Mati izkrīt, taukojas.... Tipiskās matu problēmas pusaudžiem

Pusaudžu vecums ir lielu pārmaiņu laiks gan pašiem bērniem, gan viņu vecākiem. Bērns mainās ne tikai emocionāli, bet arī viņa organismā notiek daudz jaunu procesu. Pusaudzis sāk pievērst daudz lielāku uzmanību savai ārienei un nereti jūtas ar to neapmierināts. Viena no problēmām, kas skar pusaudžus, jo īpaši meitenes, ir matu taukošanās un to izkrišana. Kāpēc tas tā notiek un ko darīt, mammamuntetiem.lv konsultē matu daktere – trihologs Inga Zemīte.
Dienā normāli var izkrist 50–150 mati.

FOTO: Evita Knospiņa, http://www.lotart.lv

Dienā normāli var izkrist 50–150 mati.

Taukaini mati un matu izkrišana ir raksturīgākās problēmas pusaudžu vecumā

Kā atzīst matu daktere – trihologs Inga Zemīte, matu taukošanās saistīta ar hormonu parādīšanos organismā, kas parasti notiek ap 12–13 gadu vecumu. Ja vēl 11–12 gados matus varēja mazgāt tikai vienreiz vai divreiz nedēļā, tad pusaudžu gados matus jau prasās mazgāt trīs reizes nedēļā. Zemīte uzskata, ka šajā vecumā matu taukošanās ir normāla parādība un atliek vien piemeklēt sev vispiemērotāko šampūnu. Varbūt var paiet laiks, kamēr atrod savējo, bet noteikti tāds jāatrod.

 

Mati taukojas intensīvāk tāpēc, ka pusaudža gados asinsritē sāk parādīties vīrišķie hormoni – androgēni, kas arī veicina tauku dziedzeru pastiprinātu darbību. Rezultāts – pūtītes, parādās taukaināka sejas āda un taukojas mati.

 

Turpretim matu izkrišanu var veicināt diētas. Zemīte uzsver – vērts pieminēt, ka pēc anoreksijas novēro ļoti intensīvu, pie tam gandrīz neatgriezenisku matu izkrišanu. Ja no matu taukošanās izbēgt praktiski nav iespējams, jo hormonus šajā vecumā mēs mākslīgi nevaram koriģēt, tad matu izkrišana gan ir saistīta ar blakusefektiem, ja tā varētu sacīt. Stress, diētas vai nepareizs uzturs, antibiotiku lietošana, mēnešreizes – tie ir iemesli, kuru dēļ var pastiprināties matu izkrišana. Ja tā nepāriet trīs mēnešu laikā, tad jāvēršas pie speciālista.

 

Dienā normāli varētu izkrist 50–150 mati, un tie atjaunojas, parasti lēnām ataugot vienu centimetru mēnesī, stāsta trihologs.

 

Reklāma
Reklāma

Ja mati izkrīt perēkļos, tad noteikti jāvēršas pie ārsta, jo parasti tas saistīts ar kādu infekciju vai arī ar "alopecia areata", kuras iemesls ir nepareiza imūnās sistēmas darbība, skaidro matu daktere.

 

Blaugznas var liecināt par ādas saslimšanu

Lai arī ne tik bieži, tomēr pusaudžu vecumā var parādīties blaugznas, kas var liecināt par kādu ādas slimību, piemēram, psoriāzi vai ādas sēnīšu slimību. Nereti blaugznas var rasties, ja mati netiek pietiekami bieži mazgāti vai arī pārāk bagātīgi tiek lietots šampūns, kas netiek izskalots. Ja bērnam novēro blaugznas, Zemīte iesaka vērsties pie ārsta – sākumā varbūt pie ģimenes daktera, dermatologa vai matu speciālista.

 

Kā atbrīvoties no blaugznām? Sākumā var mēģināt pamainīt šampūnus un pavērot, vai palīdz. Dažkārt pietiek ar biežāku galvas mazgāšanu. Ja nepāriet, vēlams vērsties pie ārsta, iesaka Inga Zemīte.

Saistītie raksti