Siltums vēderā! Ko vislabāk ēst un dzert, lai ziemā nebūtu auksti

Neraugoties uz estētisko baudījumu, ko var gūt, raugoties skaisti piesnigušajos kokos, mežos, tomēr daudziem galvā ir viena doma - kā sasildīties ziemas mēnešos. Šajā cīņā ar aukstumu derēs jebkādi līdzekļi, bet šoreiz piedāvājam padomus, ko labāk ēst un dzert, lai ķermenis gūtu siltumu.
Lielisks siltuma avots ir rieksti, piemēram, valrieksti, pistācijas, mandeles, Indijas rieksti un ciedru rieksti (tikai cepti). Foto no www.kasjauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lielisks siltuma avots ir rieksti, piemēram, valrieksti, pistācijas, mandeles, Indijas rieksti un ciedru rieksti (tikai cepti). Foto no www.kasjauns.lv

 

Ziemīgās garšvielas

Ziemas laikā ir noderīgi ēdieniem un dzērieniem pievienot tā sauktās sildošās garšvielas, uzskata uztura speciālisti.

 

Pie tādām garšvielām pieder kanēlis, krustnagliņas, ingvers, kardamons, melnie un sarkanie pipari. Arvien populārāka kļūst ingvera tēja, kas palīdz ne tikai sasildīties, bet arī atbrīvoties no liekā svara. 

 

Ir vēl virkne citu garšvielu ar ārstnieciskām īpašībām. Piemēram, ingvers ne tikai silda ķermeni, bet arī organismu apgādā ar papildus enerģiju, kas nepieciešama arī pavasarī, kad pamazām iestājas vitamīnu trūkums.

 

Cilvēkam, kurš iedzēris groku vai karstvīnu, tikai šķiet, ka ķermenis ir sasildīts, patiesībā - tas turpina salt.

 

Ziemā būtu nepieciešams ievērot speciālu diētu, piemēram, biežāk ēst vārītu liellopu un teļa gaļu, kā arī ik dienas apēst 15 gramu speķa.

 

Lielisks siltuma avots ir rieksti, piemēram, valrieksti, pistācijas, mandeles, Indijas rieksti un ciedru rieksti (tikai cepti). Taču īpaši aizrauties ar riekstu ēšanu gan arī nevajadzētu.

 

Uztura speciālistu rekomendācijas

Uztura speciālisti rekomendē aukstajā laikā vairāk ēst gaļas ēdienus. Taču izvēlēties netreknu gaļu - liellopu un teļa. Vislabāk gaļu ēst vārītu, bet ne ceptu. Tas dos pietiekami daudz kaloriju, lai sasildītu ķermeni.

Arī speciālisti iesaka ik dienas apēst ap 15 gramu svaiga, bet ne kūpināta speķīša. Taču ar garšvielām aizrauties arī nevajadzētu, jo tie kairina kuņģa un zarnu traktu.

 

Tas pats attiecas arī uz populārākajiem, ar garšvielām bagātinātajiem alkoholiskajiem dzērieniem - groku un karstvīnu. Cilvēkam, kurš iedzēris šos dzērienus, tikai šķiet, ka ķermenis ir sasildīts, patiesībā - tas turpina salt. 

 

Tāpat, lai ziemā nenoslatu, pietiekami daudz būtu jāēd vitamīniem bagāti produkti - dārzeņi un augļi. Galvenais, lai pārtika būtu sabalansēta, organisms saņemtu pietiekami daudz olbaltumvielu, tauku un ogļhidātu.

 

Reklāma
Reklāma

Arī ēdieni no kartupeļiem, tomātiem, burkāniem, ķirbja, zirņiem sasilda ķermeņi.

 

Kas attiecas uz dzērieniem, ziemā vislabāk dzert melno tēju - tās sasildīšanas spējas ir augstākas nekā zaļajai tējai. Lieliski noderēs arī dažādu augu jeb zāļu tējas. Turklāt tējas vārīšanās procesā ļoti noderīgi pievienot sildošās garšvielas - kanēli, ingveru, krustnagliņas un kardamonu.

 

Tāpat der atzīmēt, ka savulaik minētās garšvielas un rieksti bija zelta vērtē. Piemēram, par 100 gramiem muskatriekstu 16.gadsmitā tu varētu nopirkt aiti vai govi.

 

Silts ēdiens siltai ziemai

Parasti ziemā visi vēlas ēst gaļas ēdienus un barojošu pārtiku. Un tas nav nekas pārsteidzošs, jo organisms pieprasa kalorijas, lai enerģijas pietiktu ķermena sasildīšanai. Tādēļ šajā laikā labāk atteikties no trakām diētām, jo organismam aukstajā laikā nepieciešams saņemt pietiekami daudz tauku un dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu.

 

Ķermeņa sasildīšanai lieliski noderēs gaļas ēdieni. Arī ēdieni no kartupeļiem, tomātiem, burkāniem, ķirbja, zirņiem sasilda ķermeņi. Noderīgi ēdieniem pievienot dažādus zaļumus. Sildošu efektu dod arī ķiploks. Turklāt tas arī pasargā mūs no vīrusiem.

 

...no augļiem vislabākie "sildītāji" ir banāni, bumbieri, saldo šķirņu āboli un vīnogas..

 

Īpaša uzmanība ziemā būtu jāpievērš brokastīm. Ja nepabrokastosi, visu dienu salsi. Brokastīs labi noderēs dažādas putras - auzu, griķu, prosas. Putrai vari pievienot grauzdētus riekstus, sukādes, rozīnes, vari putru pārliet ar medu. Tas ne tikai piedos citādu garšu, bet arī uzlabos imunitāti. Lai putru padarītu ķermeni sildošāku, tai var pievienot arī kanēli vai ingveru.

 

Piena produkti satur skābi, kas dzesē organismu. Tomēr silts piens ar medu palīdzēs sasildīties.

 

Tāpat organisma pasargāšanai no sala pirms brokastīm būtu lietderīgi apēst ēdamkaroti medus, kam pievienota maza šķipsniņa melno piparu. Ja tev ir paausgtināts skābes līmenis kuņģī, medu var izšķīdināt siltā ūdenī. Tomēr, ja tev ir nopietnas problēmas ar kuņģi, šo recepti labāk neizmantot.

 

Kas attiecas uz piena ēdieniem, ar tiem ziemas periodā īpaši aizrauties nevajadzētu. Tie satur skābi, kas dzesē organismu. Tomēr silts piens ar medu lieliski sasildīs, tam vēl var pievienot saldo krējumu vai kako sviestu. Silts piens palīdzēs aizsargāt no aukstuma tavus elpošanas ceļus.

 

Lai sasildītu ķermeni, no augļiem vislabākie "sildītāji" ir banāni, bumbieri, saldo šķirņu āboli un vīnogas. Tāpat organisma termofunkcijas lieliski pilda granātāboli.

 

Raksts sagatavots pēc ārzemju medijos apkopotās informācijas.