Gribam ar vīru kopīgu hobiju - dejot tautas deju kolektīvā. Bet kurā?

"Kāpēc manis nav starp daudzajiem Dziesmu un Deju svētku dalībniekiem?" - šonedēļ, kad pilnā sparā rit skaistie svētku koncerti un pasākumi, tā noteikti padomās ne viens vien. Kāda mammauntetiem.lv lasītāja jautā pēc padoma, kurā deju kolektīvā abiem ar vīru iestāties?

Sākt dejot var jebkurā vecumā, nepieciešama vien vēlēšanās un uzdrīkstēšanās. Foto no www.kasjauns.lv arhīva materiāliem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sākt dejot var jebkurā vecumā, nepieciešama vien vēlēšanās un uzdrīkstēšanās. Foto no www.kasjauns.lv arhīva materiāliem.

 

 

Portāla mammamuntetiem.lv lasītāja Anete forumā raksta: 

"Ar vīru runājam par to jau kādu laiciņu, bet vakarnakt nonācām pie secinājuma, ka mums ir nepieciešams kopīgs hobijs. Tā kā esam Tēvzemes mīlētāji, esam pozitīvi noskaņoti pret tautas deju mākslas apgūšanu. Skatoties piedāvājumu, ļipiņas nošļūk - kolektīvi tikai profesionāļiem, nevienu no malas ij negrib redzēt, kur nu vēl kādu amatieri! Tad nu rodas jautājums, kuras ir tās deju skolas vai kur ir tie privātie folkloras horeogrāfi, kas māca tādus mazliet ierūsējušus sausiņus? Varbūt ir arī kāda atsauksme? Esam Rīgas cilvēki." 

 

Informāciju par tautas deju kolektīviem var iegūt www.gribudejot.lv.

 

Kā portālam mammamuntetiem.lv pastāstīja VEF Kultūras pils senioru deju kolektīva "Sendancis" dejotāja Elita Cīrule, kurai ir aptuveni 30 gadu ilga pieredze tautas deju dejošanā, jebkurš cilvēks, neatkarīgi no vecuma, var sākt dejot, ja vien ir tāda vēlēšanās. Dejotājas kolektīvā esot ļoti daudz tādu dancotāju, kuri, atnākot uz pirmajiem mēģinājumiem, pat polku savu mūžu nav dejojuši, bet visi iemācās, turklāt ātri.

 

Arī vidējās paaudzes deju kolektīva "Dancis" dejotāja Jana, kurai ir 20 gadu pieredze šajā tautas mākslas veidā, atzīst, ka sākt dejot var ikvienā vecumā, nepieciešama vien motivācija to sākt darīt. Portāla lasītājai Anetei viņa iesaka izvēlēties deju kolektīvu, kurā nodarbības notiek tuvāk mājām, vai ērtāki ir mēģinājumu grafiki, sazināties ar tā vadītāju un sākt dejot. Jana gan atzīst, ka profesionālajos kolektīvos, jo īpaši vidējās paaudzes, vietu ir mazāk un konkurence lielāka, bet šajā gadījumā, kad jau ir pāris - vīrs un sieva, problēmām nevajadzētu būt.

Reklāma
Reklāma

 

...jebkurš cilvēks, neatkarīgi no vecuma, var sākt dejot, ja vien ir tāda vēlēšanās...

 

"Visu iemācīs, parādīs, tikai jābūt gatavam un uzreiz nekas nenotiek. Sākumā varbūt koncertos vairāk būs jāpasēž uz soliņa, bet ar laiku - viss notiek," saka Jana.

 

"Sendancis" galvaspilsētā ir vienīgais senioru kolektīvs, un to dalībnieku vidējais vecums ir ap 60 gadu. Vecākajam dejotājam esot 80 gadu. Pēc E.Cīrules teiktā, viņu kolektīvā iejusties var ikviens un tiek gaidīts ikviens. 

 

Šajos abos kolektīvos arī nav nekādas dalības maksas, dejotājas maksājot vien 1 latu mēnesī tā dēvēto fonda naudu, taču ir arī mazāki kolektīvi, kuriem nav savas "aizmugures" jeb kultūras nami, kuru paspārnē tie darbojas, tad dalības maksa varbūt arī ir lielāka.

 

Katrā ziņā abas dejotājas ar bagātīgo pieredzi atzīst, ka visi dejotāji ir draudzīgi un priecīgi par ikvienu, kurš gatavs dalīties priekā, dejojot tautu dejas. Šis arī esot īstais laiks tiem, kuri vēlas sākt dejot, jo parasti pēc Dziesmu un deju svētkiem ir daļa dejotāju, kuri "paņem pauzi" un grib nedaudz atpūsties no mēģinājumiem, bet jaunajiem dancotājiem atbrīvojas vietas kolektīvos. Parasti aktīvā dejošanas sezona atsākas septembrī, tādēļ vēl visa vasara priekšā, lai atrastu savu kolektīvu.