10 padomi, lai darboties internetā būtu droši

Dators ar interneta pieslēgumu ir teju katrā mājā. Tāpēc nebūs lieki atgādināt dažas lietas, kas jāņem vērā ikvienam interneta lietotājam. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

1. Tev jautā, tu neatbildi!

Tikai tāpēc, ka tev internetā tiek uzdots jautājums, nenozīmē, ka tev ir jāsniedz atbilde. Ja tu vienkārši izveido jaunu epasta kontu, tev nav jāsniedz detalizēta informācija. Un, ja tu pievienojies kādam sociālajam tīklam, tu vari ierobežot informāciju, ko sniedz cilvēkiem, līdz minimumam. Tu vienmēr vari sniegt neesošu epasta adresi, ja tev nav nepieciešama atbilde.

 

2.  Sīkdatnes

Pārliecinies, vai mājaslapas, ko lieto, satur sīkdatnes, kas saglabā tavu informāciju un neļauj trešajām pusēm piekļūt ar savām sīkdatnēm. Šādi tu novērs iespējamību, ka kāds var nozagt tavu informāciju, piemēram, caur viltus reklāmām.

 

3. Paroles 

Pārliecinies, ka tavas paroles ir drošas un ka tās nesatur personisku informāciju. Nelieto vienu un to pašu paroli visur, nelieto savu lietotājvārdu vienā mājaslapā kā paroli citā, jo hakeri to var uzlauzt. Lieto ciparus un burtus, arī lielos burtus, kombinācijās, kas nav atrodami vārdnīcās (nominatīva locījumā).

 

4. Tu dalies ar to, ko citi var pārdot!

Papēti citu cilvēku profilus –  tas, ko tu vari izlasīt par viņiem, viņi var izlasīt arī par tevi. Arī bilžu publicēšana var radīt nepatīkamus brīžus. Tajā brīdī, kad publicē bildes internetā, tev nav praktiski nekādas kontroles pār to, kā tās tiek izmantotas.

 

5. Turi savu personīgo informāciju drošībā un aiz atslēgas!

Sociālo tīklu mājaslapas ir zelta bedre datu meklētājiem, tāpēc padari viņu „darbu” daudzreiz grūtāku, uzliekot striktus privātuma iestatījumus. Spraigā diskusijā tu vari neapzināti izpļāpāties par daudz – tāpēc vienmēr pārbaudi, ko raksti, lai personīga informācija nenonāk interneta vidē.

Reklāma
Reklāma

 

6. Aizver vienas durvis, pirms atver nākamās!

Atstāt sava sociālo tīklu profilu atvērtu ir tas pats, kas atstāt neaizslēgtu savu mašīnu – tu esi pilnībā atvērta hakeru darbībām. Tāpēc, pirms sākt sērfot internetā, atslēdz savu sociālo tīklu profilu. 

 

7. Kurš izmanto tavu interneta savienojumu?

Ja tu lieto WiFi internetu, pārliecinies, ka neviens cits nav pieslēdzies tavam tīklam. Pasargā savu interneta tīklu ar drošu paroli un WPA (WiFi Protected Access), kas tavu interneta tīklu pasargās vēl vairāk.

 

8. Drošība ir divvirzienu iela

Tu turi savu datoru drošībā, tu rūpējies, lai tavi interneta dati ir drošībā, bet kā ar cilvēkiem, kas uzglabā tavu informāciju? Tu varbūt esi izvēlējies stingrākos drošības iestatījumus, bet, ja mājaslapa nespēj nodrošināt tavu datu drošību, tavi dati nav drošībā. Cik droši ir mājaslapas uzturētāji, kas glabā tavu informāciju?


9. Zaudējumu ierobežošana

Apsver iespēju izmantot maksāšanu internetā tikai gadījumos, kad iepērcies internetā. Uzliec savas bankas kartei tērējamo limitu, jo kartes informācijas nozagšanas gadījumā tu zaudēsi mazāk naudas.

 

10. Pievērs uzmanību rakstītajam!

Pārliecinies, ka zini, kam piekrīti internetā. Piemēram, daži līgumi atjaunojas automātiski, un tev ir jāpievērš īpaša uzmanība, ja gribi atsaukt kādu līgumu, kas ir apstiprināts internetā.