Mājas uzkopšana bez sadzīves ķīmijas? Praktiski padomi ekoloģiskai mājas tīrīšanai

Vai mājas ģenerāltīrīšana bez sadzīves ķīmijas jeb tīrīšana “zaļi” sniegs vienlīdz spožu rezultātu..? Ja tas ir iespējams, tad - ar kādiem līdzekļiem? Portālam mammamuntetiem.lv stāsta Evija Rudzīte, biedrības „homo ecos:” vadītāja.

Traukus var mazgāt ar dzeramo sodu. Lai nomazgātu piedeguša ēdiena atliekas, uzreiz pēc ēdiena gatavošanas jāieber traukā nedaudz dzeramās sodas.

FOTO: Shutterstock.com

Traukus var mazgāt ar dzeramo sodu. Lai nomazgātu piedeguša ēdiena atliekas, uzreiz pēc ēdiena gatavošanas jāieber traukā nedaudz dzeramās sodas.

Lielā tīrīšana var būt gan nogurdinošs, gan meditatīvs process, bet visos gadījumos rezultāts ir patīkams un saistās ar tīrību, kārtību un svaigumu. Tomēr dažkārt tīrībai ir neplānoti blakusefekti – iekštelpu piesārņojums, ja izmantojam sadzīves ķīmiju, kuras sastāvā ir balinātājs, amonjaks un skābes. Sadzīves ķīmijas toksiskie izgarojumi var būt bīstami, īpaši bērniem un mājdzīvniekiem, tāpēc aizvien vairāk cilvēku meklē alternatīvas veikalos nopērkamajai sadzīves ķīmijai un domā par to, kā māju tīrīt zaļāk. 

 

Mājas tīrīšana bez toksiskiem izgarojumiem, mākslīgām smaržām un krāsām ir pavisam vienkārša, efektīva un ietaupa naudu ģimenes budžetā.
 

Zaļa mājas tīrīšana balstās uz 3 vienkāršiem principiem:

1. Tīri regulāri! Ja māju tīra regulāri, neradīsies nepieciešamība pēc īpašas apstrādes un sadzīves ķīmijas.

2. Tīri gudri! Mājas tīrīšanā ļoti atvieglo kāds zinātnes sasniegumu - mikrošķiedras lupatiņas, tās ilgi kalpo un tīra traipus bez sadzīves ķīmijas. Var izmantot gan universālo lupatiņu visiem mājas kopšanas darbiem, gan īpašas lupatiņas noteiktām virsmām (piemēram, stiklam, taukainām virsmām).

3. Pietiek ar vienu! Veikalos ir pieejami universālie ekoloģiskie tīrīšanas līdzekļi, ko var izmantot visām virsmām. Un to tiešām var izmantot dažādām virsmām, tas notīrīs traipus un nav nepieciešamības iegādāties līdzekli virtuvei, citu vannas istabai, vēl citu grīdai. Pērkot universālo līdzekli vai citus līdzekļus, videi draudzīgāk ir pirkt koncentrātu – tā ir izdevīgāk no izmaksu viedokļa un samazinās iepakojuma radītie atkritumi.

Tīri regulāri! Ja māju tīra regulāri, neradīsies nepieciešamība pēc īpašas apstrādes un sadzīves ķīmijas.

Papildus šiem principiem ir arī citas tikpat vienkāršas receptes, kas noderēs mājas ģenerāltīrīšanā. Cīņā ar grūtāk tīrāmiem traipiem palīdzēs produkti, kas ir ikvienā virtuvē - dzeramā soda, etiķis vai citronu sula-, šie produkti dažādās kombinācijās tīrīs  gan piedegušus tauku traipus, gan rūsu un pat pelējuma sēnīti. Tīrīšanas līdzekļu receptes ir vienkāršas un pa spēkam katram. Piemēram, universālu dezinfekcijas līdzekli pagatavo, sajaucot 2 glāzes ūdeni, 3 ēdamkarotes šķidro ziepju un 30 pilienus tējas koka eļļu.

 

Praktiski padomi ekoloģiskai mājas tīrīšanai:

Grīdas uzkopšana

Grīdas tīrīšanai ir nepieciešams vien ūdens un mazgājamā lupata. Ja ir vēlme ar grīdas mazgāšanu telpā ienest patīkamu smaržu, mazgāšanas ūdenim var piepilināt dažus pilienus ēteriskās eļļas. Ja grīda ir ļoti netīra, var izmantot maisījumu, kas sastāv no ¼ glāzes etiķa, ūdens, 5-10 pilieniem ēteriskās eļļas un dažiem pilieniem trauku mazgājamo ziepju vai universālā ekoloģiskā tīrīšanas līdzekļa.

 

Logu/spoguļu mazgāšana

Spoguļus un logus ir ērti mazgāt ar mikrošķiedras lupatiņu. Spoguļa tīrīšanai var izmantot īpašu maisījumu, kas sastāv no 1,5 glāzēm etiķa, 0,5 glāzēm ūdens un 8 pilieniem citrusu ēteriskās eļļas vai maisījumu, kur ir tikai etiķis un ūdens vienādās daļās. Logus var mazgāt gan ar papīra dvieļiem, gan vecām avīzēm.

