Uz ceļa ar ziemas riepām

No 1. decembra transportlīdzekļiem Latvijā saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Šī prasība ir obligāta līdz 1. martam.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Autovadītāju ziņā ir izvēlēties ziemas riepas ar vai bez radzēm. Tomēr jāņem vērā, ka ar radžotām riepām atļauts braukt tikai līdz 1. maijam, bet tās ir aizliegts lietot līdz 1. oktobrim. Pirms vairākiem gadiem bija plānots no 2008. gada atteikties no radžotām riepām vispār, tomēr satiksmes drošības specifika Latvijā šādas izmaiņas likumos atcēla un turpmāk tās nav arī paredzētas.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas speciālisti atgādina, ka vasaras riepas, iestājoties vēsam laikam, kad gaisa temperatūra ir zemāka par +5 grādiem, zaudē savu kvalitāti un bremzēšanas īpašības. Vasaras riepu gumija aukstumā kļūst cieta. Toties ziemas riepas izstrādātas no materiāla, kas aukstumā savas īpašības nezaudē, tāpēc tās ir piemērotas braukšanai pa slideniem ceļiem aukstumā un sniegā.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par braukšanu laikposmā no 1. decembra līdz 1. martam ar automobili vai autobusu, kura pilna masa nepārsniedz trīsarpus tonnas un kurš nav aprīkots ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos, paredz naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam divdesmit latu apmērā.

Sagatavots pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas informācijas presei

Reklāma
Reklāma