Noteikti izlasi: svarīgākais par pareizu zāļu lietošanu

Farmaceite Dzintra Strautiņa stāsta, kam jāpievērš uzmanība pirms medikamentu lietošanas.

Nelietot zāles kopā ar alkoholu!  Alkohols organismā var ne tikai pastiprināt zāļu efektu, bet arī izmainīt to īpašības, un zāļu darbība var kļūt neprognozējama.

FOTO: Shutterstock.com

Nelietot zāles kopā ar alkoholu! Alkohols organismā var ne tikai pastiprināt zāļu efektu, bet arī izmainīt to īpašības, un zāļu darbība var kļūt neprognozējama.

Lietojot jebkāda veida medikamentus vai uztura bagātinātājus, ir ļoti būtiski precīzi ievērot lietošanas pamācībā norādītās instrukcijas! Patvaļīga medikamentu lietošana var ne tikai būt neefektīva, bet arī izraisīt nepatīkamas un pat veselībai bīstamas blaknes. Visbiežāk pieļautās kļūdas zāļu lietošanā rodas, neievērojot noteikto medikamentu lietošanas biežumu un daudzumu, kā arī patvaļīgi kombinējot atšķirīgus medikamentus.

 

Vienmēr rūpīgi jāizlasa lietošanas instrukcija! Galvenokārt uzmanība jāpievērš laikam, kad medikaments jālieto – no rīta, vakarā, pusdienas laikā, pirms vai pēc ēšanas, kā arī tam, kādās devās un cik ilgi medikaments jālieto. Medikamentu lietošana pirms ēšanas nozīmē, ka zāles jādzer vismaz 30 minūtes pirms maltītes, kas ir īpaši svarīgi, piemēram, zālēm kuņģa problēmām, lai pasargātu kuņģa gļotādu. Savukārt lietot medikamentus pēc ēšanas nozīmē, ka zāles jālieto 30 minūtes pēc maltītes.

 

Nekādā gadījumā zāles nevajadzētu uzdzert ar kofeīnu saturošiem dzērieniem, pienu vai greipfrūtu sulu, kas var izraisīt nevēlamu mijiedarbību! Uzdzerot ar greipfrūtu sulu, var palielināt zāļu koncentrāciju asinīs, kas dažādos gadījumos var būt bīstama. Piemēram, lietojot amidaronu (antiaritmisks līdzeklis) saturošus medikamentus, šādā gadījumā iespējama dzīvību apdraudoša aritmija. Tāpat negatīvu mijiedarbību var radīt arī pastiprināta piena produktu lietošana vai piena uzdzeršana, kas ļoti bieži neitralizē medikamentu. Lietojot perorālos antikoagulantus (sirds aspirīni), ierobežotā daudzumā jālieto produkti ar K vitamīnu (sparģeļi, brokoļi, kabači, lapu salāti, zirņi, aknas, zaļā tēja u.c.), jo tie var mazināt preparāta iedarbību. Pilnīgi drošai zāļu lietošanai rekomendē uzdzert tikai un vienīgi pusglāzi tīra ūdens istabas temperatūrā.

 

Reklāma
Reklāma

Nelietot zāles kopā ar alkoholu! Šī kombinācija  bieži vien var izraisīt sliktu dūšu, vemšanu, kā arī pavājinātu sirdsdarbību. Kategoriski izslēgta alkohola lietošana savienojumā ar medikamentiem neiroloģiskām kaitēm, insulīnu, nitroglicerīna un antibiotiku lietošanu. Alkohols organismā var ne tikai pastiprināt zāļu efektu, bet arī izmainīt to īpašības, un zāļu darbība var kļūt neprognozējama. 

 

Svarīgi izlasīt, kādas var būt blaknes! Šīs sadaļas nereti ir ļoti plašas, līdz ar to nepieciešams pirms jebkuru medikamentu lietošanas konsultēties ar ārstu, kurš arī palīdzēs izvērtēt iespējamo blakņu risku un nepieciešamības gadījumā piemeklēs analogu medikamentu bez alergēna.

 

Nedrīkst iegādāties medikamenus, balstoties uz reklāmām! Rreklāmu iespaidā ļoti bieži iegādājas dažādus uztura bagātinātājus. Patvaļīgi tos lietojot, nereti tiek 3-4 reizes pārsniegta dienas deva, vai konkrētais preparāts tiek lietots kombinācijā ar citiem medikamentiem, kas var izraisīt nevēlamu mijiedarbību. Tāpat ļoti bieži cilvēki, neieklausoties speciālistu norādījumos, zāļu lietošanu padara pat bezjēdzīgu. Piemēram, īpaši bieži novērojams, ka cilvēki, kuri lieto zāles pret paaugstinātu spiedienu, turpina lietot kafiju, kā arī dzer uztura bagātinātājus enerģijai, kas iedarbojas stimulējoši un asinsspiedienu paaugstina.