Pieci iemesli, kāpēc sievietes tik ļoti baidās novecot

Pētījumi rāda, ka sievietes novecot baidās vairāk kā vīrieši. Interesanti, ka Ķīnas iedzīvotāji no vecuma baidās visvairāk, jo satraucas, vai vecumdienās par viņiem kāds parūpēsies. Savukārt Francijas iedzīvotāji ir vismazāk satraukti par novecošanu - trešdaļa aptaujāto francūžu atbildēja, ka, viņuprāt, „vecs” sākas pēc 89 gadu vecuma.
Katra pārmaiņa rada sievietēm iespaidu par to, ka viņas paliek aizvien nemanāmākas uz mūslaiku jauno ķermeņu kulta fona. Tas izraisa plastisko operāciju, lāzeroperāciju un „pretnovecošanās” kosmētikas bumu.

FOTO: Shutterstock.com

Katra pārmaiņa rada sievietēm iespaidu par to, ka viņas paliek aizvien nemanāmākas uz mūslaiku jauno ķermeņu kulta fona. Tas izraisa plastisko operāciju, lāzeroperāciju un „pretnovecošanās” kosmētikas bumu.

Par ko visvairāk satraucas sievietes?

1. Sievietēm bail zaudēt pievilcību un kļūt “nemanāmai”

Paskaitīsim... Grumbas. Nokarenas krūtis. Sirmi mati. Paliekošs „pēcbērnu” vēders. Svara pieaugums. Katra pārmaiņa rada sievietēm iespaidu par to, ka viņas paliek aizvien nemanāmākas uz mūslaiku jauno ķermeņu kulta fona. Tas izraisa plastisko operāciju, lāzeroperāciju un „pretnovecošanās” kosmētikas bumu. Bailes no mainīgā ārējā veidola pastāv līdz 70 un 80 gadiem – kad sievietes sāk lietot dzirdes aparātus, spieķus un pārstāj baidīties no „novecošanās pazīmēm”.

 

2. Sievietes ļoti baidās palikt vienas

Mīļotā cilvēka nomiršana ieņem augstu vietu sieviešu lielāko baiļu sarakstā, tāpat kā  bērnu nomiršana pirms vecākiem vai labu draugu zaudēšana, viņiem pārvācoties, paliekot slimiem vai nomirstot. Pētnieki atzīst, ka sociālie zaudējumi sievietēm ir ļoti sāpīgi. Vīriešus tas skar mazāk, jo viņi ir cīnītāji. Ja vīriešiem kaut kas neizdodas, tas viņus iedzen stresā. Sievietes ir maigas un sociālas. Ja viņas nevar iegūt cilvēkus sev apkārt, nevar izveidot sociālo loku, tas viņas iedzen stresā. Bailes palikt vienam ir smagākas sievietēm arī tāpēc, ka vīriešiem ir vieglāk atrast “jaunāku modeli” - biežāk mēs redzam 70 gadīgu vīrieti ar 30 gadīgu sievieti, nevis otrādi. 

Interesanti, ka plaušu vēzis ir divtik nāvējošs kā krūts vēzis, bet sievietes to ir novērtējušas tikai kā septīto biedējošāko vēža formu.

 

3. Sievietēm bail palikt finansiāli nestabilām vai atkarīgām

Nekustamo īpašumu tirgus sabrukums un globālā krīze ir tikai pastiprinājušas klasiskās sieviešu bailes no finansiālās nestabilitātes, kļūstot vecākām. Vīriešiem ir tendence būt vairāk finansiāli nodrošinātiem, pelnīt vairāk naudu, gūt lielāku pensiju un sociālos maksājumus. Pat, ja par naudas jautājumiem ģimenē īsti netiek runāts, neskaidrības par nākotni un sajūta, ka nekad nevar zināt par savu finansiālo situāciju, var būt mokoša. Eksperti uzskata, ka sievietēm bailes no finansiālām problēmām pazudīs tad, kad viņas jutīsies spējīgas kontrolēt savu finansiālo situāciju. Tas nenozīmē, ka kādu dienu visiem pietiks naudas visām vajadzībām - tāpēc naudas pataupīšana, pat, ja tie ir mazi apmēri, un nolikšana nebaltām dienām, var daudzkārt atmaksāties vēlāk.

Reklāma
Reklāma

 

4. Sievietes baidās no vēža

2005. gadā veiktā aptauja norāda, ka vēzis, īpaši krūts vēzis, izraisa sievietēs vislielākās bailes. Interesanti, ka plaušu vēzis ir divtik nāvējošs kā krūts vēzis, bet sievietes to ir novērtējušas tikai kā septīto biedējošāko vēža formu. Respondentes arī norādīja, ka vairāk baidās no olnīcu vēža, nekā taisnās zarnas vēža, kaut gan pēdējais izraisa nāvi daudz biežāk. Ko darīt? Cīnies pret bailēm, jo vēzis ir biedējošs ne bez pamata. Saglabājot veselīgu dzīvesveidu un regulāri pārbaudoties, var saglabāt veselīgu dzīvi. 

 

5. Bailes kļūt par nastu

Gan sievietes, gan vīrieši baidās kļūt tuviniekiem par „nastu”. Tām sievietēm, kuras savos spēka gados ir bijušas kāda veca un nevarīga cilvēka aprūpētājas, šī sajūta ir īpaši izteikta.  

Pētnieki saskata paradoksu - daudzas sievietes, kuras negrib kļūt par nastu saviem tuviniekiem, tieši tādas arī kļūst, jo gluži vienkārši neplāno savu nākotni. Ko iesaka darīt? Atrodi cilvēku, kam uzticies, un kurš var gādāt par tavu veselību, ja tu kļūsti nespējīga. Sagatavo sarakstu, konkretizējot savas vēlmes, kas attiecas uz tavu veselības aprūpi. Papēti ilgtermiņa veselības apdrošināšanas polises. Kāds tev par to vēlāk pateiksies - varbūt tu pati.

 

Pēc ārzemju preses materiāliem sagatavojusi: Ita Petrika, speciāli mammamuntetiem.lv