Augsta riska grūtniecība. Padomi, kā to pārdzīvot

Augsta riska grūtniecība mātēm vairāk saistās ar emocionālu spriedzi un fiziskām grūtībām. Zinot grūtniecības risku un sadarbojoties ar ārstu, sieviete mazina saistītos riskus un veicina savu un bērna veselību.

Priecājies par savu ķermeni, kurš dara visu iespējamo, lai iznēsātu grūtniecību un augošo mazuli

FOTO: Shutterstock.com

Priecājies par savu ķermeni, kurš dara visu iespējamo, lai iznēsātu grūtniecību un augošo mazuli

Sievietes un viņas ģimenes vajadzība ir pēc tāda ārsta, kurš ir zinošs un atbalstošs, jo jautājumu ir daudz un uz tiem vajag rast atbildes. Ir labi, ja šīs atbildes sieviete atrod tieši pie sava aprūpētāja vai aprūpētāju komandas (ārsta un vecmātes). Atbildes par nākotnes prognozēm visticamāk nesaņemsiet, taču rīcības plānu par veselības uzlabošanu, sapratni, kā jūtaties, gan. Sadarbībai ir milzīga nozīme, lai līdz nākamajai vizītei jūs justu mieru un pārliecību, ka esam uz pareizā ceļa.
 
Salīdzinot ar zema riska grūtniecībām, augsta riska grūtniecības pieredze ir ļoti atšķirīga. Grūtniecības laikā mātei var būt dažādas grūtības, kas jāpārvar un jāizdzīvo, piemēram, gultas režīms. Pat ja viņai ir ļoti atbalstošs aprūpes sniedzējs un ģimenes locekļi, augsta riska mātei var būt vajadzība pēc sarunām un atbalsta ar citām mātēm, kuras ir saskārušās ar līdzīga rakstura problēmām grūtniecības laikā. Šeit slēpjas māte - mātei atbalsta grupu vērtība, kuru izveide atkarīga no pašu māšu iniciatīvas. Visbiežāk, mātes, kas ir gājušas tam cauri, ir gatavas dalīties ar savu pieredzi un iedrošināt citas mātes, kuras tikai tagad iet tam cauri. Viņu padomi un gudrība iedvesmo.

 

Augsta riska grūtniecība ir kā karāties mata galā jeb būt biedējošā bedrē, vientuļai un spriedzes un nepatīkamu emociju varā.

 

Augsta riska grūtniecība ir kā karāties mata galā jeb būt biedējošā bedrē, vientuļai un spriedzes un nepatīkamu emociju varā. Un tomēr ir kaut kas, ko jūs varat darīt. Mātes bieži vien domā, ka labāk drīzāk mirt nekā iet tam cauri. Tomēr, kad izgājušas cauri grūtībām, viņas ir laimīgas, ka to paveikušas. Un galvenā atziņa, ko viņas saka - pat tad, ja jūs karājaties tai mata galā vai esat tai biedējošajā bedrē, mēģiniet baudīt braucienu, cik vien iespējams. Jo vienu dienu jūs atskārtīsiet, cik žēl, ka biju aizņemta ar raizēšanos un baidīšanos. Jā, iespējams, tas būs grūts laiks, tomēr tas reiz beigsies, tāpēc priecāsimies par savu ķermeni, kurš dara visu iespējamo, lai iznēsātu grūtniecību un augošo mazuli, kurš ir gatavs ņemt no jums visu, lai būtu vesels un ņiprs. Baudiet savu grūtniecību, jūs to esat pelnījušas vairāk kā jebkurš cits!

 

Pārstāj sevi vainot

  • pārstāj vainot sevi. Iespējams, jūs domājat, ja vien es nebūtu tā skrējusi, vai nodarbojusies ar seksu, vai cēlusi to smago kasti utml. Pasaki sev STOP šīm domām. Nav vienozīmīgi pētījumi, ka fiziskas aktivitātes palielina priekšlaicīgu dzemdību risku;
  • tieši jūs esat tā, kas spēj tikt galā ar visiem augsta riska grūtniecības aspektiem. Lai gan jums nav citas izvēles, jūs noteikti darīsiet visu, kas ir jūsu spēkos. Un jums atkal ir izvēle gausties par to vai izdzīvot šo pieredzi un paņemt labāko no tās dzīves, kas jums ir;
  • ik uz soļa meklējiet momentus, kas jūs patiešām iepriecina savā grūtniecībā. Pierakstiet tās, uzzīmējiet, izdziediet! Jūs varat izlemt baidīties vai palaist bailes prom un izlemt bērna labā izvairīties no nodarbēm, kas var kaitēt. Un tas ir saprātīgs lēmums. Daudzi no mums taču izvēlas uzņemties risku, darīt un izmēģināt savu veiksmi, zinot, ka darbs būs grūts.
     

Lai gan dzīves laikā grūtniecība ir samērā īss laika periods, tomēr tas ir šūpulis bērna dzīvības aizsākumam un pamatam. Izdzīvojiet to no dienas uz dienu, lai cik grūti būtu!

