Bērna vadīta ēšana. Personīgā pieredze un mazliet teorijas

Kad pirms trim gadiem bija laiks sākt piebarot meitu, es meklēju informāciju par bērna vadītu ēšanu. Biju pārliecināta, ka mana bērna raksturs ir tieši tāds, lai viņš pats zinātu, kad un ko ēst.

FOTO: Shutterstock.com

Grāmatas "Bērna vadīta ēšana: kā piebarošanu padarīt aizraujošu lieliem un maziem" autore, zīdaiņu ēdināšanas speciāliste Džila Replija, sagrauj mītu, ka vienīgais veids, kā sākt mazuļa iepazīšanos ar pieaugušo ēdienu, ir biezenīši un ēdināšana ar karotīti.  Bērna patstāvīga ēšana jau no paša piebarošanas sākuma ir veselīgākais un dabiskākais veids bērna sekmīgai attīstībai.

Bērna vadīta ēšana ir metode, kas sagrauj mītu, ka vienīgais veids, kā sākt mazuļa iepazīšanos ar pieaugušo ēdienu, ir biezenīši un ēdināšana ar karotīti.

Mana pieredze bērna vadītā ēšanā
Neraugoties uz to, ka šādas grāmatas, uzsākot sava otrā bērna piebarošanu, manā rīcībā nebija, paļāvos uz savām un bērna sajūtām, un mēs piedzīvojām to, ko sauc par bērna vadītu ēšanu. Un, tagad atskatoties, man jāsecina – savu Lību es nekad neesmu barojusi ar karoti. Patiešām!

Katru piebarošanas reizi nosēdināju viņu pie sava galdiņa (Lībai bija pāri pus gadam, un tobrīd viņas pamatēdiens bija mammas piens) un priekšā liku vārītus dārzeņus – sagrieztus tādos gabaliņos, kas paņemami rokās. Jāatzīstas, ka doma – citi šādi savu bērnu nebaro –, man lika paralēli samīcīt dārzeņus bļodiņā, lai brīdi pa brīdim piedāvātu arī biezeni... Kā Lība izturējās pret manu katru reizi rūpīgi sagatavoto pļurē? Saknieba ciet muti, lai es ēdu pati: )

Mammas satraukumi
Tiesa, mani piemeklēja vēl visādas šaubu pilnas domas – ak, cik skumji, ka mēs visbiežāk paļaujamies nevis uz savām sajūtām, bet uz to, kā dara citi... Piemēram, redzot, ka viņai pastāv izvēles iespējas, mana meita atteicās ne tikai no dārzeņu biezeņiem, bet arī no jebkādām putrām. Bet es taču zinu – graudu putriņas ir taču tik labas! Nē, viņa no tām neēda nevienu – nedz speciālās graudu putras zīdaiņu piebarošanai (izmēģinājām, šķiet, visu firmu piedāvājumu), nedz manis vārītās.

Jau no paša sākuma bērns ēd pats, nevis viņam ēdienu ar karoti iebaro kāds cits.

Mani pārsteidza, ka no visiem dārzeņiem Lība ilgstoši izvēlējās kartupeļus. Burkāns? Ķirbis? Puķkāposts? Nekādā gadījumā. Dodiet kartupeļus! Mana mātes sirds reizē priecājās (ka meita zina, ko grib, un ka tiešām ēd pati) un reizē satraucās – kur gan daudzveidīgais uzturs, un vai gan kartupelis tiešām ir tik labs?
Un tagad man prieks, ka noriju satraukumu, un paļāvos uz savu bērnu.

Aizrīšanās?
Jā, aizrīšanās bija vēl viena lieta, kas nelika mieru. Vai tiešām šāda piebarošana ir pareiza – var taču aizrīties! Lība ik pa laikam tiešām mazliet aizrijās. Taču jāpiekrīt fizioterapeitei Klaudijai Hēlai, kas grāmatas atvēršanas svētkos norādīja – zīdaiņi mēdz aizrīties arī ar mātes pienu. Un tas, ka piebarojumu bērnam piedāvā viņam satverama lieluma gabaliņos, nenozīmē, ka nu bērns aizrīsies biežāk, nekā ēdot biezeni.
Šeit vietā piebilst – mammas un tēti, ir vērts reižu reizēm pārskatīt pirmās palīdzības sniegšanu bērnam aizrīšanās gadījumā. Un neatkarīgi no tā, kuru piebarojuma veidu izvēlaties! Izlasi Palīdzība zīdainim un bērnam aizrijoties
 

Bērna vadīta ēšana un piebarošana.Kā notiek bērna vadīta ēšana (fragments no grāmatas)

- ēdienreizu laikā bērns sēž kopā ar ģimeni un pievienojas ēšanai, kad ir tam gatavs. Vidēji tas notiek 8-9 mēnešu vecumā, kad bērns iemācās sēdēt. 

- Bērnam piedāvā gabaliņos sagrieztu dārzeni, bet ne vairāk kā 3 gabaliņus.

Reklāma
Reklāma

- Tiklīdz bērns izrāda interesi par ēdienu, viņš tiek iedrošināts to izpētīt, paņemot ēdienu rokās, - nav svarīgi, vai bērnam jau sākumā izdodas arī ko apēst.

- Bērnam netiek piedāvāti biezenīši, bet gan tāda lieluma un formas gabaliņi, ko bērnam viegli satvert.

- Jau no paša sākuma bērns ēd pats, nevis viņam ēdienu ar karoti iebaro kāds cits.

- Bērns pats nosaka, cik daudz ēdīs un cik ātri paplašinās ēdienu klāstu.

- Lai saprastu vai mazais ir gatavs pirmo reizi savā dzīvē nogaršot dārzeņus, mēs varam tos piedāvāt katru dienu, taču, ja rit jau piektā diena un mazais joprojām neizrāda interesi par ēdienu, vēlams nogaidīt pāris nedēļas un tad atkal sākt visu no sākuma.

- Bērns turpina saņemt pienu (mammas pienu vai piena maisījumu), kad vien vēlas, un bērns nosaka, kad ir gatavs samazināt tā daudzumu.

 

Nobeigumā piebildīšu - bērna vadīta ēšana nav piebarošanas veids, kas nu jāpārņem visai pasaulei. Izvēlaties ar bērnu sev piemērotāko veidu, taču, mammu un tēti, atceraties - jūsu bērns ir ļoti, ļoti gudrs, neatkarīgi no viņa vecuma.