Kā pusaudzim tikt galā ar pinnēm?

"Pinnes jeb akne ir ādas saslimšana, kas skar apmēram 80% pusaudžu un jauniešu vecumā no 11-30 gadiem. Tomēr akne var attīstīties arī jebkurā citā vecumā. Tipiskās izsitumu vietas ir seja, mugura un krūtis jeb dekoltē zona, jo šajās zonās ādā ir vairāk tauku dziedzeru," stāsta dermatoloģe Anna Bērziņa.

Efekts būs tad, ja āda tiks kopta un ārstēta regulāri – katru dienu, ievērojot ārsta rekomendācijas. Ārstēšana nereti prasa pacietību ne tikai no pacienta, bet arī ārsta puses. Foto: www.moonparlour.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Efekts būs tad, ja āda tiks kopta un ārstēta regulāri – katru dienu, ievērojot ārsta rekomendācijas. Ārstēšana nereti prasa pacietību ne tikai no pacienta, bet arī ārsta puses. Foto: www.moonparlour.lv.

 

Dermatoloģei jautā kāda mamma: "Manai meitai nu jau ir 16 gadu, bet pumpas vēl joprojām ir daudz – gan uz vaigiem, zoda, pieres, tādas lielas, sarkanas, ar baltu galvu. Pumpas parādījās 12 gadu vecumā, pa šo laiku tika lietots Akne fug, ko izrakstīja dermatologs. Meita gāja arī pie kosmetologa, tad bija nelieli uzlabojumi, bet pēc laika viss atgriezās kā agrāk, pumpas parādījušas arī uz muguras, kad pumpa pāriet paliek rētiņa. Cik pati meita ir novērojusi pumpas vairāk parādās pēc šokolādes ēšanas. Bet saldumi garšo. Ko var darīt šādā situācijā? Varbūt varat palīdzēt, jo nekur nav atbildes, ka pumpas var kā izārstēt."

 

 

Kāpēs rodas pinnes?

Akne izsitums jeb pinne veidojas mata-tauku dziedzera vienībā. Šīs vienības augšana un attīstīšanās ir atkarīga no androgēniem jeb vīrišķajiem hormoniem, augšanas faktoriem, vairogdziedzera hormoniem un citiem bioloģiskiem faktoriem. 

Normālas ādas gadījumā šūnas pārragojas, iet bojā un nomaina cita citu. Savukārt, tauku dziedzeru sekrēts stumj pārragotās šūnas uz ādas virsmas pusi. Aknes jeb piņņu gadījumā atvere ādas virsmā ir nosprostota un tādēļ sekrēts un nolobītās šūnas uzkrājas kanāliņā, veidojot labvēlīgu vidi baktēriju augšanai, radot iekaisumu. 

 

Piņņu attīstībā nozīmīgi ir 4 faktori: 

1) tauku dziedzera palielināšanās un pastiprināta tauku dziedzeru sekrēta izdalīšanās 

2) izmainīta matu folīkuļa šūnu augšana un attīstība

3) baktēriju vairošanās izmainītā folīkulā 

4) iekaisums ar imūno atbildi

 

Reklāma
Reklāma

Piņņu ārstēšanas mērķis ir mazināt klīniskos simptomus un pasargāt ādu no rētu rašanās. Tā kā piņņu iemesli un ārstēšanas pamatprincipi ir vairāki, tad nav viena, vislabākā medikamenta vai metodes aknes terapijā. Katram cilvēkam individuāli tiek piemeklēti produkti ādas kopšanai, kā arī medikamenti un procedūras (pīlingi, lāzerapstrāde u.c.), skatot pacientu klātienē. 

 

Ārstēšanas galvenie pamatprincipi:

1. samazināt tauku dziedzeru sekrēta rašanos 

2. normalizēt ādas pārragošanās procesus

3. likvidēt komedonus jeb aknes elementus bez iekaisuma pazīmēm 

4. mazināt baktēriju daudzumu uz ādas virsmas

5. mazināt iekaisīgus ādas bojājumus

 

Biežākās kļūdas:

1. Pinnes tiek mehāniski spaidītas, plēstas. Cilvēks vēlas likvidēt strutainos elementus, taču ādu spēcīgi traumējot, paliek kreveles un nereti veidojas rētas. Arī dzīšanas process būs daudz ilgāks, ja pinne būs noplēsta līdz brūcei.

2. Sauļojoties solārijā vēlas mazināt pinnes. Tā rezultātā veidojas apburtais loks – āda sasausinās, pārragojas vēl vairāk un tauku dziedzeri atkal tiek nosprostoti. Sauļojot kreveles pēc pinnēm, var veidoties hiperpigmentācija – nevienmērīgs iedegums. Secinājums – solārijs nav piemērots ārstēšanas līdzeklis piņņu gadījumā!

3. Neregulāra piemērotu ādas kopšanas un ārstēšanas līdzekļu lietošana. Pacienti allaž vēlas ātru un vienkāršu ārstēšanu, taču pacienta līdzdalība terapijas procesā ir ļoti nozīmīga. Efekts būs tad, ja āda tiks kopta un ārstēta regulāri – katru dienu, ievērojot ārsta rekomendācijas. Ārstēšana nereti prasa pacietību ne tikai no pacienta, bet arī ārsta puses.

4. Ādas mazgāšana vairākas reizes dienā. Pilnīgi pietiekami ir ādu attīrīt no rīta un vakarā. Tas ir mīts, ka piņņu iemesls ir netīra āda.

5. Pārmērīgi bieža ārstniecisku līdzekļu lietošana. Medikamenti jālieto tā, kā rekomendējis ārsts. Rezultāts var būt vienīgi sakairināta, apsārtusi un sasausināta āda, ja pretpiņņu medikamenti tiks lietoti pārmērīgi bieži. 

6. Nereti piņņu pacienti ir “reklāmu upuri”. Reklāma sola pinnes izārstēt nakts laikā, kā arī maldīgi saka, ka līdzeklis piemērots jebkuram. Pie ārsta nonāk pacients, sakot, ka “izmēģināts ir viss un nekas nepalīdz.” Neviens līdzeklis nav unikāls un ar pacietību noteikti jāapbruņojas, ārstējot pinnes.

7. Kļūdains ir uzskats, ka pinnes ir obligāta pusaudžu perioda sastāvdaļa un tās nav iespējams mazināt. Pārsvarā gadījumu jaunieši ļoti pārdzīvo par savas ādas izskatu un ieraujas sevī, kļūst mazāk pārliecināti par sevi, ja seju, muguru, dekoltē zonu klāj izsitumi. Labāk laicīgi doties uz konsultāciju pie dermatologa, nevis nesekmīgi pašu spēkiem cīnīties ar pinnēm.