Vai saaukstēšanos ir iespējams izārstēt bez medikamentiem?

Kā cīņai ar pavasara vīrusiem likt lietā citronu sulu, alveju, liepu pumpurus un nātres, stāsta veselības atjaunošanas un izglītības centra "ReCure" dibinātāja Latvijā Guna Bīlande. Viņa pamāca arī, kā uzbrūvēt bērnam Šreka kokteili – zaļu un īpaši veselīgu!

Pavasaris ir laiks, kad bieži vien cilvēki slimo pat vairāk, nekā ziemā, kad bargais spelgonis iznīcina visus apkārt lidojošos baciļus.

FOTO: Shutterstock.com

Pavasaris ir laiks, kad bieži vien cilvēki slimo pat vairāk, nekā ziemā, kad bargais spelgonis iznīcina visus apkārt lidojošos baciļus.

Pavasaris ir laiks, kad bieži vien cilvēki slimo pat vairāk, nekā ziemā, kad bargais spelgonis iznīcina visus apkārt lidojošos baciļus. Vislabāk, protams, ir neslimot, taču, ja gadījies tomēr saaukstēties, uzreiz nevajadzētu ķerties klāt bagātīgajam medikamentu klāstam, jo cilvēks ļoti labi pats spēj pārvarēt slimību, izmantojot dabas līdzekļus, portālam mammamuntetiem.lv norāda Guna Bīlande. 

 

Pirmkārt, lai neslimotu - savlaicīgi jārūpējas par savu veselību! Ir vērts piedomāt pie tā, lai ik dienas ēdienkartē vismaz 35-40% ēdamā būtu svaigs - svaigi salāti (lapas, kāposti, burkāni, bietes, sīpoli), dažādi augļi, diedzēti graudi, zaļumi, ogas. Lieliski derēs arī saldētās ogas, jo saldēšanas procesā, atšķirībā no termiskās apstrādes, tiek saglabāti lielākoties visi vitamīni un enzīmi.

Nedrīkst aizmirst regulāri kārtīgi izgulēties, jāseko līdzi regulārai vēdera izejai un arī nepiemirst par fiziskajām aktivitātēm, kaut vai pastaigu svaigā gaisā gan lieliem, gan maziem.

 

"Par veselību jārūpējas nepārtraukti, un tas jādara ikdienā. Lai tas nebūtu kā slogs, bet dzīvesveids," uzskata G.Bīlande.

Nedrīkst aizmirst regulāri kārtīgi izgulēties, jāseko līdzi regulārai vēdera izejai un arī nepiemirst par fiziskajām aktivitātēm, kaut vai pastaigu svaigā gaisā gan lieliem, gan maziem. G.Bīlande uzsver, ka nav nepiemērotu laika apstākļu, var būt tikai nepiemērots apģērbs. Pastaigas palīdzēs arī mazināt ikdienas stresu un palīdzēs uzlabot un uzturēt veselību ilgtermiņā. Tas viss nepieciešams, lai nenonāktu līdz situācijai, kad organisms ir novājināts.
 

Tomēr, ja gadījies "saķert kādu bacili", tad vislabākais, ko var darīt, ir ļaut organismam sevi savest kārtībā un nepārslogot to ar veselu kaudzi medikamentiem, bet drīzāk ņemt talkā omītes zāļu tējas, rutkus, ķiplokus un upenes.

Pavērojiet dabu, aicina G.Bīlande. Ja kāds dzīvnieks ir saslimis, viņš vienkārši nolien kādā klusākā mierīgākā vietiņā un atsakās no ēdiena līdz mirklim, kamēr nepaliek labāk. Tāpēc ir pilnīgi nepareizi spiest bērniem un arī pieaugušajiem, kaut ko apēst, "lai būtu spēciņš". Kad organisms būs iztīrījis (caur temperatūru, krēpām, puņķiem vai sviedriem) nevajadzīgos toksīnus, apetīte pati būs atpakaļ, bet tikmēr vislabākais ir lietot šķidrumu - vislabāk ūdeni un tējas -, vai arī, ja prasās nedaudz pēc enerģijas lādiņa, tad var izdzert kādu svaigi spiestu sulu.

