Ēdam un ārstējamies ar nātrēm! Kā pareizi vākt un gatavot

Šajā pavasarī, kad tikko no zemes spraucās pirmie zaļumu, pusdienu salātiem sašķinu nātrītes. Iemērcu karstā ūdeni, saplucināju un pievienoju salātu bļodai. Mazie bērni bija šokā, lielākie – sajūsmā: "Mēs ēdām nātres!". Zināju, ka tās ir ļoti veselīgas, tāpēc apņēmos sameklēt un mammamuntetiem.lv publicēt plašāku materiālu par tām. Ha, un izrādās, ka nātres jau kopš bronzas laikmeta lietotas dažādiem nolūkiem: medicīnā, aušanā un pārtikā, jo tās ir bagātas ar uzturvielām.

Parasto dārza nātri izmantoja, lai ārstētu visdažādākās slimības: kā urīndzenošu un caureju veicinošu līdzekli, pret pietūkumu, deguna asiņošanu, plaušu karsoni, astmu, pret kodēm u.c.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Parasto dārza nātri izmantoja, lai ārstētu visdažādākās slimības: kā urīndzenošu un caureju veicinošu līdzekli, pret pietūkumu, deguna asiņošanu, plaušu karsoni, astmu, pret kodēm u.c.

Un te tas ir. Raksts par nātrēm, un kāpēc tās ir vērts ēst. 

Kurš varētu iedomāties, ka šī mazā, dzeldīgā nejaucene nātre (urtica dioica) ir tik garšīga! Atceros, kā bērnībā aizrautīgi skatījos filmu "Durvju rokturi un slotaskāti" (Bedknobs and Broomsticks), kur pirmo reizi sastapos ar ideju, ka asās, kodīgās nātres ir ēdamas. Un kopā ar citiem bērniem raucu degunu, domājot par nātru zupu.

 

Vākšana un izmantošana pret kaitēkļiem

Uzskata, ka nātres ir ļoti vērtīga lopbarība, govis un aitas dod vairāk piena, ja to ēdienkartē ir nātres. (Agrākajos laikos zemnieki noteikti šo priekšrocību izmantojuši.) Dārzā tās sēt nav īpašas vajadzības – kā jau nezāles, tās mēdz iefiltrēties pašas. Sastopoties ar tām, apspiediet dzinuli nekavējoties izraut un atstājiet savā vaļā. Nātrēm patīk ar fosfātiem un slāpekli bagāta augsne, tāpēc to parādīšanos uztveriet kā labu zīmi. Tiešā saulē tās visticamāk neaugs, toties lieliski jutīsies mitrā zemē. No nātrēm var pagatavot vērtīgu šķidro mēslojumu. Mērcējiet lapas ūdenī 1–2 nedēļas un pēc tam izsmidziniet šķidrumu dārzā. Tas palīdz atvairīt kaitēkļus. Un visus pārpalikumus pēc ēdiena gatavošanas iemetiet komposta kaudzē – tas ātrāk sadalīsies.

No nātrēm var pagatavot vērtīgu šķidro mēslojumu. Mērcējiet lapas ūdenī 1–2 nedēļas un pēc tam izsmidziniet šķidrumu dārzā. Tas palīdz atvairīt kaitēkļus.

 

Kā izvairīties no dzēlieniem

Kā izvairīties no sadzelšanas, kad nātres izaugušas un tās jānovāc? Jāmācās izprast augu. Dzēliens ir nātres dabiskā aizsardzība. Uzmanīgāk ieskatoties, redzams, ka lapiņas klāj sīki matiņi. Tie ir ļoti trausli un pieskaroties viegli salūst, izdalot ķīmiskas vielas, kas kairina ādu un rada dedzinošu, dzelstīgu sajūtu.

Vienkāršākais paņēmiens, kā aizsargāties no dzēlieniem, ir veselais saprāts: darbojoties ar nātrēm, vienmēr jāuzvelk izturīgi cimdi. Vispiemērotākie ir gari saimniecības cimdi, kas sniedzas pāri locītavām un apakšdelmiem.

