Ko darīt, gaidot Ziemassvētkus

Apdomā labi, ko darīt un ko nedarīt, lai pēc iespējas labāk sagatavotos Ziemassvētkiem, jo šis ir īpašas burvības laiks - darbojas sākuma maģijas rituāli. Tas nozīmē, kā sākumā darīsi, tā vēlāk būs. Gribi - tici, negribi - netici!

Dodies pastaigā pie dabas, sajūti salu, ledu, sniegu...

FOTO: Marika Eglīte

Dodies pastaigā pie dabas, sajūti salu, ledu, sniegu...

1. Meklē Ziemassvētku noskaņu - dodies pastaigā pie dabas, sajūti salu, ledu, sniegu, lūkojies zvaigžņotajā debess velvē. Svaigs gaiss dara brīnumus. Kustība ir dziedinoša, tāpēc slēpo, snovo, brauc ar ragavām un nodarbojies ar citiem ziemas sporta veidiem.

2. Gaidi Saules atgriešanos, domās sildies tās siltumā! Latviešiem Saule ir galvenā dievība, tā ir maiga, mīļa un sievišķīga. Ar lepnumu lasi mūsu eksprezidentes V. Vīķes-Freibergas grāmatu "Saules dainas", kurā ietvertas 4137 dainas par Sauli.

3. Vairo sirds siltumu un smaidi! Cilvēkos Saule atspīd smaidā, gaišā acu skatā un jaukā valodā. Uzsmaidi svešajam pretimnācējam, pārdevējai, darba kolēģiem un ģimenes locekļiem. Un vēro, cik labi no tā kļūst tev pašam. Pasaki kādu labu vārdu, izsaki komplimentu. Piezvani draugam, brālim vai māsai, tēvam vai mātei, dēlam vai meitai.

4. Ja sniegs uzsnidzis gana biezs, nokrīti sniegā, apgulies uz muguras un, kustinot rokas un kājas, veido eņģeli. Tad uzmanīgi piecelies, lai veidojumu nesabojātu.

5. Turi kājas siltumā, bet galvu vēsumā un neslimo! Caur galvu cilvēks zaudē ceturto daļu sava ķermeņa siltuma, tāpēc, ja galva nav apsegta, pat silti saģērbies cilvēks jūt aukstumu. Ja galva pārkarst, zūd možums, darba spējas un domu skaidrība.

6. Rotā istabas sienas, griestus un sijas. Lai Saule vienmēr būtu klāt, izrotā savu māju ar Saules zīmēm. Saules zīmi var atrast visu tautu rakstos. Bieži tā attēlota kā ritenis, jo Saule taču allaž rit.

Reklāma
Reklāma

7. Atnes no meža eglīti un to appušķo. Eglītē apvienojušās divas mūsu senču tradīcijas - lietot zaļo dzīvības zaru un uguns svētību nama labklājībai.

8. Aizdedz sveces un saaicini ģimeni ap galdu. Caur atmiņām pārdomām un nostāstiem izjūti kopību ar savu dzimtu. Domās esi kopā ar tiem, kuri jau aizgājuši viņsaulē. Šis ir īsais brīdis, lai bērniem stāstītu dzīvesstāstus.

 

Avots: 3x3 Ziemassvētki. Ziemas saulgriežu grāmata. R.: Zvaigzne ABC.