Vai koku pumpurus drīkst ēst pavisam droši?

Kad beidzas sulu laiks un pumpuri ir piebrieduši drīzai plaukšanai, vari droši mainīt savus našķošanās paradumus un uzkost pumpurus gluži kā končas.

Lieto tādu koku pumpurus, ko tiešām atpazīsti!

FOTO: Shutterstock.com

Lieto tādu koku pumpurus, ko tiešām atpazīsti!

Ēdami ir visi – bērzu, kļavu, liepu, priežu, augļu koku un ogulāju pumpuri. Katru dienu, garām ejot, droši vari iemest mutē pa diviem trim pumpuriņiem. Tajos augi ir nobriedinājuši daudz varena spēka, kas paredzēts lapu un ziedu veidošanai, tāpēc ievēro mērenību un lieto tikai dažus dienā. Pārāk liels daudzums pumpuru uzturā var būt kairinošs nierēm un aknām. Pumpuri arī mazās devās dos spēku visai dienai, palīdzēs viegli pievarēt pavasara nogurumu un nespēku. Tie satur ļoti vērtīgus vitamīnus, minerālvielas un mikroelementus, kas viegli tiek sagremoti un piepilda ziemas nogurdināto ķermeni ar mundrumu un spēku. No priežu pumpuriem var sagatavot ziemai imunitāti stiprinošu tēju, kas pasargās no klepus. Bērzu pumpurus un liepu pumpurus var pievienot zaļajiem salātiem. Ļoti daudz C vitamīna satur upeņu pumpuri. Tos var likt salātos un ēst tāpat.
 

Visvērtīgākie pavasarī ir bērzu pumpuri – īpaši ieteicami ļaudīm, kuri mokās ar sirds un nieru tūskām. Vislabāk pumpurus sagatavot lietošanai svaigus, jo glabāšanas laikā tie daudz iedarbīgo sastāvdaļu zaudē. Lai pagatavotu līdzekli nedzīstošu brūču ārstēšanai, ņem 1 tējkaroti bērza pumpuru novārījuma uz glāzi ūdens, vari 10 minūtes. Šim novārījumam ir arī spēcīgi izteikta urīndzenoša darbība, taču pie akūta urīnceļu iekaisuma to nav ieteicams lietot, jo var pastiprināties nieru kairinājums.

 

Apses pumpuru uzlējumu lieto podagras un urīna nesaturēšanas gadījumos. Izmanto arī kā urīdzenošu līdzekli urīnpūšļa gļotādas iekaisumu ārstēšanai. Uzlējumu pagatavo, uz glāzi verdoša ūdens ņemot 1 tējkaroti pumpuru, ko nostādina slēgtā traukā 15 min, tad atdzesē un nokāš. Lieto pa 1 ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas. No apses pumpuriem gatavo arī ziedi, ar ko ieziež apdegumus un hemoroīdos izaugumus. Ziedes pagatavošanai ņem 1 ēdamkaroti kaltētus un saberztus pumpurus, izsijā caur sietu un sajauc ar 100 g augu eļļas. Inhalācijām un kakla skalošanai pie angīnas un augšējo elpošanas ceļu iekaisumiem gatavo uzlējumu. Tam nepieciešama 1 ēdamkarote pumpuru, ko aplej ar 200 g verdoša ūdens, nostādina 15 līdz 20 min siltā vietā, nokāš un glabā vēsā vietā ne ilgāk kā 2 diennaktis. Inhalācijām pievieno 2-3 ēdamkarotes uzlējuma.

 

Upeņu pumpuri ir lieliska garšciela, ko sasmalcinātā veidā beigās pievienot ķīselim vai salātiem. Ļoti patīkama garša, turklāt veselīgi – upeņu pumpuri tāpat kā pašas upeņu ogas paaugstina organisma pretošanās spēju slimībām, kā arī palēnina novecošanās procesu.

Reklāma
Reklāma

 

Par priežu pumpuru labajām īpašībām lasi Priežu pumpuru tēja un citi pavasara spēka avoti

 

Raksta tapšanā izmantyota informācija no žurnāla "100 labi padomi"