Hipovitaminoze vai vitamīni un veselība?

Nevienam nav noslēpums, ka ziemas un pavasara mēnešos ar pārtikas produktiem uzņemto vitamīnu daudzums stipri samazinās. Samazinoties vitamīnu daudzumam organismā, samazinās arī organisma dabiskās aizsargspējas, kā rezultātā var rasties lielāki vai mazāki veselības traucējumi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vitamīni ir organiskas vielas, kas piedalās dažādās šūnu bioķīmiskajās reakcijās. Vitamīni ir nepieciešami visu orgānu sistēmu normālai funkcionēšanai, attīstībai un augšanai. Daudzi vitamīni ir fementu sastāvdaļas, kuriem ir liela nozīme vielmaiņas procesos. Katrs vitamīns atbild par kādu specifisku funkciju organismā, tāpēc uzturam jābūt sabalansētam un jāsatur visi vitamīni.

Hipovitaminoze ir daļējs vitamīnu trūkums organismā, kas var izraisīt nogurumu, miegainību, imunitātes samazināšanos, nervozitāti. Pilnīgs vitamīnu trūkums organismā rada nopietnas saslimšanas. Hipovitaminozi var izraisīt ne tikai vitamīnu trūkums uzturā, bet arī vielmaiņas traucējumi, slikta vitamīnu uzsūkšanās. Hipovitaminozi veicina arī saslimšanas vai kunģa-zarnu trakta darbības traucējumi. Īpašu uzmanību vitamīnu uzņemšanai ar uzturu būtu jāpievērš bērniem, sievietēm grūtniecības un zīdīšanas periodā, cilvēkiem, kuri strādā smagu fizisku vai garīgu darbu. Vitamīnu trūkums dažkārt rodas arī straujas gaisa temperatūras maiņas gadījumā (auksts-silts-auksts-silts), pie infekciju saslimšanām, stresa situācijās, saules un gaismas trūkuma, kā arī pēc operācijām.

 

Vitamīni Vitamīnu darbība organismā Vitamīni pārtikas produktos
A vitamīns Organisma augšanai, epitēlijaudu attīstībai, redzei. Palielina organisma dabiskās aizsargspējas. Dzīvnieku izcelsmes produktos: zivju eļļā, lielopu aknās, mencu aknās, krējumā, pienā, sviestā, treknā sierā, olās. 
B1 vitamīns Sirds un asinsvadu sistēmas, gremošanas orgānu, endokrīnās un nervu sistēmas darbībai, pareizai ogļhidrātu vielmaiņai. Rupja maluma miltos, zemesriekstos, dažādās sēklās, olas dzeltenumā, griķu putraimos, pākšaugos, kartupeļos, riekstos, gaļā.
B2 vitamīns  Nodrošina ogļhidrātu un olbaltumvielu vielmaiņu. Nepieciešams veselai ādai, normālai nervu sistēmas darbībai, pret stresu. Sausā raugā, kviešu klijās, riekstos, sierā, dzīvnieku iekšējos orgānos, zaļajās augu lapās un pienā. 
B3 vai PP vitamīns Ietilpst daudzu fermentu sastāvā kas piedalās tauku, ogļhidrātu un olbaltumvielu vielmaiņā.  Raugā, nierēs, graudu apvalkos, aknās, olā, gaļā.
B5 vitamīns Ādai, veselīgiem, stipriem un spīdošiem matiem, tauku noārdīšanai, enerģijas ražošanai. Regulē oksidācijas procesus, ietekmē asinsvadu sistēmas funkcionālo stāvokli, kuņģa, aizkuņģa dziedzera, zarnu, aknu un asinsrades orgānu funkcijas. Olas dzeltenumā, sausajā raugā, tomātos, sēnēs, dzīvnieku iekšējos orgānos, gaļā, zivīs, graudos.
B6 vitamīns Aizkavē organisma novecošanos, piedalās olbaltumvielu vielmaiņā, nodrošina kuņga sulas izdalīšanos, normalizē asinsriti, ūdens līdzsvaru.  Aknās, nierēs, pienā, banānos, gaļā, lasī, kviešu klijās, pilngraudu produktos, sierā, dīgstos.
B7 vai H vitamīns Palīdz novērst nespēku, ādas iekaisumus, palīdz novērst matu izkrišanu. Lielopu un cūku aknās, olās, gaļā, graudaugos.
B12 vitamīns Nepieciešams normālai sarkano asins šūnu veidošanās nodrošināšanai. Zivīs, gaļā, aknās, pienā, olās.
C vitamīns Regulē oksidācijas procesus, piedalās hormonu sintēzē, audu reģenerācijā, regulē kapilāru sieniņu caurlaidību, paaugstina dabiskās organisma aizsargspējas.  Augļos, ogās, dārzeņos.
D3 vitamīns Regulē nervu sistēmu un sirdsdarbību, nepieciešams kaulu stiprināšanai, veseliem matiem, mitruma sagalabāšanai šūnās, palīdz uzņemt kalciju, paaugstina dabiskās organisma aizsargspējas.  Dzīvnieku taukos, aknās, olu dzeltenumā, raugā. Jāatrodas saulē, lai veidotos organismā D vitamīns. 
E vitamīns Palīdz neauglības gadījumā, sekmē augļa attīstību grūtniecības periodā. Nepieciešams pie šūnu aizsardzības no brīviem radikāļiem, pret novecošanos. Regulē tauku un ogļhidrātu vielmaiņu. Graudu dīgstos, augu eļļā, olas dzeltenumā, pāukšaugos, pētersīļos, auzu pārslās, lokos. 
K vitamīns Regulē asinsrecēšanu, nepieciešams veseliem zobiem, kauliem, dzīvessparam, kā arī aknu un žultsvadu slimībām. Kivi, maurlokos, salātos, aknās, pienā, spinātos, brokoļos, avokado, puķkāpostos.
P vitamīns Nostiprina asinsvadu sieniņas, novērš sarkano plankumu veidošanos (plīsušu asinsvadu veidošanos). Citrusaugļu mizas baltajā slānī, griķos, mežrozīšu paaugļos un sīpolos.

