Neviens latvietim neatņems cūkgaļu! Recepte + gatavošanas knifiņi

Tuvojas Jāņi. Vairums līgotāju svētkos cep gaļu, un no tiem lielākā daļa – cūkgaļu, jo tā ir pieejamākā un iecienītākā. Kā to pagatavot citādāk par „šašliku spainītī”? Iesaka pavārs Valters Zirdziņš, Valtera restorāna īpašnieks.

Foto: Rojs Maizītis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Rojs Maizītis

 

Valters, kura restorāna būtība ir ēdieni no Latvijā augušiem un audzētiem produktiem, iesaka cūku grilēšanai iepriekš marinēt, piemēram, rabarberos. Taču varbūt ir vērts paskatīties uz šo produktu no citas puses? 

 

Alū lēni gatavināts cūkas cauraudzis 

Ēdiens ir ļoti gards, bet arīdzan ļoti sātīgs, tāpēc pat dūšīgam ēdājam pietiks ar nelielu gabaliņu. Alus, ķimeņu un cūkas tauciņa garšu buķete ir nepārprotami latviska, tāpēc jo piemērota Jāņu maltītei. 

 

6–8 porcijām 

5 minūtes + 7–8 stundas cepšanai 


Sastāvdaļas: 

1 kg cūkas cauraudža, ne pārāk trekna 

1 pudele gaišā alus, Valters iesaka Valmiermuižas 

1 ēdk. sinepju 

2 daiviņas ķiploka 

krietna šķipsna ķimeņu 

sāls, pipari 

 

Reklāma
Reklāma

Gatavošana: 

1. Vari cauraudzi likt pīlē vai citā karstumizturīgā traukā, bet vari izmantot arī cepammaisu. Liec iekšā gaļu, ķiploku, pārkaisi ar ķimenēm, sāli, pipariem un visam uzlej alu. Alum ir jānosedz visa gaļa. 

2. Noregulē cepeškrāsni uz grādiem 60–70 (neaizmirsti ieslēgt neterminēto režīmu, citādi pēc stundas, divām cepeškrāsns izslēgsies!), liec cepties un no rīta izņem. Lēni cepot, gaļa kļūst mīksta un sulīga, savukārt tauciņi, kas iztecējuši no cauraudža ir saēdušies ar alu un veido lielisku aromātisku mērcīti.

3. Visu garo ziemu un pavasari tāda cūkgaļa ir lieliska ar sautētiem skābiem kāpostiem, taču vasarā ideāla piedeva ir vasaras salāti, mazsālīti gurķi, jaunie kartupeļi vai vienkārši – pašu cepta maize. 

 

Ņem vērā! 

Valters dara tā: ja ir gadījies tikt pie laba, bet nu ļoti trekna cauraudža, ar asu nazi nogriez ādu, tad kādu sloksni taukuma, uzliec atpakaļ ādiņu un gatavo, kā esi paredzējis. 

 

Ideja! 

Valters iesaka – tradicionālā šašlika vietā pagatavo burgeri! Tam, protams, vislabāk ir piemērota liellopa gaļa, taču tikpat laba ir malta cūkgaļa, no kuras pagatavo tradicionālas kotletes. Nevajadzētu augstprātīgi iedomāties, ka kotlete ir kas prasts tikai tāpēc, ka padomju laikā ēdnīcas to idejiski degradēja. Patiesībā kotlete ir gana izsmalcināts ēdiens – sulīga kotlete no labas gaļas, kurai, lai tā turētos kopā, nevajag ne olas, ne krējuma un pat ne sīpola (to samarinētu piekodīsi klāt tāpat!), ir īsts meistarstiķis, turklāt ar laimīgās bērnības garšu. Uzcep vai nopērc maizi, samarinē sīpolus, tomātus, gurķus, sagriez salātus un zaļumus, pagatavo vieglu jogurta mērci... Bērniem patiks, jauniešiem patiks. 

 

Ņem vērā! 

Lai pagatavotu labas kvalitātes liellopu maltās gaļas kotleti, klāt nav jāliek itin nekas, tikai sāls, pipari un… ūdens (uz 1 kg aptuveni 150 ml) un pamatīgi jāsamīca. Ūdens jāpievieno nevis vecā labā tirgotāju trika dēļ (lai prece būtu smagāka), bet gan tādēļ, lai kotlete sanāktu sulīgāka. 

 

Avots:  žurnāls 100 labi padomi

www.kasjauns.lv