Līdzsvarotais un pašpārliecinātais vācu aitu suns

Vācu aitu suņi suņu pasaulē ir unikāli. Pēc 110 gadu ilgas kontrolētas šķirnes veidošanas tagad šie suņi ir visplašāk izmantotie darba suņi un arī iecienītākie kompanjonsuņi miljonos ģimeņu visā pasaulē.

Vācu aitu suns ir līdzsvarots, pašpārliecināts, modrs un pakļāvīgs, viņš ir uzticības un drošsirdības simbols.

FOTO: Shutterstock.com

Vācu aitu suns ir līdzsvarots, pašpārliecināts, modrs un pakļāvīgs, viņš ir uzticības un drošsirdības simbols.

Rakstu sēriju par suņu šķirnēm atbalsta "Royal Canin".

Izcelšanās

Šķirnes vēsture sākas 19. gadsimta beigās, kad vairāki ganu suņi Vācijā tika sagrupēti vienkopus zem viena nosaukuma - vācu aitu suņi. Neskatoties uz dažādajiem ķermeņu tipiem iesākumā, tika nolikti stingri pieturas punkti - robustums, izturība, inteliģence, kas šķirnes veidošanas rezultātā radīja vienu vācu aitu suņa šķirni.

Empīriskā seleksija tika pamatota uz piemērotību darbam, kamēr ideja par ģenētisko un ģenealoģisko selekciju pakāpeniski izplatījās starp suņu audzētājiem. Viens cilvēks realizēja šo pieeju Vācijā, radot nacionālo suņu šķirni. Kavalērijas kapteinis Makss Emīls Frederiks fon Stefanics (Max Emile Frederic Von Stephanitz) bija suņu audzētājs un slavens tiesnesis, un viņš veltīja gandrīz 35 gadus no savas dzīves, lai sasniegtu savu mērķi - izveidot jaunu suņu šķirni.

Foto: "Royal Canin" publicitātes foto.

 

1899. gada aprīlī viņš suņu izstādē ieraudzīja brīnišķīgu suni, kura saimnieks bija Hektors fon Linkštreims (Hector Von Linkshreim), un šis suns kļuva par vācu aitu suņu šķirnes modeli. Šī paša gada 22. aprīlī fon Stefanics izveidoja Vācu aitu suņu audzētāju asociāciju (Verein für Deutsche Shäferhunde), kas labāk pazīstama ar inciāļiem SV. Šis klubs ārti vien kļuva par vienu no spēcīgākajām šķirņu asociācijām Vācijā un pat pasaulē.

 

Temperaments

Aplaimots ar izcilu raksturu, vācu aitu suns ir ideāls kompanjonsuns miljoniem saimnieku visā pasaulē. Ļoti līdzsvarots, pašpārliecināts, modrs un pakļāvīgs, viņš ir uzticības un drošsirdības simbols.

Foto: "Royal Canin" publicitātes foto.

 

Turklāt glābējsuns!

Vācu aitu suņu uzdevums senatnē bija sargāt un ganīt aitas. Tomēr, kad fermu kļuva mazāk, suņa izcilās īpašības ātri atrada jaunu pielietojumu. Vācu aitu suņi gadu simtiem tika izmantoti policijā, ugunsdzēsēju brigādēs un armijā, glābšanas misijās, narkotiku un sprāgstvielu meklēšanā.

 

Padoms

Labs skolnieks. Apmācība vācu aitu suņiem ir vitāla, un par laimi viņu inteliģence un apķērīgā daa mācīšanos padara vieglu. Lai attīstītu visas pējas, nepieciešams iemācīt paklausīt saimnieku jau no agrīna vecuma.

Vienmēr kustībā! Vācu aitu suņi ir sportiski un tiem patiesi nepieciešams plašums un fiziski treniņi. Ja Jūs dzīvojat dzīvoklī, dažas ilgas pastaigas dienā būtu pietiekoši. Tāpat jāievēro, ka suni nevajadzētu ilgi atstāt vienu.

Vācu aitu suņu aprūpe. Ķemmēšana divas reizes nedēļā palīdzēs Jūsu sunim uzturēt apmatojumu labā kondīcijā. Kuņģa dilātācija - sagriešanās ir bieži sastopama suņiem ar dziļu krūškurvi, arī vācu aitu suņiem. Lai samazinātu risku, pārliecinieties, ka maltītes ir pietiekami lielas un regulāras, kā arī nepārspīlējiet ar fizisko slodzi uzreiz pēc ēšanas.

 

Suns ir mājās - esiet gatavi!

Ierīkojiet sunim viņa vietu ar ērtu grozu gulēšanai

Izlemiet, kur suns ēdīs, nolieciet tur vienu bļodiņu barībai, otru - ūdenim.

Reklāma
Reklāma

Barojiet suni noteiktā laikā.

Raugieties, lai kucēns vienmēr ēstu pēc jums, lai viņš iemācītos, ka saimnieks esat Jūs.

 

SKATIES BILŽU GALERIJU AR VIENIEM NO POPULĀRĀKAJIEM SUŅIEM PASAULĒ!

 

Standarts

Galva: ķīļveida forma, proporcionāla (garums vienāds ar aptuveni 40% no augstuma plecos), ne pārāk robusta, ne arī gara, visumā labi veidota, pilnīgi taisna starp acīm.

Ausis: paceltas, vidēja izmēra, tur taisni, simetriskas (nekad nav noļukušas uz priekšu), atvērtas virzienā uz priekšu, konusveida.

Acis: mandeļu forma, nekad izvirzītas uz āru, krāsa, cik iespējams, piesātināta. Inteliģenta, dzīvīga, pašpārliecināta izteiksme.

Apmatojums: ārējais apmatojums biezs, raupjš, taisns un, cik iespējams, pieguļošs. Bieza pavilna.

Ķermenis: ķermeņa līnija bez redzamiem lauzumiem, stiepjas no kakla pāri labi izteiktiem pleciem, tad nedaudz uz leju taisnā līnijā uz nedaudz slīpajiem krustiem. Liels, dziļš, labi izteikts krūškurvis. Stingra, muskuļota mugura.

Aste: minimālais garums līdz paceles cīpslai, ideāli līdz metastrālajam apvidum. Viegli ieliekta puslokā. Kad suns ir satraukts vai strādā, tā ir pacelta, bet nekad virs horizontālā līmeņa. Apakšpusē īsāks apmatojums.

Krāsa: melns ar sarkanbrūnu vai zeltains ar gaiši pelēkām iezīmēm. Viss melns un viss pelēks (ogle). Melni sedli un maska.

Izmērs: no 55 līdz 65 cm.

Svars: no 22 līdz 40 kg.

 

FCI klasifikācija

Grupa 1: Aitusuņi un ganusuņi (izņemot Š veices ganusuņus).

Apakšgrupa 1: Aitusuņi

 

LASI CITUS RAKSTUS PAR SUŅU ŠĶIRNĒM

Jorkšīras terjers - mazais sunītis ar lauvas drosmi

Mopsis. Suns, kurš bezgalīgi pieķeras saimniekam

Suns, kurš ļoti mīl bērnus - Labradoras retrīvers