 

Sienu tīrīšana 

Reklāma
Reklāma

Krāsotas sienas var tīrīt ar ziepēm un karstu ūdeni, kam pievienots nedaudz mazgājamās vai dzeramās sodas. Virtuves sienas var notīrīt, uzlejot uz lupatiņas etiķi un noslaukot taukus.

Flīžu virsmas var notīrīt ar ūdens un etiķa maisījumu (1:1), kam var pievienot ēterisko eļļu. Ja šuves starp flīzēm ir kļuvušas netīras, tās var notīrīt ar etiķī pamērcētu zobu birsti.

 

Vannas istaba/tualete

Vannas istabā izlietnes un vannas tīrīšanai noder universālā mikrošķiedras lupatiņa vai etiķis – uzej uz sūkļa un tīra, līdz virsmas sāk mirdzēt. Vannas netīrās apmalītes var tīrīt ar sāli. Ziepju, kaļķakmens vai netīrumu nosēdumus jāpaberzē ar pārgrieztu citronu un jānoskalo ar ūdeni. Lai notīrītu maisītājkrānu, var izmantot ūdens un etiķa maisījumu vienādās daļās un netīrumus ap maisītājkrāna pamatni var tīrīt, aptinot ap to ar etiķi samērcētu papīra dvieli un atstājot uz stundu, tad notīra kā parasti.

Tualetes podu jātīra ar neatšķaidītu etiķi, kas ne tikai notīrīs nosēdumus, bet arī dezinficēs. 

Tualetes podu jātīra ar neatšķaidītu etiķi, kas ne tikai notīrīs nosēdumus, bet arī dezinficēs. Tāpat kā īpašajiem tualetes poda tīrāmajiem līdzekļiem, arī etiķis ir jāatstāj iedarboties uz ilgāku laiku, piemēram, uz nakti vai kamēr esat izgājuši pastaigāties. 

 

Soda un etiķis būs palīgs arī kanalizācijas cauruļu tīrīšanā – katru nedēļu izlietnē ir jāieber ¼ glāzes dzeramās sodas un jānoskalo ar karstu ūdeni. Ja caurules ir aizsērējušās, jāieber 1 glāze dzeramās sodas un jāuzlej virsū 1 glāze etiķa. Kad ķīmiskas reakcijas rezultātā maisījums sāk putot, jāļauj tam vairākas minūtes iedarboties un tad jānoskalo ar karstu ūdeni.

 

Virtuve/taukainās virsmas

Traukus var mazgāt ar dzeramo sodu. Lai nomazgātu piedeguša ēdiena atliekas, uzreiz pēc ēdiena gatavošanas jāieber traukā nedaudz dzeramās sodas, jāļauj tai iedarboties apmēram 15 minūtes un jānotīra. Ja trauks ir paspējis atdzist, uzvāriet tajā maisījumu, kas sastāv no 1 glāzes ūdens, 5 pilieniem ēteriskās eļļas un 3 ēdamkarotēm dzeramās sodas, atstājiet iedarboties un mazgājiet.

 

Cepeškrāsns tīrīšanai var izmantot tīrīšanas līdzekli, ko iegūst sajaucot sodu ar ūdeni, lai izveidojas abrazīva tīrīšanas pasta, un ar šo līdzekli noklāj traipus. 

Grūtāk iet ar plīts virsmas un cepeškrāsns tīrīšanu. Ja plīts virsmu tīra regulāri, pietiek ar lupatiņu taukainām virsmām, tomēr tas ne vienmēr izdodas, tāpēc var izmantot ekoloģisko līdzekli plīts virsmas tīrīšanai. Alternatīva ir tīrīt ar svaigu citronu – pārgriež to uz pusēm un slidina pa tīrāmo virsmu, pēc brīža netīrumi sāk lobīties un tos var noslaucīt ar lupatiņu. Cepeškrāsns tīrīšanai var izmantot tīrīšanas līdzekli, ko iegūst sajaucot sodu ar ūdeni, lai izveidojas abrazīva tīrīšanas pasta, un ar šo līdzekli noklāj traipus. Ja nepieciešams, līdzeklis jāatstāj iedarboties, pēc tam jānotīra ar mitru lupatu.

 

Mājas tīrīšana bez sadzīves ķīmijas aizņem tikpat daudz laika kā tīrīšana ar to, ir tikpat efektīva, bet papildus jūs iegūstat tiešām tīru un svaigu māju bez toksisko vielu izgarojumiem un mākslīgām smaržām un tīrīšanas process kļūst patīkams, jo jūs zināt, kādas vielas nonāk saskarē ar jūsu un jūsu mīļo cilvēku ādu un kādas vielas jūs ieelpojat. Lai mājas tīrīšana ir jauks kopā būšanas brīdis visiem mājiniekiem, lai darbi raiti veicas un jums paliek laiks arī sev!

 

Autore: Evija Rudzīte, biedrības „homo ecos:” vadītāja