Pētījums: 55% vecāku neizmanto mobilo aplikāciju drošības risinājumus

Lai arī gandrīz 60% bērnu aktīvi lieto mobilās viedtālruņu aplikācijas, joprojām liela daļa vecāku neapzinās iespējamos drošības riskus un nepārzina aizsardzības risinājumus, secināts "Zelta Zivtiņas" veiktajā vecāku aptaujā. Vairāk nekā ceturtā daļa jeb 27% bērnu mobilās aplikācijas izmanto izklaidei, savukārt katrs piektais jeb 19% bērnu tās lieto izglītojošiem mērķiem.

ZZ pētījuma rezultāti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

ZZ pētījuma rezultāti.

 

Visbiežāk - 44% - bērni mobilās aplikācijas izmanto savos vai vecāku viedtālruņos (36%), kā arī ģimenes planšetdatorā (20%). Pozitīvi vērtējams fakts, ka aptuveni puse jeb 46% aptaujāto vecāku regulāri seko līdzi tam, kādas aplikācijas bērni lieto, un divas trešdaļas atzīst, ka ir interesējušies par mobilo ierīču drošību. Taču tajā pašā laikā 55% vecāku norāda, ka nezina, kā parūpēties par drošu tiešsaistes aplikāciju lietošanu mobilajās ierīcēs. Turklāt 16% aptaujāto vecāku nepārbauda bērnu izmantotās aplikācijas un to drošību, jo pilnībā uzticas savām atvasēm. 

 

Par mobilo ierīču drošības risinājumiem ir informēta tikai trešdaļa aptaujāto bērnu vecāku.

- 15% vecāku kā drošības funkciju savās un bērnu mobilajās ierīcēs ir uzstādījuši antivīrusu aplikāciju.

- 10 % vecāku izmanto iespēju noteikt tālruņa atrašanās vietu.

- Savukārt 9% vecāku lieto automātisku datu un paroļu šifrēšanu.

- Mazāku popularitāti iemantojušas aplikācijas, kas ļauj izdzēst tālruņa saturu, ja tas ir nozaudēts (6%), un iespēja atcelt GPS koordināšu automātisku pievienošanu fotogrāfijām un citam sociālo tīklu saturam (4%). 

Reklāma
Reklāma

 

Atzīmējot Droša interneta dienu, "Zelta Zivtiņa" aicina vecākus izrādīt iniciatīvu un parūpēties par drošu mobilo ierīču lietošanu, neskaidrību gadījumā vēršoties pēc padoma jebkura mobilo sakaru operatora klientu apkalpošanas vietā. Ikvienā viedtālrunī vai planšetdatorā ir pieejams plašs aplikāciju vai tālruņa funkciju klāsts, kas nodrošina vismaz iespēju kontrolēt, ar kādiem datiem tiešsaistē dalās konkrētā ierīce. Pirmais solis ceļā uz drošību tiešsaistē ir personas datu plūsmas kontrole, norāda "Zelta Zivtiņa" zīmola vadītāja Laura Ozoliņa. 

 

Par populārākajām izglītojošajām aplikācijām aptaujā ir atzītas atmiņu attīstošās spēles, savukārt otro un trešo vietu attiecīgi ieņem zīmēšanas un angļu valodas apguves aplikācijas. Savukārt izklaidei bērni visbiežāk izmanto Twitter, Facebook vai Draugiem.lv sociālo tīklu aplikācijas, kā arī Angry Birds vai Talking Tom Cat spēles.

 

Aptauja par mobilo aplikāciju izmantošanu bērnu vidū un drošības aspektiem tika veikta janvāra beigās sadarbībā ar portālu www.mammamuntetiem.lv. Aptaujā piedalījās 1041 respondents no visas Latvijas.