Psiholoģes ieteikumi seksuālo attiecību atjaunošanai pēc dzemdībām

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu.

Seksuālā interese vienam par otru pēcdzemdību periodā atgriežas pakāpeniski, turklāt ne abiem partneriem vienlaicīgi, norāda psiholoģe Kristīne Balode. Tāpēc seksuālās attiecības pēc dzemdībām jāatjauno lēnām un nesteidzīgi.

Lai nerastos lieki strīdi un saspīlējums, svarīgi uzticēties, dalīties savās pārdomās un sajūtās - arī jau grūtniecības laikā. Foto iesūtījusi Agnese  Krastiņa-Siliņa, mammamuntetiem.lv lasītāja.

FOTO: Shutterstock.com

Lai nerastos lieki strīdi un saspīlējums, svarīgi uzticēties, dalīties savās pārdomās un sajūtās - arī jau grūtniecības laikā. Foto iesūtījusi Agnese Krastiņa-Siliņa, mammamuntetiem.lv lasītāja.

 

Līdz ar bērniņa ienākšanu ģimenē neērtības būs abiem partneriem
Līdz ar ziņu par gaidāmā bērniņa ienākšanu ģimenē mainās gan pāra attiecības, gan ģimenes struktūra - jāiemācās pārorientēties uz attiecību modeli, kuru nu jau veido trīs cilvēki. Ziņa par gaidāmā mazuļa ienākšanu ģimenē rosina uz pārdomām par turpmākās dzīves prioritātēm. Gaidību laikā aktualizējas sevis un sava partnera izvērtēšana dažādos ar topošo vecāku lomu saistītos procesos. 

Lai nerastos lieki strīdi un saspīlējums, svarīgi uzticēties, dalīties savās pārdomās un sajūtās. Gan jaunai māmiņai, gan jaunajam tētim jāsaprot, ka zināmas problēmas un neērtības radīsies abiem partneriem. Apzinoties šo situāciju būs vieglāk saprast otras personas rīcību, uzvedību un vēlmes. Atslēga uz veiksmīgu attiecību modeli, kur jaunie vecāki apzinās savu atbildību un pienākumus, ir savstarpējās komunikācijas veidošanā. 

Jo aktīvāk tētis iesaistīsies māmiņas un bērna attiecībās, jo ātrāk un vieglāk sieviete iemācīsies sadalīt savu uzmanību starp bērnu un mīļoto vīrieti. 


Uzmanības sadalīšana starp bērniņu un mīļoto vīrieti

Pirmajā periodā pēc mazuļa nākšanas pasaulē māmiņas aktuālākā prioritāte ir rūpes par bērniņu. Tāpēc jaunajiem tētiem nesajusties liekiem un nenovērtētiem varētu palīdzēt mēģinājums māmiņu un mazuli, tāpat kā grūtniecības laikā, uztvert kā divas nedalāmas vienības. Jaunās māmiņas ciešā saikne ar mazuli, kas raksturīga pēcdzemdību periodam, pamazām mazināsies, ciešajā tandēmā dodot vietu arī tētim. Jo aktīvāk tētis iesaistīsies māmiņas un bērna attiecībās, jo ātrāk un vieglāk sieviete iemācīsies sadalīt savu uzmanību starp bērnu un mīļoto vīrieti. 

 

Reklāma
Reklāma

Seksuālā dzīve pēc bērniņa ienākšanas ģimenē

Seksuālā interese vienam par otru pēcdzemdību periodā atgriežas pakāpeniski, turklāt ne abiem partneriem vienlaicīgi. Viens no veiksmīgas seksuālās dzīves priekšnoteikumiem ir savstarpējā uzticēšanās un abpusēja vēlme atjaunot seksuālās attiecības. Pēc bērniņa piedzimšanas ierastajai sievietes un vīrieša lomai klāt nākuši jauni pienākumi - vecāku loma. Tieši tāpēc būtiski ir iemācīties plānot laiku un atrast iespēju būt divatā. 

Turklāt svarīgi ir saprast, ka laika pavadīšana kopā ar partneri ir nevis egocentriska iegriba un bērna pamešana novārtā, bet gan ieguldījums partnerattiecību uzturēšanā un attīstīšanā. Laimīgi un apmierināti vecāki noteikti ir piepildītāki un produktīvāki arī attiecībās ar bērnu.