4 patiesības par vasaras brīvlaiku

Vasaras brīvlaiks ir pietiekami ilgs, lai tajā pagūtu paveikt brīnumainas lietas. Lai šie brīnumi būtu vērtējami ar „+” nevis „–” zīmi, vecākiem ir vērts ieguldīt laiku skolēna vasaras aktivitāšu plānošanā. Tāpēc piedāvāju 4, manuprāt, svarīgākos punktus saistībā ar tematu Skolēns un vasara.
Ja piemērotu nometni neizdodas atrast, ierosini, lai bērns ko līdzīgu sev un saviem draugiem organizē pats!

FOTO: Marika Eglīte

Ja piemērotu nometni neizdodas atrast, ierosini, lai bērns ko līdzīgu sev un saviem draugiem organizē pats!

1. Neorganizēts bērnu brīvais laiks veicina nelaimes. Mēs, vecāki, garas stundas pavadām darbā un nevaram saviem bērniem būt blakus pastāvīgi. Taču neapstrīdams ir fakts, ka vasarās ievērojami pieaug bērnu traumu skaits, tādēļ es vēlos nopietni vērst uz to ikvienas mammas un tēta uzmanību. Joprojām Latvija un Lietuva Eiropas Savienībā (ES) pamīšus dala pirmo un otro vietu bērnu traumatisma ziņā. Proti, tie ir nāves un nelaimes gadījumi, kurus novērst būtu bijis mūsu spēkos! Visaugstākā mirstība ārējo cēloņu dēļ (ceļu satiksmes negadījumi, kritieni, slīkšana, aizrīšanās, pašnāvības, nosmakšana u.c.) ir 15-19 gadu vecuma grupā, kam seko 0-4 gadu vecuma grupa. Pēc Pasaules Veselības organizācijas aprēķiniem, mūsu spēkos ir bijis novērst trīs no četriem notikušajiem nelaimes gadījumiem, kuros cietuši bērni (tai skaitā ar letālām sekām).

 

Kā novērst nelaimes, kuru riskam pakļauti skolas vecuma bērni? Zelta atslēdziņa, manuprāt, ir jau pieminētā brīvā laika organizēšana. Vai jūsu bērns vasaru pavadīs, laiskojoties pa māju, vai tomēr iesaistīsies kādās aktivitātēs? Palīdziet viņam tās atrast!

Pat, ja Tavs bērns, Tavuprāt, jau ir liels un Tev šķiet, ka viņš visu spēj atrast pats, piesakies palīgos viņa vasaras aktivitāšu plānošanā un meklēšanā.

 

2. Strādāt ir vērtīgi! Darbs jaunietim spēj sniegt ļoti daudz pozitīvā, turklāt nopelnītā nauda šeit nebūt nav vienīgais labums. Nākamais vērtīgākais ieguvums ir bērna pašvērtības celšanās. Īpaši to veicina darbi un pienākumi, kuros var gūt acīmredzamu vai taustāmu rezultātu. Tas var būt, piemēram, sakopts parks, pagatavots putnu būris, apstādīts/izravēts dārzs. Šādu darbu darīšana sniedz jaunietim apliecinājumu – esmu vērtīgs, spēju ko paveikt, radīt.

 

Vēl viens būtisks ieguvums no strādāšanas – īsta darba pieredze, sapratne par darba attiecībām un organizētu laiku. Bērnā veidojas skaidra kopsakarības izpratne par naudas plūsmu, ienākumiem un izdevumiem. Būtiska piezīme – vecākiem vajadzētu ļaut bērnam nopelnīto naudu tērēt viņa sapņu realizēšanai. Protams, vecāks jebkurā gadījumā ir konsultants, kur naudu lietderīgāk iztērēt.

 

Kur strādāt? Padomju laikos kad augu es, darbu varēja atrast vienmēr – kolhozā tevi vienmēr gaidīja kāda biešu vaga. Šobrīd situācija ir sarežģītāka – Latvijā ir piektais augstākais bezdarba līmenis ES un augstākais jauniešu bezdarba līmenis Baltijas valstu vidū. Bet lai šis fakts neliek nokārt degunu, jo – kas meklē, tas atrod. Kur tad meklēt?

 

- Vispirms ir vērts sazināties ar savu pašvaldību un vaicāt pēc darba iespējām.

 

- Ja tas nav pagūts šajā pavasarī (parasti par jauniešiem piemērotiem vasaras darbiem jāsāk interesēties jau martā, aprīlī), tad ieteicams nākamgad sekot līdzi lielo uzņēmumu jauniešu vasaras darba vakancēm. Piemēram, Latvijas piena pārstrādes uzņēmums Food Union (bijušais Rīgas Piena kombināts) šogad jau otro gadu aicināja 16-18 gadus vecus Rīgas un Rīgas rajona vispārizglītojošo skolu skolēnus pieteikties vasaras prakses programmai Jaunais uzņēmējs 2013. Kopā ar savu skolēnu izpētiet visu sev zināmo lielāko uzņēmumu mājas lapas – pārtikas lielveikalu, būvniecības veikalu, u.c.!

