Piecas veselīgas brokastu putras

Bļoda karstas biezputras rīta pusē ir labs veids, kā priekšpusdienā nepieļaut pēkšņu izsalkumu. Biezputra ir bagāta ogļhidrātiem un šķiedrvielām, tādēļ sniegs papildu enerģijas lādiņu lieliskam dienas sākumam. Ēdīsim veselīgi un mācīsimies skaitīt kalorijas!

Vāri putru un skaiti kalorijas! Foto: Imants Ķīkulis, žurnāls 100 Labi Padomi

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vāri putru un skaiti kalorijas! Foto: Imants Ķīkulis, žurnāls "100 Labi Padomi"

Ir laiks atgriezties pie senču iecienītajām biezputrām! Kāpēc? Kaut mūsu vecmāmiņas un vectētiņi nebija tik izglītoti, lai saprastu biezputru un citu graudaugu produktu ķīmisko sastāvu, kā arī kalorijas viņi noteikti neprata skaitīt, taču viņi bija novērojuši un zināja, ka šis ēdiens dod spēku, lai dienas garumā apdarītu visus darbus un varētu izturēt līdz nākamajai maltītei, kas nebija tik kalorijām bagāta kā tagad.

Mūsdienu zināšanas ļauj atklāt noslēpumus, kas padara putru īpaši ieteicamu arī tagadējos apstākļos. Putras vāra no graudaugiem, tāpēc tajās galvenokārt ir ciete un šķiedrvielas. Ciete ir galvenais enerģijas avots, tātad ir atbildīgs par cukura līmeni asinīs, kas nosaka sāta sajūtu, esošais augstais šķiedrvielu līmenis nosaka ēdiena lēnāku virzīšanos cauri kuņģa zarnu traktam, ļaujot ilgtermiņā noturēt stabilu asiņu piesātinājumu ar cukuru. Savukārt šķiedrvielas palīdz attīrīt organismu no piesārņojuma, tādējādi liekot justies moži visā dienas garumā. Graudaugos esošie vitamīni, galvenokārt B grupa, lieliski uzmundrina nervu sistēmu, uzlabo ādas stāvokli un palīdz organisma audu elpošanas procesos. Tātad senči bija atklājuši to, par ko tagad var runāt jau no zinātniskā viedokļa!

 

Biezputra ar rozīnēm, kanēli un pienu

320 kkal, 4 g tauki (apelsīns ~ 120 kkal)

Nepieciešams: 

50 g auzu pārslu

200 ml piena ar samazinātu ( 2%) tauku saturu

1 ēdamkarote ar kaudzi (30 g) rozīņu bez kauliņiem

Šķipsna malta kanēļa

Pagatavo: Katliņā ieber auzu pārslas un ielej pienu. Maisot vāra uz nelielas uguns, līdz sabiezē. Biezputru noņem no uguns un tajā iemaisa rozīnes. Pārlej bļodā un pārkaisa ar kanēli.

Desertā apēd vienu apelsīnu!

 

Četru graudu biezputra

360 kkal, 3 g tauki (ābols ~ 80 kkal )

Nepieciešams: 

100 ml četru veidu graudu pārslu

100 ml ūdens

100 ml piena ar samazinātu tauku ( 2%) saturu

Sāls un medus pēc garšas

Pagatavo: Uzvāra ūdeni, pievieno četru veidu labības graudu pārslas, uzvāra, pievieno pienu un atkal uzvāra. Vārošu biezputru 3 minūtes maisa, pievieno tējkaroti medus un sāli pēc garšas un 2 minūtes atstāj zem vāka. Pasniedzot pievieno viena vidēji liela ābola šķēlītes.

Ēd kopā ar nesaldinātu kafiju vai tēju.

 

Griķu biezputra

360 kkal + 1 glāze piena ~ 80 kkal + 1 ābols ~ 80 kkal + sviests 1 tējk. ~ 40 kkal vai 1 ēdamk. 25% krējuma ~ 60 kkal

Kopā aptuveni 560 kkal

Nepieciešams: 

100 ml griķu

100 ml ūdens

Reklāma
Reklāma

100 ml piena ar samazinātu tauku ( 2%) saturu

Tējkarote krējuma un sviesta 

Sāls pēc garšas

Pagatavo: Uzvāra ūdeni, pievieno griķus. Vāra uz lēnas uguns, līdz griķi ir gandrīz gatavi. Pievieno pienu un sāli pēc garšas un atstāj zem vāka līdz gatavībai. Pasniedzot pievieno sviestu un skābu krējumu. Ēd kopā ar glāzi piena (ar samazinātu tauku saturu). Desertam – viens ābols.

 

Kviešu pārslu biezputra ar ievārījumu

400 kkal, 6,5 g tauki (apelsīns ~ 120 kkal)

Nepieciešams: 

100 ml kviešu pārslu 

100 ml ūdens

100 ml piena ar samazinātu tauku (2%) saturu

1 tējkarote eļļas

Sāls un cukurs pēc garšas

1 tējkarote ievārījuma

Pagatavo: Uzvāra ūdeni, pievieno kviešu pārslas un vāra uz lēnas uguns, līdz pārslas ir gandrīz gatavas. Pievieno pienu, sāli un cukuru pēc garšas. Pielej eļļu un vāra zem vāka, līdz gatavs. Pasniedzot pievieno ievārījumu. Desertam – viens apelsīns.

 

Rīsu biezputra ar bumbieriem 

400 kkal, 10,5 g tauku(bumbieri ~ 160 kkal)

Nepieciešams: 

4 ēdamkarotes biezputras rīsu

100 ml ūdens

300 ml piena ar samazinātu tauku ( 2%) saturu

1 tējkarote eļļas

Sāls un cukurs pēc garšas

2 bumbieri

Pagatavo: Uzvāra ūdeni, pievieno rīsus un vāra uz lēnas uguns, līdz ūdens izvārījies un rīsi ir gandrīz gatavi. Pievieno pienu, sāli un cukuru, eļļu un zem vāka vāra līdz gatavībai. Pasniedz ar sagrieztiem bumbieriem. 

 

Komentē Inga Pūce, veselīga dzīvesveida kluba „Figūras draugi” vadītāja

Avots: žurnāls Marta

 

Sastāvdaļas