Piparkūku mīkla (pirms lietošanas tai vēlams nostāvēties vismaz divas nedēļas)

Šo mīklu ļoti ieteicams kādas pāris nedēļas noturēt ledusskapī. Starp citu, vai zināji, ka visgaršīgākās ir piparkūkas no mīklas, kas aizmirsusies ledusskapī no pagājušajiem Ziemassvētkiem?

Gatavojam piparkūku mīklu paši!

FOTO: Shutterstock.com

Gatavojam piparkūku mīklu paši!

Vislabāk piparkūku mīklu gatavot pašam. Tas nav sarežģīti, un nav arī jābaidās no garā garšvielu saraksta – visas ir nopērkamas Latvijas veikalos. Ir pat gatavs piparkūku garšvielu maisījums, tomēr paša maltām būs cits aromāts! 

Turklāt, mīklu gatavojot, var „paspēlēties ar garšām”, piemēram, ja nepatīk kardamons, liec to mazāk, nekā ieteikts receptē. Smagākais darbs ir mīklas mīcīšana un rullēšana. Jo plānāk mīklu izrullēsi, jo trauslākas un kraukšķīgākas būs piparkūkas. Labs biezums ir, ja cauri izveltnētai mīklai vari saskatīt galdauta rakstu. 

 

Aptuveni 2,5 kg mīklas

Laiks: 45 minūtes

 

Sastāvdaļas:

500 g cukura

300 g sviesta

200 ml iesala ekstrakta vai tumšā cukura sīrupa

100 ml medus

1,5 kg miltu 

1 ola

1 ēdk. skāba krējuma

1 tējk. sodas

 

Garšvielas: 

Reklāma
Reklāma

1 ēdk. kanēļa

2 tējk. malta ingvera

½ tējk. melno piparu

1 tējk. krustnagliņu

1 tējk. malta muskatrieksta

1 tējk. kardamona

1 tējk. koriandra sēklu

1 tējk. kakao pulvera

1 ēdk. šķīstošās kafijas

1 ēdk. vaniļas cukura

1 citrona miziņa

1 apelsīna miziņa 

½ tējk. rupjās sāls 

 

Gatavošana:

1. Palielā katlā ieber cukuru un uz plīts karsē, līdz tas vispirms izkūst un tad paliek brūns, bet ne tumšs. Tam pievieno sviestu, iesala ekstraktu, medu un kuļ, līdz viss sakusis viendabīgā, biezā masā. Noņem no uguns.

2. Garšvielas liek piestā vai kafijas dzirnaviņās un sastrādā pulverī. Pievieno masai līdz ar pusi no miltiem un rūpīgi maisa, lai nerastos kunkuļi. Atsevišķi sakuļ olu. Krējumā iemaisa sodu. Gan olu, gan krējumu iemaisa mīklā.

3. Uz darba virsmas izber palikušos miltus. Liek klāt pusgatavo mīklu un pamazām tajā iemīca miltus. Intensīvi mīca, līdz tā kļūst viendabīga un spīdīga. Mīca vēl apmēram 10 minūtes, tad to saritina garenā desā un cieši ietin pārtikas plēvē.

4. Mīklu glabā ledusskapī. Pirms lietošanas tai vēlams nostāvēties vismaz divas nedēļas. Cepot piparkūkas, mīkla jārullē ļoti plāni – tad cepumi izdosies kraukšķīgi un trausli. 

Saistītie raksti