Visa laba Jāņuzāle, ko pin Jāņu vainagā. IDEJAS UN FOTO

Latviešu tautas dziesmas jau pasaka priekšā, ka Jāņu vainagus iespējams vīt no dažādiem lauku ziediem. Un tautas ticējums vēsta, ka Līgo naktī plūktām zālītēm piemīt maģisks spēks un izteiktas dziednieciskas īpašības. 

Autores foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Autores foto.

Pieņemts, ka meiteņu vainagus darina no ziediem, bet puišu no ozolu zariem. Dodoties zaļumos, lai atrastu savam Jāņu vainagam īstās zāles, jāiepazīstas ar dažiem augiem, ko noteikti sameklēt. Viena no populārākajām Jāņuzālēm ir āboliņš (sarkanais un baltais). Tam ir ne tikai medaina smarža, bet arī izteiktas ārstnieciskās īpašības. 
 

Šajā laikā pļavas puķes uzzied dažādos krāsu toņos. Vienas no meiteņu vainagu iecienītākajām puķītēm ir margrietiņas. Tās apbur ar savu spilgti balto krāsu, dzelteno vidiņu un apaļo saules formu. Ja vēlaties savu vainadziņu baltos toņos, tad madaras, pelašķi un gārsas čemuri būs īstie.

Maigi violeto toņu pārstāves ir pēterenes, pulkstenītes, vanagu vīķi.
 

Ja tomēr vēlme ir pēc košākām krāsām, tad zilās rudzupuķes vai ugunīgās magones, būs īstā izvēle. Vainags no jasmīnu ziediem būs ne tikai kupls, bet arī ar patīkam saldu aromātu. Bet pavisam netradicionāls vainags būs, kas darināts tikai no smilgām vai vārpām. 


Puišu vainagi no senatnes vīti no ozolu zariem. Ne velti, jo ozols simbolizē spēku un izturību. Lai vainagu padarītu izteiksmīgāku un individuālāku, starp ozolu zariem tiek likti dažādi ziedi – sarkanais āboliņš, baldriāni, pelašķi vai citi augi. 

 

 

 

Vainadziņš meitenēm 

Uzsākot darbu, jāatceras, ka kāti jānotīra no lapām. Lai ziedi labāk turētos kopā, jāiepin kāda garāka smilga. Ziedus atsevišķi vai pa pušķīšiem liek pie pamata (kas veidojas no ziedu kātiem) un pietin ar stingru diegu. 

 

Reklāma
Reklāma

Noslēgumā abus galus savieno kopā un sasien, kātus pie sējuma vietas nogriež.

 

Vainags puišiem

Ozola zarus saīsina mazākos gabaliņos. 

 

Uz iepriekš aplī sasietas klūgas veido vainagu. Pie klūgas pamata liek zaru pušķīšus un pietin ar stingrāku diegu.

 

Kā papildinājums starp ozola lapām labi izskatīsies smilgu vārpas un citi pļavas ziedi. 

 

Veiksmi radošajā darbā! Un priecīgus svētkus!

 

Foto un teksts: Evita Skaliņa