Kādus traukus izmantot virtuvē un kā tos kopt

Virtuvei katrā ģimenē ir sava nozīme. Tie, kuri regulāri gatavo maltītes, zina, cik svarīgi ir izmantot labus, viegli kopjamus traukus. Tomēr dažādu apsvērumu dēļ virtuvē trauku dažādība parasti ir visai liela, tādēļ svarīgi zināt, kādus traukus drīkst izmantot, piemēram, ēdiena ilgstošai uzglabāšanai, kādus labāk ne, kā pareizi kopt tāda vai šāda materiāla traukus. Portāls mammamuntetiem.lv apkopojis dažus interesatnus faktus trauku izvēlē un to kopšanā.  

Koka un māla trauki atkal atgriežas mūsu virtuvēs. Jāmācās vien tos pareizi kopt.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Koka un māla trauki atkal atgriežas mūsu virtuvēs. Jāmācās vien tos pareizi kopt.

 

Koka trauki un citi virtuves priekšmeti

Koks senatnē bija galvenais materiāls, no kā izgatavoja virtuves piederumus. Arī patlaban koks atkal nāk modē tā ekoloģiskuma dēļ un arvien vairāk mājsaimniecību savās virtuvēs ievieš dažādus koka piederumus - lāpstiņas, karotes, stampiņas, bļodiņas. Un, protams, koka dēlīši ir ļoti populāri. Taču koka piederumi salīdzinoši ātri kļūst nehigiēniski, jo tajos var rasties plaisas, kurās savukārt var sakrāties ēdiena paliekas.  

 

Koka priekšmetus ieteicams mazgāt tikai un vienīgi ar rokām. Ja koka dēlītī ieēdušās "smakas", no tām var atbrīvoties, noberžot koka virsmu ar maisījumu, kas sastāv no puscitrona sulas un vienas tējkarotes vārāmā sāls. Var to pašu darīt arī ar sodu, taču, ja to dara bieži, pēc kāda laika koks var kļūt pelēks. Ja dēlīša virsma no griezieniem kļuvusi negluda, to var noēvelēt vai nogludināt ar stiklu. Vispirms stikls gan jāievieto gumijas rokturī, lai izvairītos no savainojumiem. Pēc tīrīšanas trauki jānoskalo un jānožāvē. Tikai sausus koka priekšmetus var novietot skapī.

No māla izgatavotus traukus izmanto ēdienu un dzērienu sagatavošanas laikā, arī galda klāšanai, taču tos nevajadzētu lietot produktu uzglabāšanai.

 

Māla trauki

Arī māla trauki atkal nākuši modē, jo īpaši skaistus traukus var iegādāties dažādos amatniecības gadatirgos. No māla izgatavotus traukus izmanto ēdienu un dzērienu sagatavošanas laikā, arī galda klāšanai, taču tos nevajadzētu lietot produktu uzglabāšanai. Māla glazūra satur svinu, tas šķīst skābēs, tāpēc māla traukā ilgstoši uzglabāts ēdiens kļūst veselībai kaitīgs. Māla bļodās nedrīkst nedz skābēt gurķus, nedz kāpostus. Māla traukiem īpaša kopšana nav nepieciešama, tos mazgā tāpat, kā jebkurus citus traukus.

 

Stikla un kristāla trauki

No šī materiāla izgatavotus traukus, galvenokārt, izmanto galda klāšanā, taču no biezāka stikla veidoti trauki labi noder arī ēdiena gatavošanai cepeškrāsnīs. Šādus traukus var mazgāt arī trauku mazgājamā mašīnā. No pieredzes - principā visus stikla tatukus, tostarp burkas, var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Parastais stikls straujās temperetūras maiņās plīst, tāpēc aukstā traukā nedrīkst liet karstus šķidrumus un otrādi. Lai novērst iespējamību, ka trauks saplīst, tajā ieliek metāla karoti. Stikla trauku kopšanai vēlams izmantot speciālus mazgāšanas līdzekļus, bet skalošanas ūdenim var pievienot etiķi, tad stikls kļūs mirdzošāks.

 

Mazgājot stikla pudeles, peimēram, kas paredzētas sulu, sīrupu, mājās gatavota vīna uzgalbāšanai, var izmantot pat smiltis, rupju sāli, olu čaumalas, svaigas nātres, saplēstu avīžu papīru, sagrieztu svaigu kartupeli.

 

Skalojot vāzes, ūdenim var pievienot, piemēram, veļas balinātāju, tas padarīs trauku mirdzošāku. Vāzēs izveidojušos nosēdumu apļus var likvidēt ar etiķī vai degvīnā samērcētu tamponu.

Stikla traukus, lai nepaliktu nosēdumi, uzreiz pēc mazgāšanas jānoslauka.