 

- Aktīvi jautājiet draugiem, paziņām, kaimiņiem. Man pazīstamo ģimeņu jaunieši savu vecāku darba vietās aizvieto apkopējas atvaļinājuma laikā, veic dārza darbus lielākās un mazākās saimniecībās, piemēram, lasa zemes (ap Jāņiem), tirgo zemeņu stādus (vasaras beigās), strādā fermās, pieskata bērnus.

 

Reklāma
Reklāma

Algots darbs ir ļoti kārots, tomēr, ja pie tā neizdodas tikt, ir vērts apsvērt iespēju par iesaistīšanos brīvprātīgo darbā. Tā ir iespēja iegūt pieredzi, darba prasmes, jaunas draudzības, kontaktus un iespējas, kā arī jēgpilni aizpildīt brīvo laiku. 

 

3. Vecākiem jāveicina bērnu radoša un aktīva atpūta. Pat, ja Tavs bērns, Tavuprāt, jau ir liels un Tev šķiet, ka viņš visu spēj atrast pats, piesakies palīgos viņa vasaras aktivitāšu plānošanā un meklēšanā. Reizēm bērni pat baidās ieminēties, ka vēlētos, piemēram, apmeklēt kādu nometni, jo zina, ka ģimenei nav liekas naudas. Pastāsti viņam par ģimenes iespējām!

 

Bez šaubām, tas ir lieliski, ja Tavam bērnam ir iespēja vasarā apmeklēt kādu nometni – nometnes ne tikai izglīto un bagātina bērnu personību, paplašina redzesloku un ir foršs tusiņš ar jauniem draugiem, bet arī māca patstāvību. Piemēram, mans dēls mācās futbola skolā Metta, un jau trešo gadu apmeklēs futbola nometni. Pēc katras šādas nometnes man ir sajūta – dēls ir kļuvis pieaugušāks un ar lielāku atbildības sajūtu.

 

Pētot nometņu piedāvājumu jāsecina, ka iespējas ir plašas un daudzveidīgas. Tikpat daudzveidīgas, cik cenu piedāvājums. Salīdzinoši ļoti draudzīga maksa parasti ir tehniskā jaunrades centra Annas2 dienas nometnēm – 2 nedēļas Ls 90. Zinu arī nometnes, kas maksā vairāk par Ls 150 nedēļā. Tāpēc arī nometņu meklēšanu iesaku sākt, sazinoties ar savu pašvaldību. Piemēram, Rīgas dome finansē vairākas radošas nometnes.

 

Ja piemērotu nometni neizdodas atrast, ierosini, lai bērns ko līdzīgu sarīko mājās! Nevis vienkārši dzīvojas ar draugiem, bet vienu nedēļu darbojas un apgūst kaut ko par noteiktu tematu, piemēram, mācās locīt origami, uzšūt tutu jeb princešu brunčus (internetā ir atrodamas video pamācības), zīmē komiksu, organizē gleznošanas, māla veidošanas vai citus plenērus. Pēc tam noteikti sarīkojiet izstādes atklāšanas svētkus!

Lielāka putekļu kārta grāmatplauktā neko nozīmīgu nemainīs, taču mūžīgā aizņemtība Tavās un bērna attiecībās gan. Paskat, cik Tavs bērns ir jau liels!

 

4. Vasarā ir jāatrod laiks, ko veltīt savu un bērna attiecību stiprināšanai. Par pusaudžiem mēdz teikt, ka viņi vecākus labāk grib redzēt ejam, nekā nākam. Tomēr tā gluži nav. Reiz par šo tematu izvērsu sarunu ar kādu 13 gadus vecu meiteni, vaicājot, ko viņa gribētu darīt vasarā. Meitene atbildēja, ka vēlētos atpūsties kopā ar ģimeni. Un uzskaitīja pavisam vienkāršas, jaukas izklaides – apceļot Latviju, aiziet uz kino, aizbraukt uz Jūrmalu un tamlīdzīgi.

 

Tātad jaunieši vienkārši vēlas būt kopā, saņemt vecāku nedalītu uzmanību – jā, arī šajā vecumā! Vasara ir laiks, kad mammām un tētiem ir uz brīdi jāapstājas, jāpārtrauc nebeidzamais skrējiens pa apli, ko veido darbs, ēst gatavošana, mājas uzkopšana un atkal darbs. Lielāka putekļu kārta grāmatplauktā neko nozīmīgu nemainīs, taču mūžīgā aizņemtība Tavās un bērna attiecībās gan. Paskat, cik Tavs bērns ir jau liels!

 

Ja zini, kādu uzņēmumu, kas piedāvā skolēniem vasaras darbu, ieraksti komentāros, iespējams, kādam noderēs.

 

Lai jūsu ģimenei šī vasara saulaina un aizraujoša!

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja speciāli portālam E-klase.lv