Tomēr pat pieredzējuši nātrkopji reizēm tiek sadzelti. Visātrākais pretlīdzeklis ir zirgskābenes, kas parasti aug turpat netālu

no nātrēm. Tām ir lielas lapas un resni stublāji. Noplūciet lapu un viegli ierīvējiet sadzelto vietu. Ja nav pārliecības, ka pazīsiet īsto augu, izmantojiet citus dzesējošos augus - pētersīli vai gurķa lapu. Vēl viens paņēmiens ir uzlīmēt sadzeltajai vietai leikoplastu un nekavējoties strauji noraut, lai atbrīvotos no dzelkšņiem. Ja nekā cita nav pie rokas, uzspļaujiet sadzēlumam - siekalas ir pārsteidzoši iedarbīgs dziedinošs līdzeklis. Pēc tam dzēlumus nomazgājiet un uzmanīgi nosusiniet. Nerīvējiet!

Reklāma
Reklāma

Viens paņēmiens ir uzlīmēt sadzeltajai vietai leikoplastu un nekavējoties strauji noraut, lai atbrīvotos no dzelkšņiem. Ja nekā cita nav pie rokas, uzspļaujiet sadzēlumam – siekalas ir pārsteidzoši iedarbīgs dziedinošs līdzeklis.

 

Gatavošana

Kad nātres saplūktas, tās rūpīgi jānomazgā. Ūdens noskalos ne tikai zemes paliekas, bet arī lielāko daļu mazo, kodīgo matiņu. Lai atbrīvotos no atlikušajiem, nātres iemet katlā ar verdošu ūdeni un vāra 3–5 minūtes, tad notecina un noskalo zem auksta ūdens strūklas. Ledusūdens uzreiz apstādinās vārīšanos un saglabāsies auga spirgtā, zaļā krāsa. Iegūto produktu var izmantot tieši tāpat kā spinātus. Nātres uzliek uz dvielīša un izspiež visu lieko ūdeni, tad glabā saldētavā līdz brīdim, kad tās grib lietot.

 

Zāles pret visām vainām

Iespējams, tev šķiet, ka tās ir diezgan nejaukas, audzelīgas nezāles, vai tad tādas var ēst? Vēsture liecina, ka nātres jau kopš bronzas laikmeta lietotas dažādiem nolūkiem: medicīnā, aušanā un pārtikā, jo tās ir bagātas ar uzturvielām. Senie grieķi augstu vērtēja nātru dziednieciskās īpašības un uzskatīja, ka tās palīdz pret visām kaitēm. Parasto dārza nātri izmantoja, lai ārstētu visdažādākās slimības: kā urīndzenošu un caureju veicinošu līdzekli, pret gangrēnu, pietūkumu, deguna asiņošanu, plaušu karsoni, astmu, pret kodēm, tārpiem, nierakmeņiem, žultsakmeņiem, jostas rozi, vēdera aizcietējumiem, podagru, išiasu, locītavu sāpēm, dizentēriju, hemoroīdiem, nemaz jau nerunājot par drudzi un ekzēmu, kā pretindi kodumiem un antiseptiķi brūču un ādas infekcijām. Tik daudz atvieglojuma spēj sniegt necils augs, ko bieži uzskata par nezāli! Grieķi nebija vienīgie, kuri pazina nātres dziedinošās īpašības. To gadsimtiem ilgi izmantojušas tautas visā pasaulē no senajiem romiešiem līdz Amerikas iedzimtajiem.

Arheologi atklājuši, ka no nātru šķiedrām darināti audumi tāpat kā no kaņepēm vai liniem.

Nātrēs ir ļoti daudz dabīgas krāsvielas hlorofila, kas padara augus zaļus. Nātru izvilkumu var izmantot audumu un ēdiena krāsošanai.

 

Avots: "Brīnišķīgās dārza veltes", Mets Vilkinsons, "Jāņa Rozes apgāds"

Saistītie raksti