Pētījums: ir lielāka iespēja nomirt, ja operācija tiek veikta brīvdienās

Kāda Londonas koledža izpētījusi 4 miljonus operāciju un secinajusi, ka nomiršanas iespēja ir par 82% lielāka, ja operācija ir veikta nedēļas nogalē. Savukārt pirmdienās miršanas līmenis bija viszemākais, salīdzinot ar piektdienu un brīvdienām.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pacientiem, kuri paši plāno savas operācijas brīvdienās tā vietā, lai plānotu tās pirmdienās, ir par 82% lielākas iespējas nomirt. Pētījums rāda, ka miršanas rādītāji ir augstāki, ka operācijas tiek veiktas nedēļas nogalē. Izpēte liecina, ka ka dažas nedēļas dienas ir drošākas par citām, atstājot piektdienas un brīvdienas kā visbīstamākās operāciju dienas. 

 

Par pētījumu

Pētnieki no Imperiālās koledžas Londonā pētīja apmēram 4 miljonus plānoto operāciju Lielbritānijā no 2008. līdz 2011. gadam ar vismaz vienu slimnīcā pavadītu nakti. Plānotas operācijas parasti iekļauj sirds operācijas, gūžu un ceļa operācijas, gastrīta operācijas, dzemdes operācijas. 

 

Pārsteidzošie rezultāti

   * Kopumā 27 500 pacienti nomira vēlākais 30 dienas pēc operācijas veikšanas.

Reklāma
Reklāma

   * Pētījums pierādīja, ka risks nomirt bija mazāks, ja pacients tika operēts otrdienā Trešdienās operētajiem pacientiem risks nomirt pieauga par 15%, par 21% ceturtdienās un par 44% piektdienās. Rezultāti tika salīdzināti ar pirmdienu.

   * Gandrīz viena operācija no divdesmit tika veikta brīvdienās, kad nāves risks ir paaugstināts par 82%.

   * Galvenais pētnieks dakteris Pols Ailins (Paul Aylin) sacīja: “Pirmās 48 stundas pēc operācijas ir viskritiskākās pacienta veselībai. Neveiksmīgi mēģinājumi izglābt pacientu dzīvību varētu rasties no tā, ka brīvdienās slimnīcā ir mazāk darbinieku, tāpat ir problēmas sazināties ar profesionāliem, kad viņiem ir brīvdienas.”

   * Atšķirībā no iepriekš veikta līdzīga pētījuma šoreiz tika iekļāutas gan tie nāves gadījumi, kas ir notikuši slimnīcā, kā arī tie, kas ir notikušas pēc izrakstīšanās no slimnīcas. Tas pētījuma autoriem ļāva secināt, ka ka atšķirības nāves reitingos izveidojas zemākas apkalpošanas dēļ, arī tādēļ, ka personāls nav tik pieejams, ir ierobežota piekļuve medikamentiem un diagnostikas pakalpojumiem.

 

Pēc ārzemju preses materiāliem sagatavojusi Ita Petrika.