Tātad slimības laikā vislabākais, kā mēs varam palīdzēt mazam un lielam organismam, ir atslodze, un nebūt nav obligāti nepieciešamas 5-7 dienu antibiotiku vai vēl kāds kurss. 


Kā tikt galā ar:


Iesnām - vislabāk puskrūzei silta (bet ne karsta) ūdens pievieno aptuveni 1 tējkaroti svaigas citrona sulas (lielajiem var 2 tējkarotes sulas) un ar vati 5-10 minūtes (atkarībā cik ilgi var mazo ķiparu noturēt klēpī) pamazgā mazo degunu, tad arī ap acīm pieri un arī kaklu. Ik pa laikam vatīti samitrina no jauna.


Klepum vislabākās ir omīšu receptes, kas palīdz no plaušām iztīrīt krēpas - rutka saknei izgrebj viduci un tajā ieliek medu, kad tas izkusis, tad pa tējkarotei lieto no rīta un vakarā; vai arī ņem alvejas mīkstumu bez mizas, sasmalcina un uz pusēm sajauc ar medu. Lieto tāpat kā rutku.


Temperatūrai - pirmkārt, temperatūra nav bieds vai ienaidnieks. Tas ir normāls un dabisks organisma attīrīšanās process un liecina par organisma vitalitāti un dabiskām aizsargspējām un to nevajadzētu uzreiz mesties slāpēt ar temperatūru pazeminošiem līdzekļiem. Vislabākais un visvienkāršākais ir piepildīt vannu ar ūdeni 37°C. Ieejot vannā, ķermenis dabiski mēģinās salāgot iekšējo temperatūru ar ārējo un šo procedūru var atkārtot kaut reizi pusstundā vai stundā. Pēc vannas mazais ietinams dvielī vai halātā, bet ne slaukāms un rīvējams! Vislabāk ļaut viņam pabūt satītam dvielī, līdz viņš nožūst, jo ūdens iztvaikojot, dzesēs mazo ķermenīti. Parasti pietiek ar 3-4 vannošanās reizēm; var izmantot arī siltu dušu!


Slimībai kopumā:

Reklāma
Reklāma

- atslodze,

- ļaut organismam izdarīt, kas darāms

- dzert ūdeni un tējas.

 

Pavasara spēka avots - zaļumi un saule

Lai saņemtu ziemas periodā iztrūkstošo D vitamīnu, pēc iespējas vairāk jāiet ārā un jāķer katrs saules stars. Saules siltums nepieciešams visas organismam kopumā. Tāpat šajā laikā, kad organisms ir piekusis no ziemas, jāturpina baseina apmeklējums un jāperas pirtī. Ilgtermiņā šīs procedūras nenoliedzami uzlabos cilvēka veselību, norāda G.Bīlande.

Organisma stiprināšanai un attīrīšanai daudz jādzer bērzu vai kļavu sulas - līdz pat 2-3 litriem dienā.

 

Liepu pumpuri un lapiņas

Liepu pumpuri un mazās lapiņas ir augstvērtīgs E vitamīnu avots. Lapiņas ir saldas, mīkstas, pat gardākas par parastajiem lapu salātiem. No liepu lapām un burkāniem var pagatavot lieliskus salātus.

Nātres, skābenes, spināti, gārsas, pienenes un rabarberi - vislabākie organisma stiprinošie augi. Tos var ēst zaļus, salātos vai speciālos kokteiļos.

G.Bīlande norāda, ka šo augu lasīšanas process vien var kļūt par ģimenes patīkamu laika pavadīšanu, turklāt maltītes izmaksas nav nekādas, tik vien, kā nokļūt līdz vietai, kur nensiedzas pilsētas putekļu. Pirms apart dārzu, vērts sākumā to "aplasīt", jo mazās mīkstās gārsu lapiņas ir ļoti gardas, iesaka naturopāte.

Ja bērniem zaļumi negaršo svaigi, viņus var apmānīt, pagatavojot kokteiļus.

 

Recepte Šreka kokteilim

Gārsas lapas, banāns un ananass - to visu sablenderē. Krāsa būs interesanta - zaļa, un bērniem var stāstīt, ka tas ir īsts Šreka kokteilis.