 

Porcelāna un fajansa trauki

Reklāma
Reklāma

No šiem materiāliem gatavoti trauki uzskatāmi par visai izsmalcinātiem. Senākos laikos gatavotos labāk trauku mazgājamā mašīnā nelikt, bet mūsdienās izgatavotos - droši. Šādus traukus lieto gan produktu sagatavošanas laikā, gan galda klāšanai, taču tie nav piemēroti ilgstošai ēdienu uzglabāšanai karstumā, piemēram, cepeškrāsnī. Traukus ar zeltītu rotājumu nedrīkst likt mikroviļņu krāsnī.  

 

Sudrablietas

Ikdienā sudrba traukus vai galda piederumus cilvēki lieto visai reti, taču svētku reizēs gan. Sudrabs ātri kļūst nespodrs, tādēļ tā tīrīšana jāveic visai bieži. To var darīt ar dažādām metodēm. Sudraba tīrīšanai veikalos var iegādāties speciālus līdzekļus, taču tīrīšanu var veikt arī ar mājās pieejamām lietām, piemēram, sodu. Karstā ūdenī jāizšķīdina sods un netīrās sudrablietas jāieliek tajā, un jāpatur kādu laiku, kamēr tās atkal kļuvušas spodras. Pēc tam tās rūpīgi jānoslauka. Sudraba traukus labāk nemazgāt trauku mazgājamās mašīnās.

 

Alumīnija trauki

No šī materiāla veidotos traukos var gatavot ēdienu, bet nav vēlams to ilgstoši uzglabāt. Kāpēc? Tāpēc, ka sārmu, sāļu un skābju ietekmē alumīnijs šķīst, un ēdiens var kļūt veselībai kaitīgs. Alumīnija trauki pēc ēdiena gatavošanas nomelnē, taču radušos "plēvi" nevajadzētu mākslīgi berzt. Aplikumu var likvidēt, tajā pašā traukā novārot ūdens un etiķa novārījumu. Arī šī materiāla trauki tūlīt pēc mazgāšanas būtu jānoslauka. 

 

Nerūsējošais tērauds

Šī materiāla traukus ir ļoti viegli kopt, tie ir daudz labāki par alumīnija traukiem. Gatavojot ēdienu, tajos neveidojas nekādi veselībai kaitīgi savienojumi. Ar laiku arī šiem traukiem var parādīties zilgani pleķi, taču ar speciāliem līdzekļiem un mīkstu suku tos itin viegli varēs notīrīt.

 

Plastmasas priekšmeti

No plastmasas izgatavotiesm traukiem, kas ir pārbaudīti veselības aizsardzības iestādēs un ir ar attiecīgu marķējumu, ir visai liela gan aukstuma, gan karstuma izturība, un veselībai tie nav kaitīgi. Šie trauki neiespaidojas no skābēm un sārmiem. Plastmasas traukos lieliski var uzglabāt produktus, turot tos arī saldētavā. Var sildīt ēdienu mikroviļņu krāsnī. 

 

Čuguna un dzelzs trauki

No šī materiāla gatavotiem traukiem ir ļoti biezas sienas, kas, visbiežāk, klātas ar emalju. Tās labi uztur temperatūru, tādēļ mājsaimniecībās ļoti populāras ir tā dēvētās "pīles". Tās parasti lieto ilgstošai gaļas vai biezputru gatavošanai. Trauki, kuru iekšpuse nav klāta ar emalju, izmantojamas tikai zivju un gaļas cepšanai, pievienojot taukvielas. Čuguna un dzelzs pannās nedrīkst gatavot mērces, sacepumus, dažādas marinādes. Čuguna trauki ļoti labi "pakļaujas" kopšanai, tos mazgā ar parastiem trauku mazgāšanas līdzekļiem. 

 

Daži interesanti fakti:

- Tējkannas sienas apkaļķojušās? Ielej tējkannā ūdeni (uz 1 litru ūdens 1 tējkarote etiķa esences, ja tādas nav, trīskāršā devā galda etiķi) un šo šķīdumu izvāri. Pēc tam vēl paturi kādu laiku, tad ar suku kaļķakmeni viegli varēs dabūt nost.

- Ja katlā piededzis ēdiens, to nekavējoties jāpārliek citā traukā, bet piedegušajā katliņā jāielej ūdens, jāpievieno sāls un jāuzvāra. Pēc maza brītiņa no piedeguma vairs pēdu nebūs, tas būs atlobījies un viegli nomazgājams.

- Ar vasku nopilējušus metāla svečturus nedrīkst skrāpēt. Tie jāiemērc ļoti karstā ūdenī, lai vasks izkustu.

- Lai termosu korķi kalpotu ilgāk, tos jāaptin ar foliju. Termosu ilgāk turot nelietotu, aizbāzni nevajadzētu stingri aizgriezt, jo trauks var iegūt nepatīkamu smaku.