Neizmet noderīgu mantu! Kafijas biezumi skaistumkopšanā, dārza un mājas darbos

Tie, kuri dzer kafiju, zina, cik daudz biezumu dienā un nedēļā tiek izlieti kanalizācijā. Taču kafijas biezumus der sakrāt, lai tos otreiz izmanotu dažādos nolūkos. Apkopojām zināmākos, bet aicinām padalīties arī savu pieredzi.  

Kafijas biezumi labi noderēs ne tikai skaistumkopšanā, bet arī dārza darbos. Foto: Lofberg Lila

FOTO: Shutterstock.com

Kafijas biezumi labi noderēs ne tikai skaistumkopšanā, bet arī dārza darbos. Foto: Lofberg Lila

Informācija:
Grauzdētās kafijas pupiņās (kafijkoka sēklās) ir 1 - 3% ūdens, 13% olbaltumvielu un tikpat daudz taukvielu, 45% ogļhidrātu, 20% šķiedrvielu, mazliet minerālsāļu un miecvielu, tostarp 0,8 - 2% kofeīna.

 

Kafija skaistumkopšanā

Pirts "Vieglu garu" saimniece ramona Strazdiņa atklāj, ka arī viņa saviem peramajiem piedāvā skrubjus no kafijas. Ja ir jūtīga āda, viņa gatavojot kafijas skrubi. Tas ir kafijas un cukura maisījums, proporcija 2 pret 1, neliela deva eļļa. Kafijas biezumi ir pavisam nedaudz mitri.

 

Kafijas skrubis ne tikai noberzīs atmirušās šūnas, bet arī uzlabos asinsriti, kā arī palīdzēšot cīnīties pret celulītu. Pirtniecei gan ir citi uzskati - celulīts esot tikai galvā, bet galvu labi izvēdināt var pirtī. 

 

Lai gan viedokļi ir dažādi par to, vai kafijas biezumu skrubi izmantot tikai ķermenim vai arī sejai, "Kolonna" kosmētiķe Ieva Cipule atzīst, ka arī sejai labi derēs kafijas biezumu skrubis. Tas arī iekrāsos skaistāku sejas ādas toni.


Kafija matu skalošanai
Tumšo matu īpašnieces kafijā var skalot matus. Tie kļūt spīdīgāki un ar piesātinātāku toni. Lietojot regulāri, tiksiet vaļā arī no blaugznām. Skalošanai lieto šādu šķīdumu - 2 ēdamkarotes kafijas aplej ar 1 litru karsta ūdens. Skalo, kad ūdens ir atdzisis. 
 

 

Gliemeži baidās no kafijas

Izrādās, ka kafijas biezumi arī ļoti labi noderīgi dārza darbiem. Piemēram, kafijas biezumi kalpo kā efektīvs līdzeklis gliemežu atbaidīšanai. Tos lieto, izkaisot apkārt augiem, ko apsēduši gliemeži. Gliemeži uz ilgu laiku pazūdot.

Reklāma
Reklāma

 


Augiem patīk kafija

Tā kā kafijas biezumos ir daudz vērtīgu vielu, tos var izmantot puķu mulcēšanai, piemēram, ziemciešu vai vaingadīgo puķu. Tāpat tos var kompostēt. Kafijas biezumi būs labi augiem, kam patīk skāba augsne. Piemēram, gardēnijām, skuju kokiem, acālijām. Kafija dos papildu slāpekli. nevajag arī pārspīlēt, bet kafijas biezumus var izbārstīt ap augiem aptuveni reizi mēnesī, pēc tam aplaistīt.
 

 

Kafija pret mazajām mušiņām 

Pēc pieredzes - mājās uz atsevišķiem istabas augiem bija parādījušās mazas, baltas, gandrīz caurspīdīgas mušiņas (oficiālo nosaukumu nezinu). Nolēmu izmēģināt kafiju. Tā kā biezumi nebija sakrāti, uzliku uz augsnes maltu kafiju. Tad aplēju. Ticat, vai ne, pēc 2 dienām nevienas mušiņas vairs nebija un augi arī zaļo, kā iepriekš. 

Kafijas spēcīgā smarža attur no mazo skudru un citu sīku kukaiņu invāzijas mājās un pārtikas plauktos. Svaiga meltā kafija neptīk arī dārza kukaiņiem.  

 

Pret smakām
Malta kafija ir labs līdzeklis pret smakojošu ledusskapi. Ielieciet nelielu atvērtu trauciņu ar kafijas biezumiem ledusskapī un problēma atrisināt. Tāpat šo metodi var izmantot arī drēbju skapī un apavu plauktos. 
 

 

Kā tīrīšanas līdzeklis
Ar kafijas biezumiem iesaka mazgāt stikla traukus - tie nesaskrāpēs stiklu, bet labi attīrīs no taukiem un nosēdumiem. Tāpat kafijas biezumus var lietot netīru virsmu noberšanai.