Vitamīnu dārziņš uz palodzes. Pašu diedzēti zaļumiņi jau tagad!

Diedzēti asni un graudi ir kā mazas vitamīnu bumbas, pilnas ar bioloģiski aktīvām vielām, kas pavasarī spēj sniegt mūsu organismam trūkstošos vitamīnus un enerģiju dabiskā veidā. Tāpēc šie mazie zaļumi ir ļoti vērtīgi, labāki par iepriekšējās sezonas augļiem un dārzeņiem, kas nopērkami veikalos. Turklāt pirmo asnu izdīgšanai pietiek ar pavisam nelielu daudzumu gaismas.
Ber rakstā pieminētajiem zaļiem vēl var diedzēt lucernu, saulespuķu sēklas, pupiņas, amarantu.

FOTO: Shutterstock.com

Ber rakstā pieminētajiem zaļiem vēl var diedzēt lucernu, saulespuķu sēklas, pupiņas, amarantu.

Veikalu plauktos atrodami podiņi ar diedzētiem zaļumiem, taču diedzēšanas process ir tik vienkāršs, sevišķi tagad, kad dienasgaisma mums tiek arvien vairāk un vairāk, ka katrs pats uz palodzes var izveidot miniatūru dārziņu. Minizaļumi - jau nosaukums liecina, ka tie lietojami minidevās. Papildiniet ar tiem savu ikdienas ēdienkarti!

 

Augi, ko var diedzēt

 

  • Lapu redīsi. Redīsu dīgsti garšo tieši tāpat kā redīsi, varbūt pat mazliet spēcīgāk. Tie lieliski papildina salātus, gaļas un zivju ēdienus, piešķirot tiem pikantu garšu. Pat piparus nevajadzēs! Vislabāk redīsu dīgstus ēst svaigā veidā salātos, uz maizītēm, ar biezpienu, bet var pievienot arī siltajiem ēdieniem: zupām un sautējumiem. IZAUG SEŠĀS DIENĀS.

 

  • Zirņi. Lieliski atsvaidzina salātus, tikai jārēķinās, ka tie ātrāk par visiem citiem zaļumiem sāk vīst, tāpēc tos vajag plūkt tieši pirms ēšanas. Pārsvarā lieto uzturā svaigā veidā salātos. Zirņu asnus var izmantot kā papildu piedevu tortiļju, burgeru gatavošanā. IZAUG 10-11 DIENĀS.

 

  • Rukola. Garšos tiem, kam patīk rukolu specifiskā, spēcīgi asā garša. Ar rukolu var papildināt salātus, lai piešķirtu tiem pikantu noti, tikai daudz nevajag likt, jo citādi tā pārmāks visas citas garšas. Vislabāk rukola piestāv gaļas un siera ēdieniem. To var pārkaisīt tikko izceptai picai piparu vietā. IZAUG SEŠĀS DIENĀS.

 

Lasi arī:

Kā racionāli izdiedzēt sīpollokus 

Veselīgi padomi dīgstiņu diedzēšanai un ēšanai + salātu recepte

 

  • Sinepes. Garša vairāk piparota, nekādi nevar salīdzināt ar sinepēm burciņās. Tās papildinās salātus, maizītes, gaļas un olu ēdienus, dārzeņu sautējumus. Tāpat kā rukola, arī sinepes nav paredzētas salātu aizstāšanai, bet gan lietošanai pavisam nedaudz, lai piešķirtu ēdienam asāku garšu. Tas ir veids, kā iegūt garšu, izmantojot svaigus, nevis kaltētus zaļumus. Ar sinepēm arī var aizstāt piparus. IZAUG SEŠĀS DIENĀS.

 

  • Sierābolinš. Daudziem nepazīstams augs, «grieķu zāle» (no angliskā nosaukuma fenugreek). Veikalos garšvielu plauktos var atrast sierāboliņa sēklas, ko izmanto dārzeņu ēdienu, arī zaļā siera gatavošanā. Bet var lietot arī šā auga dīgstus. Barības vielu dēļ īpaši iesakāms veģetāriešiem. Piestāv pākšaugu ēdieniem, piemēram, pupiņu vai lēcu salātiem, uzkodām. IZAUG 10 DIENĀS.

 

Reklāma
Reklāma
  • Kressalāti. Pie mums kressalātus, ko veikalos var atrast arī ar nosaukumu piparaugi, jo to garša patiešām ir piparota, pārsvarā tikai diedzē, lai uzturā lietotu, tiklīdz ir izdīgušas pirmās lapiņas. Kressalātiem ir spēcīga, piparota garša, tos pievieno salātiem, kartupeļu ēdieniem, biezpienam, omletēm. IZAUG SEŠĀS DIENĀS.

 

  • Sarkanie kāposti. Garšo pēc kāpostiem, bet ir arī nedaudz pikanta piegarša. Svaigi, sulīgi, ideāli iederas salātos, piemēram, sarīvēts burkāns un kāpostu dīgsti. Var pievienot arī zupām un sautējumiem. Pavisam nedaudz var pievienot arī augļu salātiem, padarot tos pikantākus. IZAUG 10-11 DIENĀS.

 

  • Sarkanie lapu redīsi. Pēc garšas tādi paši kā parastie lapu redīsi, bet tumši violeti. Iemaisīti zaļos salātos, tie būs pamanāmi. Vislabāk ēst, pievienojot salātiem, biezpienam, uzkodām, burgeriem. Līdzīgi kā redīsus, tos var uzkost vienkārši tāpat. Ikvienu no šiem zaļumiem var pievienot arī augļu, dārzeņu kokteiļiem. Sar¬kanie redīsi lieliski piemēroti ēdienu dekorēšanai. IZAUG SEŠĀS SEPTIŅĀS DIENĀS.

 

Bez šeit pieminētajiem zaļumiem vēl var diedzēt lucernu, saulespuķu sēklas, pupiņas, amarantu.

Kas nepieciešams, lai izaudzētu zaļumus? 

  • Trauciņš.
  • Zeme vai neitrāls kūdras substrāts, ko var nopirkt jebkurā veikalā mazos iepakojumos.
  • Sēklas, kas paredzētas diedzēšanai (nav ķīmiski apstrādātas).
  • Gaisma.

 

Kā pareizi diedzēt zaļumus uz palodzes? 

  1. Trauciņu piepilda ar zemi.
  2. Visas sēklas, izņemot zirņus, uzber uz substrāta un neapsedz ar zemes kārtu, bet pārklāj ar mitru avīzes lapu vai papīru. To tur līdz sēklu sadīgšanai —1-2 dienas.
  3. Ņem papīru nost un novieto trauku ar zaļumiem uz palodzes gaismā, lai pēc 4~9 dienām plūktu zaļumus un pievienotu ēdieniem.
  4. Jāatceras, ka zaļumi turpina augt un var izstīdzēt, tāpēc vienā reizē jāsēj nedaudz, jo ik pēc pāris dienām var iesēt no jauna.
  5. Ideālā augšanas temperatūra ir 15-17 grādi, siltākā vietā zaļumi izaugs nedaudz ātrāk.

 

Zaļumu sēklu iegāde 

Sēklas, kas paredzētas diedzēšanai un minizaļumu audzēšanai parasti var atšķirt pēc lielāka iepakojuma (līdz 90 gramiem), un uz šī iepakojuma mēdz būt atbilstoša bilde.

 

Teksts: žurnāls Dienas Ēdieni 

Saistītie raksti