 

Iespējams, jūs domājat, ja vien es nebūtu tā skrējusi, vai nodarbojusies ar seksu, vai cēlusi to smago kasti utml. Pasaki sev STOP šīm domām.

Reklāma
Reklāma

 

Ja jums pastāv risks priekšlaicīgām dzemdībām, grūtniecība var kļūt nekas vairāk kā nogaidīšanas spēle. Jūs vislabāk zināt, cik tas ir atbaidoši, tas ir kā būt ieslodzītam un sasprindzinātam, bet ir svarīgi, ka jūs mēģināt iegūt prieku no jūsu grūtniecības. Liekas absurdi, tomēr mēģiniet pavadīt kādu laiku kā normāla grūtniece, pat ja jums nav atļauts nodarboties ar seksu, iet dušā, pastaigāties u.c. jums ierastas vai iemīļotās nodarbes. Jūsu uzdevums ir ierobežot sevi, lai neveicinātu kontrakcijas. Tomēr jūs drīkstat domāt. Dariet to visu domās, stāstiet par to skaļi savam bērnam, sajūtiet augošo vēderu un mazuļa kustības. Atrodiet mirkļus, kas nes prieku un izbaudiet tos!

Bez aprūpes terapijas, ārsts jums būs nozīmējis ne tikai medikamentus, bet arī speciālu ēdienkarti. Ieklausieties arī kaitīgo ieradumu sarakstā! Atmetiet tos sava mazuļa labā!
Vairāk par augsta riska grūtniecību var lasīt: www.sidelines.org un grāmatā High-risk pregnancy- why me? Autores: K. Whitehead, dr. V. Berghella,
 


Daudzas augsta riska grūtniecības pavada gultas režīms. Tas ir tik apgrūtinošs, nomācoši un garlaicīgi, tomēr mēģināsim uzskaitīt ieguvumus šādai terapijai:

  • samazina sirds slodzi;
  • uzlabo asins plūsmu uz nierēm, kas savukārt izvada lieko šķidrumu no organisma;
  • uzlabo dzemdes apasiņošanu, tādejādi nodrošinot jūsu mazuli ar papildus barības vielām un skābekli;
  • samazina asinis stresa hormonu – kateholamīnu daudzumu, kas var izraisīt kontrakcijas;
  • samazinās spiediens uz dzemdes kakliņu;
  • ierobežojot fizisko aktivitāti, samazinās kontrakcijas;
  • jūsu enerģija vairāk novirzās uz mazuļa labā, veicinot viņa augšanu.

     

Pat ja gultas režīms turpinās nedēļam un mēnešiem, mēģināt tajā saskatīt pozitīvos ieguvumus jūsu mazulim un jums. Jūsu attieksme ir 9/10 no terapijas, lai cik dīvaini tas nebūtu. Un pat, ja mazuļi spēj izdzīvot dzimstot jau 26.-32. nedēļā, vislabāk tomēr viņiem ir augt un attīstīties mātes klēpī.

 


Lai uzturētu labu garastāvokli:

  • izveidojiet draugu, radinieku, kolēģu telefona sarakstu, lai uzturētu kontaktus ar ārpasauli;
  • pievienojaties atbalsta grupai mamma-mammai vai izveidojiet savējo augsta riska grūtniecības atbalsta grupu;
  • cits atbalsts: jautājiet ārstam, vecmātei un/vai vecāku skolu skolotājiem to sieviešu kontaktus, kas gājušas cauri līdzīgām situācijām, kā arī atstājiet arī savus kontaktus līdzīgām situācijām, ja esat ar mieru emocionāli atbalstīt citas mātes;
  • ja jūs jau esat stacionārā, tad, iespējams, jūs jau aprūpē labāka komanda, kas šobrīd ir pieejama, kā arī jums blakus ir istabas biedrenes ļoti līdzīgā situācijā. Ļaujiet sev saskatīt tajā ieguvumus!
  • ja slimnīcā uzturēšanās sāk šķist bezgalīga, tad ir vērts pagatavot sev pie sienas liekamu kalendāru ar atpakaļskaitīšanas sistēmu, kurā būs skaidri redzams, ka kādu dienu gultas režīms vai fizisko aktivitāšu ierobežojošais režīms beigsies. Tieši tāpat pēc pēdējās utrasonogrāfijas datiem varat pagatavot papīra lelles, kas atspoguļos jūsu bērna izmērus. Tas palīdzēs jums apjaust, ka , lai būtu vesels un ņiprs, vēl kādu laiku ir jāaug un jānobriest.
     

Izmantotie resursi:
1.    K. Whitehead, dr. V. Berghella, High-risk pregnancy- why me? Understanding and managing a potential preterm pregnancy. A medical and emotional guide. 2012. 364.p http://www.smashwords.com/books/view/106792
2.    B. Luke, T. Eberlein, When you’re expecting twins, triplets or quads, New York, HarperResourse, 2004. 419.p.
3.    http://www.sidelines.org

Autore: Līga Giniborga, vecmāte un dūla