Kartupeļu klimpas jeb ņoki – itāļu ēdiens

Ņoki (itāliski – gnocchi) -  Itālijas ziemeļu reģionos šis vārds apzīmē kartupeļu klimpas. Ņoki, pasniegti ar tomātu mērci, pesto, uzrīvētu sieru, sviestu, kā arī zupā ir alternatīva pastai. Ņoki var kļūt par ideālu maltītes pamatu arī latviešu virtuvē, jo lai nu kas, bet kartupeļi mums allaž ir godā.

Kartupeļu klimpas.

FOTO: Shutterstock.com

Kartupeļu klimpas.

Sastāvdaļas:

800 g vārītu kartupeļu masas

350 g miltu

1 ola

1 olas baltums

sāls pēc garšas 

 

Gatavošana:

1. Visas sastāvdaļas rūpīgi samīci un atstāj vismaz uz 15 minūtēm, lai sabriest milti.

2. Masu sadali porcijās. Katru porcijas piku izviļā pirksta biezuma desiņā, sagriez nelielās pogās. 

3. Ņokus vāri sālsūdenī – kamēr uzpeld, tad vēl pāris minūtes. 

Reklāma
Reklāma

 

Ņoki ar dārzeņu aizdaru

Pannā uzkarsētā olīveļļā apcep sarkano sīpolu, kapātu ķiploka daiviņu, blanšētas (applaucētas) vai saldētas pākšu pupiņas, ķirštomātiņus. Caurjauc tikko vārītiem ņokiem, kas pārkaisīti ar tikko kapātiem zaļumiem (piemēram, pētersīļu lapām) un rīvētu parmezānu vai citu cietu, pikantu sieru. Šim ēdienam labi piestāv arī šķiņķis, kuru, sagrieztu nelielos gabaliņos, pievieno dārzeņiem jau uz pannas.

 

Ņem vērā! 

Vārītos kartupeļus izspied caur spiedi vai sastampā, lai masa būtu viegla un gaisīga. Ja kartupeļus sastrādāsi ar blenderi, masa būs smaga un ņoki nesanāks tik atsperīgi. 

 

Vai ņokus var sagatavot iepriekš un uzglabāt?

Ņokus var sagatavot iepriekš – mājas apstākļos vislabākais veids ir pagatavotos ņokus sasaldēt. Vienīgais, lai tie nesaliptu lielā pikā, tos vajag saldēt izklaidus uz dēlīša un tad sabērt vienkopus. 

Un vēl – no ņoku mīklas, kam piebērts nedaudz vairāk miltu, nekā norādīts šajā receptē, var veidot lieliskus pīrādziņus ar dažādiem pildījumiem. 

Ja vēlies dažādot maltīti, ņoku mīklai var pievienot, piemēram, spinātus. 

 

Recepte: Daiga Klipa, žurnāls 100 labi padomi 2012/10

Saistītie raksti