Beidzot kļavu un bērzu sulu laiks! Skaties VIDEO padomu

Parasti kļavu sulu tecināšanas sezona sākas jau martā, ko aprīļa sākumā nomaina bērzu sulu ieguve. Līdz bērzu sulām vēl jāpagaida, tāpēc ķermaies pie saldo kļavu sulu tecināšanas! 

Ja nolem doties uz mežu pats tecināt sulas, esi pret koku saudzīgs. Un beigās neaizmirsti tam pateikt paldies. Foto no video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja nolem doties uz mežu pats tecināt sulas, esi pret koku saudzīgs. Un beigās neaizmirsti tam pateikt paldies. Foto no video.

Sulas ir iespējams iegādāties arī tirgū, tiesa, nekad nevar zināt, kur un kādos apstākļos šī sula sarūpēta. Drošāk sulu ir iegādāties, piemēram, ekoloģisko pārtikas preču veikalos, taču tajos cenas visbiežāk ir augstākas. Tāpēc, ja vien ir iespēja, tecinām paši!

 

Ja nolem pats doties uz mežu, ir vērts noskatīties šo video padomu!

 

Ikvienam latvietim ir zināma vismaz viena sulas sagatavošanas recepte un uzglabāšanas metode, tādēļ piedāvājam neparastāku bērzu sulas recepti un padomu, kā vasarai saglabāt kļavu sulu!

Bērzu sulu vīns
20 l bērzu sulu uzkarsē līdz 75 grādu temperatūrai. Tad sulu atdzesē līdz 20 grādu temperatūrai un ielej vīna raudzējamā balonā. 1 litrā sulas izkausē 1 kg cukura un pielej sulai. Pieliek raugu. Balonam jābūt piepildītam līdz kaklam. Tad balonam uzliek korķi ar raudzējamo cauruli. Raudzē siltā vietā. Pēc 3 līdz 4 nedēļām, kad straujā rūgšana beigusies, vīnu pārlej, pieliek sulu ar izkausēto cukuru un turpina raudzēt. Trešo reizi vīnu pārlej pēc 3 – 4 nedēļām, pieliek cukuru. Kad vīns pilnīgi norūdzis, to sapilda pudelēs, tās aizkorķē un noliek vēsumā.

Reklāma
Reklāma

 

Kļavu sulas

Kā stāsta sulu eksperts Linards Liberts, kļavu sulas nav piemērotas tādai uzglabāšanai, kā to mēdzam darīt ar bērzu sulām. Kļavu sulas ir jādzer svaigas. Ja tomēr kārojas saglabāt vēlākam laikam, ideālais variants ir sasaldēt vai taisīt kļavu sīrupu. Vien jāatceras, ka no 10 l kļavu sulas sanāks apmēram 100 ml sīrupa.

 

Lasi arī:

Laiks bērzu un kļavu sulām! Praktiski padomi

Receptes bērzu un kļavu sulu lietošanai un uzglabāšanai