Bērnu sen vairs nezīdu. Cik ilgi krūtīs saglabājas piens?

Bērnam jau trīsarpus gadi. Zīdīšanu pārtraucu, kad meitai bija seši mēneši. Bet joprojām krūtīs ir kaut kāds šķidrums. Vai tas ir normāli? Portāls mammamuntetiem.lv ir saņēmis šādu jautājumu no kādas mammas. Atbildi vaicājām zīdīšanas speciālistei Sandrai Lasei. 

Turklāt, ja runājam par sievietes organismu, daba ir paredzējusi, ka sieviete ir spējīga dzemdēt bērnus un tos zīdīt pat vairākus desmitus gadus pēc kārtas.

FOTO: Shutterstock.com

Turklāt, ja runājam par sievietes organismu, daba ir paredzējusi, ka sieviete ir spējīga dzemdēt bērnus un tos zīdīt pat vairākus desmitus gadus pēc kārtas.

Jā, var būt tā, ka bērns ir zīdīts līdz sešu mēnešu vecumam un, kad bērnam jau ir trīs gadi, krūtīs pa pilienam kaut ko var sameklēt. Un tāda situācija var būt pat daudz ilgāku laiku. Vien gan jāatceras – piens no krūtīm nedrīkstētu vienkārši tecēt ārā, ja zīdīšana tik ilgu laiku ir pārtraukta. Ja izdalījumi no krūtīm ir bijuši pavisam nedaudz un pēkšņi palielinās, tad pilnīgi noteikti vajadzētu doties pie ārsta uz pārbaudēm. Bet tā kaut ko krūtīs sameklēt var pat sieviete, kurai bērni jau ir pusaudžu vecumā. Un tas ir normāls process. 

Nevajag krūtis uztvert kā “nedzīvu ķermeni”. Kāpēc? Ir sievietes, kurām krūtis kļūst jutīgas un piebriedušas mēnešreižu laikā. To nosaka hormonu un dziedzeru darbība. Turklāt, ja runājam par sievietes organismu, daba ir paredzējusi, ka sieviete ir spējīga dzemdēt bērnus un tos zīdīt pat vairākus desmitus gadus pēc kārtas. Ar piebildi, ka bērni nedzims katru gadu – reproduktīvais cikls ir ik pēc 3 gadiem, līdz ar to laktācija pilnībā neizzūd daudzu gadu garumā. Vienkārši mūsu kultūrā šobrīd viens vai divi bērniņi ir norma. 

Tas, ko nevajadzētu darīt – regulāri spaidīt un meklēt, kas krūtīs atrodams. Jo biežāk to dara, jo vairāk tiek veicināta krūts dziedzeru darbība. 

Reklāma
Reklāma