No 1.augusta neatliekamā medicīniskā palīdzība bērniem visu diennakti būs pieejama tikai Bērnu slimnīcā Vienības gatvē 45

Lai sniegtu efektīvu neatliekamo palīdzību bērniem, kā arī veidotu kvalitatīvu "pacientu šķirošanu", kas pasaulē pazīstama kā triāžsistēma Neatliekamā medicīniskā palīdzība (NMPN) bērniem visu diennakti no šā gada 1.augusta būs pieejama Bērnu slimnīcas Torņakalna novietnē - Vienība gatvē 45. 

Bērni neatliekamo medicīnisko palīdzību nakts stundās varēs saņemt tikai slimnīcā Vienības gatvē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērni neatliekamo medicīnisko palīdzību nakts stundās varēs saņemt tikai slimnīcā Vienības gatvē.

 

 

 

Savukārt Bērnu slimnīcas novietnē Gaiļezerā - Juglas ielā 20 katru dienu no plkst.10 līdz 20 akūtos pacientus konsultēs tiešās pieejamības pediatrs, kurš izvērtēs bērna veselības stāvokli, nozīmēs nepieciešamo ārstēšanu un nepieciešamības gadījumā lems jautājumu par bērna stacionēšanu.

 

Pēc ierašanās Torņakalna novietnes NMPN un reģistrēšanās, pacienta pirmo apskati veic šķirošanas māsa/ārsta palīgs, kurš izvērtē steidzamības pakāpi ārsta apskatei. Ja tiek konstatēts, ka pacientam nav dzīvību vai veselību apdraudošs stāvoklis, kas prasa neatliekamu palīdzību, viņš tiek novirzīts pie ambulatorā pediatra vai ķirurga. Tādējādi NMPN spēs efektīvāk un ātrāk sniegt palīdzību patiesi neatliekamās situācijās, norāda Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvji.

 

NMPN pacienti tiek sadalīti piecu krāsu kategorijās, kas slimnīcas datorsistēmā tiek piesaistītas pacienta reģistrācijas numuram, vārdam un uzvārdam, kas ir redzamas ārstniecības zonā strādājošajiem. Atbilstoši pacienta veselības stāvokļa smagumam laiks līdz ārsta apskatei ir no nekavējoša līdz 120 minūtēm.

Reklāma
Reklāma

 

Gaidīšanas posmā šķirošanas māsa/ārsta palīgs atkārtoti izvērtē bērna veselības stāvokli, pasliktināšanās gadījumā prioritātes kategorija tiek nekavējoties mainīta. 

 

Nereti pacientu vecāki ģimenes ārsta konsultācijas vietā izmanto Bērnu slimnīcas NMPN, lai saņemtu konsultāciju vai izmeklējumus. To dara it īpaši brīvdienās un vakara stundās, ievērojami pagarinot gaidīšanas laiku akūtiem pacientiem ar neatliekamiem, veselību apdraudošiem stāvokļiem. Tāpēc pērn Bērnu slimnīcā darbu uzsāka gan ambulatorais pediatrs, gan tiešās pieejamības pediatri un ķirurgi, kuru konsultācijai nav nepieciešams nosūtījums. Šie speciālisti konsultē bērnus ar akūtām, bet ne neatliekamām saslimšanām, un nepieciešamības gadījumā nosūta uz izmeklējumiem un analīzēm, kā arī vajadzības gadījumā lemj jautājumu par pacienta stacionēšanu. 

 

Tiešās pieejamības pediatrs konsultē katru darba dienu pēc iepriekšēja pieraksta gan Torņakalna, gan Gaiļezera novietnēs. Konsultācijai nav nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums, turklāt konsultācija nav jāgaida ilgāk par vienu līdz divām dienām. Pieteikties iespējams, zvanot pa tālruni 8866 vai sūtot informāciju (bērna vārds, uzvārds, speciālists, vēlamais pieņemšanas laiks un Jūsu tālruņa numurs) uz e-pasta adresi poliklinika@bkus.lv.