Arī Latvijā bērni mēdz pazust bez pēdām. Diemžēl...

Vakar visu pasauli satricināja kārtējais iespējamais bērnu nolaupīšanas gadījums, kad tapa zināms par kādu gaišmatainu 4 gadus vecu meitenīti Mariju, kura atņemta kādai Grieķijā čigānu taborā dzīvojošai ģimenei. Tiek uzskatīts, ka bērns nolaupīts un varētu būt nācis no Austrumeiropas. Diemžēl, arī Latvijā mēdz pazust bērni. Tiesa, lielākoties bezvēsts prombūtnē atrodas tā sauktie klaiņojošie bērni, bet ir arī daudz, daudz nopietnāki gadījumi, kad bērni tā arī pazuduši - bez pēdām.

Bērna meklēšanas pasākumus policija uzsāk nekavējoties jeb tiklīdz tiek saņemta informācija par pazušanas faktu.

FOTO: Agnis Šmits

Bērna meklēšanas pasākumus policija uzsāk nekavējoties jeb tiklīdz tiek saņemta informācija par pazušanas faktu.

 

10 gados mūsu valstī pazuduši un joprojām tiek meklēti 30 bērni

Kā portālam mammamuntetiem.lv pastāstīja Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse, policija pazudušās personas, tostarp bērnus, meklē 10 gadus. Kopš 2003.gada līdz šim laikam reāli tiek meklētas 30 bez vēsts pazudušas nepilngadīgas personas. Ja 10 gadu laikā meklētā persona nav atrasta, policija izbeidz meklēšanas lietu un par to informē pieteikuma iesniedzēju. Tālāk iesniedzējs var vērsties ar pieteikumu tiesā, lūdzot atzīt personu par mirušu, lai attiecīgi kārtotu dažādas juridiskās formalitātes, piemēram, ar īpašumiem, mantojumiem saistītas lietas utt., skaidroja S.Virse.

 

Klaiņojošo bērnu skaits ir ļoti liels

 

Policijas pārstāve norāda, ka gadā policija saņem ļoti daudz iesniegumu jeb paziņojumu par pazudušajiem nepilngadīgajiem. Tā piemēram, šā gada 8 mēnešos bijis ap 1800 pieteikumu, taču lielākā daļa no tiem ir pieteikumi par klaiņojošiem bērniem, kas mēdz "pazust" pat vairākas reizes vienā mēnesī un jau ir policijas redzeslokā. Tāpat no visiem pieteikumiem gana daudz ir par gadījumiem, kad bērns aizkavējies ceļā no skolas vai nebrīdinot vecākus devies pie draugiem vai radiem un tamlīdzīgi gadījumi.

 

Bērna meklēšanas pasākumus policija uzsāk nekavējoties jeb tiklīdz tiek saņemta informācija par pazušanas faktu, norādīja S.Virse.

 

Latvijas patlaban meklētākie bērni

Policija jau kopš 2005.gada 14.septembra meklē toreiz tikai 7 gadus veco, 1998.gadā dzimušo Lauru Strazdiņu, kura vienkārši nepārnāca mājās no Aizkraukles novada sākumskolas Aizkraukles pagastā, pazuda bez vēsts.

 

Laura Strazdiņa. Foto no Valsts policijas arhīva.

 

Aizkraukles Kriminālpolicijas birojs meklē arī bezvēsts pazudušo nepilngadīgo Annamariju Indāni. Meiytene dzimusi 1990.gadā un pazuda 2006.gada 22.septembrī, kad izbrauca no Vecbebru tehnikuma, lai dotos uz savu dzīvesvietu Viesītes pagastā. Pēdējo reizi meitene redzēta Aizkraukles rajona Kokneses pagastā, dzelzceļa stacijā. Iespējams, viņa balsoja automašīnas uz Rīga-Daugavpils šosejas.

 

Annamarija Indāne. Foto no Valsts policijas arhīva.


Noslīkuši?

Reklāma
Reklāma

Rēzeknes policijas iecirknis meklē 2001.gadā dzimušo Kristīni Volkovu, kura pazuda 2010.gada 26.martā pie Rēzeknes upes tilta. Iespējams, meitene pastaigājās pa upes krastu un nezināmā veidā iekrita ūdenī.

 

Kristīne Volkova. Foto no Valsts policijas arhīva. 

 

Tāpat arī Latgales reģiona pārvalde meklē 2002.gadā dzimušo Aleksu Jemeļjanovu, kurš 2010.gada 29.martā izgāja no mājām un līdz šim brīdim nav atgriezies. Pastāv aizdomas, ka zēns ir noslīcis.

 

Alekss Jemeļjanovs. Foto no Valsts policijas arhīva.

 

Aizbēga no slimnīcas un pazuda 

Valsts policijas darbinieki meklē arī kādas internātskolas audzēkni, 2001.gadā dzimušo Jāni Tkačenko, kurš 2012.gada 15. oktobrī aizbēga no Rēzeknes slimnīcas un līdz šim brīdim nav atgriezies. Zēnam ir nosliece uz klaiņošanu.

 

Jānis Tkačenko. Foto no Valsts policijas arhīva.

 

Savukārt Jelgavas iecirknis meklē kopš 2007.gada 24.maija pazudušo 1998.gadā dzimušo Klāvu Bretšneideru. Puisis 2007.gada maijā izgāja no dzīves vietas Jelgavā un nav atgriezies. Iespējams, zēns bija devies no Jelgavas uz Rīgu.

 

Klāvs Bretšneiders. Foto no Valsts policijas arhīva.

 

Ceļš uz mūzikas skolu beidzās ar 13 gadus vecas meitenes nāvi

2007.gada 14.aprīlī toreiz 13 gadus vecā Justīne Legzdiņa no savas dzīvesvietas Krimuldas pagasta Sunīšos izgāja, lai dotos uz Inčukalna mūzikas skolu. Meitene bija tikusi līdz "Sēnītei" un šķērsojusi Rīgas–Siguldas šoseju. Visticamāk, viņa nolēmusi negaidīt autobusu un uz četrus kilometrus attālo Inčukalna mūzikas skolu doties kājām. Nav zināms, kur tieši meitene tikusi nolaupīta, bet, visticamāk, tas varēja notikt uz "Sēnītes" -Inčukalna ceļa, pieļauj policija.

 

Vīrietis, kuram tiesa 2008.gadā piesprieda mūža ieslodzījumu, meiteni ierāvis automašīnā, pēc tam izvarojis un nogalinājis. Lai slēptu nodarījumu, aizdomās turētais meitenes mirstīgās atliekas noslēpis turpat netālajā karjerā.