Kā ietaupīt enerģiju, gatavojot konservus ziemai

Rudens ražas novākšana patlaban rit pilnā sparā, un saimnieces turpina gādāt krājumus ziemai. Kā taupīt enerģiju šajā konservēšanas laikā, konsultē "Latvenergo" Energoefektivitātes projektu centra vadītāja Biruta Ģirne.

Tomātu raža šogad ir liela un joprojām iespējams tos sagatavot apēšanai garajos ziemas vakaros.

FOTO: Shutterstock.com

Tomātu raža šogad ir liela un joprojām iespējams tos sagatavot apēšanai garajos ziemas vakaros.

 

Plīts un katlu gudrības

Lai ietaupītu enerģiju, jāizvēlas plīts sildvirsmai atbilstoša izmēra katls. Tā, lai apakša pilnībā nosedz sildelementu, nekarst rokturi un gar katla malām netiek sildīts virtuves gaiss. svarīgi, lai katla dibens būtu gluds un labi piegulētu sildvirsmai. vecajiem alumīnija katliem mēdz būt deformētas apakšas: katrs negludums pietiekami labi neuzņem karstumu no plīts.

Kompotu un citu marinējumu pasterizēšanai taupīgāk ņemt vienu lielu 20 vai 25 litru katlu, kurā liek burciņas, nevis daudzus mazus, vienlaikus karsējot vairākas sildvirsmas.

Ja, karsējot vai vārot konservus, nelieto katla vāku, gaisā izkūp aptuveni 30% siltuma enerģijas un karsēšanai paredzēto temperatūru var sasniegt ilgākā laika posmā. Protams, ka mūsdienīgās indukcijas plītis arī marinēšanai būs visizdevīgākās, jo tām ir pat 15 termoregulācijas režīmi, kas ļauj precīzi dozēt marinēšanai vajadzīgo ūdens temperatūru.

Tvaika nosūcējam vajag vilkmi

Lai pareizi darbotos tvaika nosūcējs virs plīts, jāpaver logu vai durvis uz citām telpām, radot vilkmi. dažādos avotos lasāmie padomi, ka tas nav nepieciešams un tieši pretēji - vilkme nav svarīga, ir nepatiesi.

Reklāma
Reklāma

Burkas sterilizē trauku mazgājamā mašīnā

Mūsdienīgākais, ekonomiskākais un turklāt arī absolūti perfektākais paņēmiens burku sterilizēšanai ir mazgāt tās augstā temperatūrā trauku mazgājamā mašīnā. Ja šādas iespējas nav, jāievēro, ka, ar rokām mazgājot traukus, var ietaupīt ūdeni, ja aizkorķē izlietni. Sadzīves ķīmiju no traukiem var noskalot tikai ar aukstu ūdeni.

Mazgā dārzeņus ar gaisu

Pārbaudi sava virtuves krāna ūdens strūklu: ja tā ir balta, it kā saputota, viss kārtībā, bet, ja ūdens tek kā strautiņā ar caurspīdīgu strūklu, vēlams lietot speciālu uzliktnīti aeratoru, kas sajauc ūdeni ar gaisu un samazina ūdens patēriņu pat līdz 50%.

 

Padomi no žurnāla 100 labi padomi