 

Ja uzturs ir labi sabalansēts, tad nevajadzētu būt vitamīnu trūkumam. Taču tas ir teorētiski. Pat labi sabalansēts uzturs ne vienmēr spēj apmierināt organisma vajadzības attiecībā uz vitamīniem, tāpēc ieteicams trūkstošos vitamīnus ievadīt ar vitamīnu preparātiem.

 

Dabiskās organisma aizsargspējas

Vitamīnu trūkums organismā samazina dabiskās organisma aizsargspējas. Par lielisku imunitātes stiprinātāju ir atzīta ehinācija, kas ne tikai uzlabo imunitāti (stiprina organisma neuzņēmību pret slimību ierosinātājiem), bet tai piemīt arī antibakteriāla, pretvīrusu un pretsēnīšu darbība – labs palīgs vecākiem laikā, kad bērns atsāk skolas vai bērnudārza gaitas. Labi zināms dabas produkts ir arī propoliss, kas palīdz pasargāt organismu pret dažādiem vīrusiem un baktērijām. Un, protams, nav iedomājama cilvēka imunitātes stiprināšana bez vitamīna C. 

 

 

 

Reklāma
Reklāma

"Alvityl" 11 vitamīni

Sabalansēta vitamīnu formula

-  Piemērots visām vecuma grupām
-  Piemērots  dažādām vajadzībām


Hermetizētais pudeles iepakojums garantē sastāvdaļu kvalitāti un kvantitāti (pasargāts no gaisa, gaismas iedarbības).  
Ieteicams:
-  No 3 gadu vecuma
-  100% IDD (ieteicamā diennakts deva)
-  Augšanas periodā
-  Atveseļošanās periodā
-  Pie noguruma
-  Nesabalansētas diētas gadījumā
-  Stipras caurejas gadījumā
-  Intensīvi sportojot


Lietošana:
Bērniem 3 līdz 6 gadu vecumam – 1 tējkarote (5ml) dienā.
Bērniem no 6 gadu vecuma, pusaudžiem un pieaugušiem – 2 tējkarotes (10 ml) dienā

Sastāvs:

Vitamīni A, B1, B2, B3 vai PP, B5, B6, B7, B12, C, D3, E. Visi nepieciešamie vitamīni, kas nodrošina organisma funkcijas, uzlabo imunitāti, paaugstina enerģijas ražošanu utt.
Nav iekļauti vitamīni B9 un K – jo tos regulāri pietiekamās devās uzņem ar uzturu.



"Alvityl Defenses"

Dabisks līdzeklis imūnās sistēmas un dabisko aizsargspēju stiprināšanai, saaukstēšanas profilaksei. Bērniem ieteicams lietot no 1 gadu vecuma.

Lietošana:
-  Bērniem 1 – 6 gadi: pa 1 mērkarotei (5ml) 2 reizes dienā
-  Bērniem no 6 gadi: pa 2 mērkarotēm (10ml) 2 reizes dienā
-  Pieaugušajiem: pa 3 mērkarotēm (15ml) 2 reizes dienā
Sastāvs:
Ehinaceja (Stiprina organisma imunitāti, veicina organisma aizsargspējas pret vīrusiem un baktērijām.)
Propoliss (Sekmē toksisko vielu izvadīšanu no organisma. Propoliss ir viena no aktīvākajām augu izcelsmes vielām. Satur daudz bioloģiski aktīvus savienojumus, piemīt antioksidanta īpašības, pasargā šūnas no bojājumiem.)
Vitamīns C (Stiprina imunitāti, antioksidants.)
Formula zinātniski pārbaudīta.
Tika veikts randomizēts, dubult-akls, placebo kontrolēts pētījums ar "Alvityl Defenses", kur piedalījās 328 bērni vecumā no 12 mēnešiem līdz 5 gadiem.
Rezultātu apkopojums:
1) Infekciju profilaksei:
     * Samazina par 50% infekciju gadījumu skaitu;
     * Samazina kavēto dienu skaitu infekcijas laikā.
2) Infekcijas laikā:
     * Atvieglo slimības gaitu;
     * Samazina ārstu konsultāciju biežumu.


Paaugstina Jūsu un Jūsu bērna dzīves kvalitāti!!!

Ieskaties: www.miecys.lv