Viens iemesls, kāpēc nesaņemt algu aploksnē

Vēsture rāda, ka mēs reti mācāmies no citu kļūdām. Tomēr es gribu pastāstīt par pieredzi, kura dod atbildi uz jautājumu, kāpēc nesaņemt algu aploksnē. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Laikā, kad sākās tik slavenā krīze, vīrs sāka strādāt diezgan lielā uzņēmumā. Pamatojoties ar grūtajiem laikiem, vienojās, ka daļu naudas saņems aploksnē, bet oficiāli saņems tikai minimālo algu. Nosodāmi vai nē, šobrīd vairs nav aktuāli. Viens gan fakts, tai laikā daudzi ienākumus plānoja šodienai. Ne pensijas, ne arī kādas citas sociālās garantijas nebija prioritāte. Līdz gadījumam, kad, veicot darba pienākumus, guva ļoti smagu traumu.

Kamēr ārstējās, viņš saņēma likumā noteikto pabalstu, ko aprēķina pēc oficiāli maksātās algas. Darba devējs bieži zvanīja, interesējās par veselību, pat atsūtīja grozu ar augļiem. Vēlāk darba attiecības tika pārtrauktas, DEAK noteica invaliditāti, un VSAA aprēķināja invaliditātes pensiju, arī ņemot vērā oficiāli maksāto atalgojumu. Lieki piebilst, ja visa alga būtu bijusi legāla, invaliditātes pensija būtu vismaz 3 reizes lielāka. 

 

Ir pagājuši gandrīz 4 gadi, bet darba spējas joprojām nav atgriezušās sākotnējā līmenī. Un, visticamāk, tās arī nekad neatjaunosies. 

Jaunais darba devējs, uzzinot par ārstu slēdzienu, izturējās ļoti saprotoši, - mēģināja piemeklēt veselības stāvoklim atbilstošāku darbu, bet neveiksmīgi. Beigās izskanēja piedāvājums – varbūt vēlies darīt to aizliegto darbu, tik nelegāli? 

Pēc ilgstošās ārstēšanās, vīrs mēģināja atrast veselības stāvoklim atbilstošu darbu. Ar darbu atrašanu nebija nekādu grūtību. Problēmas sākās, kad vajadzēja iziet arodslimību ārstu komisiju. Nē – šo darbu nevar veikt, ja nevēlas iedzīvoties vēl lielākās veselības problēmās.

Jaunais darba devējs, uzzinot par ārstu slēdzienu, izturējās ļoti saprotoši, - mēģināja piemeklēt veselības stāvoklim atbilstošāku darbu, bet neveiksmīgi. Beigās izskanēja piedāvājums – varbūt vēlies darīt to aizliegto darbu, tik nelegāli? 

 

Reklāma
Reklāma

Paldies, nē. Ja nu gadīsies iegūt vēl kādu traumu, diez vai šis darba devējs būs gatavs būs tik altruistisks, lai atbalstītu nelegālo darbinieku vismaz ārstēšanās periodā, nemaz nerunājot par citu sociālo garantiju nodrošināšanu. 

 

Uzziņai 

Pēc Valsts darba inspekcijas rīcībā esošās informācijas laikā no 2013.gada 1.janvāra līdz 17.jūnijam nelaimes gadījumos darbā bojā gājuši 15 nodarbinātie un vēl 5 darbinieki atrasti miruši (iespējamas dabiskās nāves darba vietās). Pagājušajā gadā šajā laika posmā bojā bija gājuši 20 nodarbinātie. Vēl 92 cilvēki šogad ir guvuši smagas traumas darbā (2012.gadā šajā laika periodā – 108). 

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore