ja gribi, lai šokolādes vai cita glazūra ir spīdīgāka, piepilini dažus pilienus eļļas.
  • Gatavo glazūru (pārsvarā tā ir šokolādes glazūra) kausē ūdens peldē, nevis uz tiešas uguns.
  • Uz cepumiem glazūru uzzied ar otiņu, uz lielākas virsmas, piemēram, kūkas, uzmanīgi uzlej un izlīdzini ar platu nazi vai lāpstiņu.
 
Vienkāršā olas baltuma glazūra
1 olas baltums
150 g pūdercukura
1 ēd.k. citronu sulas
Olas baltumu puto, pamazām iesijā pūdercukuru, lēnām piepilini citronu sulu un saputo stingrās putās. 
 
Šokolādes glazūra
30 g kakao pulvera
200 g pūdercukura
2 līdz 3 ēd.k. karsta ūdens
Pūdercukuru un kakao pulveri iesijā bļodā, pamazām pievieno karsto ūdeni un kuļ, līdz izveidojas viendabīga konsistence.
 
Sārtā glazūra
250 g pūdercukura
3 līdz 4 ēd.k. biešu sulas
Pūdercukuru iesijā bļodā. Nepārtraukti maisot, pamazām pievieno biešu sulu un sakuļ viendabīgā konsistencē.
 
Teksts: Iveta Galēja. 
Avots: žurnāls "100 labi padomi". Nr. 12/36, 2013.



2 Pievienot komentāru


Kategorijas