Gaiļezerā varēs veikt bezmaksas spirometrijas pārbaudes

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca šomēnes aicina iedzīvotājus uz bezmaksas plaušu funkcijas novērtēšanas - spirometrijas - pārbaudēm. Tās, iepriekš pierakstoties, varēs veikt līdz 29.novembrim stacionāros "Gaiļezers" un "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs".

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

20.novembrī pasaulē atzīmē HOPS (hroniskas obstruktīvas plaušu slimības) dienu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību šīs slimības cēloņiem un izplatībai, diagnostikas un ārstēšanas iespējām.

 

Kā norāda Rīgas Austrumu slimnīcas pneimonoloģijas galvenais speciālists asoc. prof. Alvils Krams, pasaulē HOPS ir trešais biežākais nāves cēlonis, turklāt vairāk nekā 80% HOPS slimniekiem slimība nav diagnosticēta.

"Tas ir paradoksāli, ņemot vērā, ka šo slimību diagnosticēt ir ļoti viegli - nepieciešams veikt samērā elementāru un lētu plaušu funkcijas izmeklējumu: spirometriju," atzīmē profesors. HOPS galvenais cēlonis (80-90% gadījumu) ir smēķēšana, slimība attīstās katram otrajam ilgstošam smēķētājam.

 

Reklāma
Reklāma

Akcentējot HOPS diagnostikas nozīmību, Rīgas Austrumu slimnīca aicina iedzīvotājus pārbaudīt plaušu veselību, veicot spirometriju. Pārbaudes varēs veikt stacionāra "Gaiļezers" (Rīgā, Hipokrāta ielā 2) specializētajā Astmas un HOPS kabinetā, kā arī stacionāra "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" Ambulatorajā daļā (Rīgā, Nīcgales ielā 5, 10. kabinetā). Iepriekš nepieciešams pieteikties pa tālruni 67042439.

 

Ja spirometrijā tiks konstatēta patoloģija, pacientiem tiks nodrošinātas speciālistu konsultācijas.

 

Spirometrija ir plaši pieejama plaušu funkcionālās diagnostikas pamata metode. Tā ļauj objektīvi novērtēt plaušu ārējās elpošanas funkciju un tās traucējumu pakāpi. Spirometrijas laikā pacients speciālā iemutī, kas ir pieslēgts pie datora, veic atkārtotus mierīgas un maksimāli straujas ieelpas un izelpas manevrus, tādējādi nosakot plaušu tilpumus un gaisa plūsmas rādītājus. Iegūtie dati tiek salīdzināti ar tā dēvētajiem normatīvajiem rādītājiem, kas ir atkarīgi no katra indivīda auguma, dzimuma un vecuma, skaidro slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.