Kā skaistumkopšanā izmantot rapšu eļļu + sejas masku receptes

Līdz ar silto laiku pastiprināta uzmanība jāpievērš sejas ādas aizsardzībai pret ultravioleto starojumu un apkārtējās vides kaitīgo ietekmi. Izrādās, ka lielisks ierocis cīņā pret to ir rapšu eļļa. Stāsta dermatoloģe Anna Bērziņa.

Laiku pa laikam var uzklāt tīru rapšu eļļu, vai arī mandeļu, sezama, žožobas eļļu, piemēram, uz nakti. Ja āda ir sausa un dabiski pati nespēj atjaunot optimālu mitruma līmeni, rapšu eļļu ieteicams lietot arī iekšķīgi.

FOTO: Mārtiņš Garais, http://garais.lv/

Laiku pa laikam var uzklāt tīru rapšu eļļu, vai arī mandeļu, sezama, žožobas eļļu, piemēram, uz nakti. Ja āda ir sausa un dabiski pati nespēj atjaunot optimālu mitruma līmeni, rapšu eļļu ieteicams lietot arī iekšķīgi.

Viens no galvenajiem ādas novecošanas iemesliem ir brīvie radikāļi, kurus rada ultravioletais (UV) starojums (gan saule, gan solārijs), piesārņots gaiss, cigarešu dūmi, alkohols un citi faktori. Lai novērstu tā saucamās fotonovecošanās pazīmes, kosmētikas līdzekļiem pievieno virkni aktīvo vielu un vitamīnu ar antioksidantu īpašībām, no kuriem ādai vērtīgākie ir A, B3, C un E.

 

Antioksidanti sastopami gan kosmētikas līdzekļos, gan dabiskos produktos. Piemēram, rapšu eļļa satur arī provitamīnu A (beta karotīns), kas veicina šūnu dalīšanos un pasargā ādas šūnas pret kaitīgo UV starojuma ietekmi. Rapšu eļļā ir arī E vitamīns (dēvēts arī par jaunības vitamīnu), kas ādu aizsargā pret ārējās vides izraisītiem bojājumiem šūnu DNS līmenī. „Ir pierādīta E vitamīna kā UV aizsargfaktora ietekme, tāpēc šo vitamīnu var droši lietot pirms sauļošanās. Dabisks E vitamīns ir aktīvāks un spēcīgāks nekā mākslīgi sintezētais. Tas sargā šūnu membrānas jeb apvalku dzīvotspēju,” uzsver dermatoloģe Anna Bērziņa. 

Ārīgi lietojot rapšu eļļu pirms sauļošanās, āda tiek bagātīgi mitrināta, pasargāta no brīvo radikāļu ietekmes, līdz ar to mazinās krunciņu veidošanās risks. Savukārt, uzklājot rapšu eļļu uz ādas pēc sauļošanās, mazinās tūska, apsārtums un ādas jutīgums. Īpaši būtiski ir atcerēties, ka sauļošanās produktos bieži tiek izmantota minerāleļļa, kas tiek iegūta naftas produktu ražošanā. Tāpēc rapšu eļļa tai būs lieliska dabiska alternatīva.

 

Kā lietot rapšu eļļu

Eļļa netiešā veidā mitrina ādu – tas notiek, neļaujot dabiskajam mitrumam iztvaikot. Uzklāta uz ādas, eļļa iesūcas pakāpeniski. Lieko var noslaucīt ar salveti. Laiku pa laikam var uzklāt tīru rapšu eļļu, vai arī mandeļu, sezama, žožobas eļļu, piemēram, uz nakti. Ja āda ir sausa un dabiski pati nespēj atjaunot optimālu mitruma līmeni, rapšu eļļu ieteicams lietot arī iekšķīgi. 

 

Rapšu eļļa – mājas kosmētika

Doma par kosmetologa apmeklējumu un sejas procedūrām vai plāns iegādāties dārgu sejas masku jau vien uzlabo garastāvokli, bet arī mājas apstākļos ar minimālu finansiālu ieguldījumu iespējams panākt mirdzošāku un veselīgāku ādu. 

Drošības pēc, lai pārliecinātos, ka produkts neizraisa ādas kairinājumu, pirms lietošanas ieteicams pašgatavoto masku uzklāt uz neliela ādas laukuma apakšdelma iekšējā virsmā. Pavērojiet reakciju! 

Klājot masku jāizvairās no acu zonas, jo eļļa, nokļūstot acīs, rada ļoti nepatīkamas sajūtas. Pirms maskas notīrīšanas var veikt vieglu masāžu, ievērojot Langera līnijas. Tas uzlabos asinsriti sejā. Jebkuru masku tur 15 līdz 30 minūtes un noskalo ar siltu ūdeni vai micelāro ūdeni.

 

Sejas maskas, ko var pagatavot mājas apstākļos

Reklāma
Reklāma

Liftinga maska

Ņem tējkaroti rapšu eļļas, pievieno dažus pilienus svaigi spiestas citronu sulas, 

½ krūzīti auzu pārslu miltu (samaltas auzu pārslas) un 1 olas baltumu. Citrons balina ādu un padara to gaišāku. Eļļas un citrona sulas kombinācija arī attīra ādu, mazina sīkās krunciņas. Olas baltums rada ādas savilkšanos, nelielu liftinga efektu. 

 

Maska pret ādas iekaisumiem

½ tējkarote rapšu eļļas, 2 tabletes aspirīna (aplej ar nedaudz ūdeni, saberž),

½ tējkarote medus. Palīdz ādas iekaisuma un apsārtuma gadījumā (arī pret pinnēm), aspirīns mazina iekaisumu, rada maigi lobošu efektu. Medus ir dabisks antibakteriāls un pretiekaisuma līdzeklis. Maska klājama vienu vai divas reizes nedēļā – pēc nepieciešamības.

 

Attīroša maska

Sablendē 3 ēdamkarotes rapšu eļļas un 3 šķēles ananasa, masu klāj uz sejas. Maska attīra poras, dziedē ādu, atjauno dabisko ādas mirdzumu. 

 

Rapšu eļļa noder arī ienadžu kopšanai – nedaudz eļļas uzpilina uz kutikulas, iemasē.

 

Rapšu eļļa noder arī zīdaiņu aprūpē

Zīdaiņiem rapšu eļļa ieteicama piena kreveles noņemšanai – apmēram 30 minūtes pirms vannošanas iemasē galvas ādā. Uzliek kokvilnas cepurīti. Vannā izmazgā galvu ar bērnu šampūnu. Izķemmē matus, mazinot kreveli. Atkārto pēc nepieciešamības.

 

Rapšu eļļa noder arī dažādās ķermeņa kopšanas procedūrās, bet visvienkāršākais paņēmiens ir to regulāri lietot pēc dušas, rūpīgi iemasējot nenosusinātā ādā. Tas palīdzēs ādai ilgāk saglabāt mitrumu, padarīs to maigu un elastīgu.