Kas jāņem vērā, izvēloties brilles. Speciālista ieteikumi

Brilles cilvēkam kalpo ne tikai redzes uzlabošanai, bet ir arī stila elements. Par pašreizējām modes tendencēm un ieteikumiem briļļu izvēlē mammamuntetiem.lv stāsta Optikas studijas "Lonija" īpašniece Lonija Kossoviča.

Pareiza briļļu izvēle var būt ļoti veiksmīgs stila elements.

FOTO: Mārtiņš Garais, http://garais.lv/

Pareiza briļļu izvēle var būt ļoti veiksmīgs stila elements.

"Labdien. Pēc kāda principa izvēlēties sev jaunas brilles? Vai ir kāds briļļu veikals, kur strādā cilvēks, kas ieteiks brilles, kas piestāv? Man ir ļoti slikta redze, tāpēc pašai ir grūti redzēt un izvērtēt, kas piestāv un kas patīk, atliek paļauties uz pārdevēju vai kādu draudzeni. Vai internetā ir iespējams kaut ko atrast par briļļu stilu un stila ieteikumus, kā arī, kādas formas piestāv katrai sejas formai un matu krāsai. Man pašai ir gaiši rudi, zeltaini mati (dabīgie).Paldies.”, tā mammamuntetiem.lv raksta kāda lasītāja. 

 

Visgrūtāk nopirkt pirmās brilles

Visgrūtāk ir nopirkt pirmās brilles, atzīst L.Kossoviča. Parasti cilvēki pirmās brilles izvēlas pēc draugu un paziņu ieteikumiem, kā arī pēc pašu veiktajiem izlūkgājieniem pa optikas saloniem. Speciāliste uzsver, ka ir jāsaprot - brilles ir ļoti svarīga lieta, tās ir svarīgākas par smaržu. Brilles pērk vismaz uz gadu, varbūt pat diviem un trijiem, tādēļ ikvienam jāsaprot, kāda ir viņa dzīve, hobiji, jāapzina savas izklaides vietas, jāsaprot, kā cilvēks vēlas prezentēt savu statusu.  Jaunieši, pērkot pirmās brilles, baidās no tā, vai viņus nesauks par briļļainajiem, neredzīgajiem. Speciāliste uzsver, ka tagad Rīgā sevi cienošos salonos strādā speciālisti, kas palīdz spert to pirmo soli. Faktiski optikas salonos būtu jābūt pat tādam kā psihologam, iestāstot, cik tas ir skaisti pirkt brilles.

 

Brilles ir mana seja, manas acis. Brilles nav trūkums, un salonos defektu var uztaisīt par efektu.

Pirmie soļi briļļu izvēlē

1.Atrast savu speciālistu, kuram uzticēties.

2.Saprast, kādiem nolūkiem brilles tiks valkātas.

3.Izdomāt - vai izraudzītās brilles būs plastmasas vai metāla.

Kļūdas:

- Akli paļauties uz drauga/draudzenes ieteikumiem.

- Veikt redzes pārbaudi, briļļu lēcu un briļļu ietvaru pasūtīšanu dažādās vietās.

 

L.Kossoviča atzīmē, ka cilvēks sevi ļoti labi var pozicionēt ar interesantām brillēm. Ja tās tiek pirktas tikai, lai redzētu, tad var iztērēt mazāk līdzekļu, bet tās jāpielāgo visiem dzīves gadījumiem. "Kā mēs zinām, ka ar vienām kurpēm nevar visu gadu izstaigāt un ar vienu tērpu nevar aiziet pie draudzenes, pēc tam uz operu un vēl aizbraukt slēpot, tā diemžēl vajadzētu būt arī ar brillēm. Es ar to domāju cilvēkus, kuri brilles nēsā no rīta līdz vakaram," skaidro speciāliste. Šai cilvēku grupai brilles ir grūti izvēlēties. Turpretim otra grupa, kurai grūti izvēlēties brilles ir vīrieši, kam nepieciešamas tā dēvētās brieduma brilles. Dāmas vienmēr saprot, ka jāvingro, jālieto pareizs uzturs, pareizi krēmi, bet vīrietim parasti sākas panika - viņam fakts, ka jāsāk nēsāt brilles, uzkrīt kā sniegs uz galvas. Ja viņam blakus ir vitāla dāma, mēs vīrieša briļļu izvēli uztaisām par šovu, stāta L.Kossoviča.

 

Mums visiem paliek mati gaišāki, zobi ne tik asi un arī redze pasliktinās.

Reklāma
Reklāma

 

L.Kossoviča pastāstīja, ka viņas salonos galvenais postulāts ir satikt cilvēku, ieraudzīt cilvēku, dzirdēt viņu. Ja viņš ir mazrunīgāks, tad nepieciešams ilgāks laiks, lai izprastu viņa būtību. Citreiz cilvēks, kuram nepieciešamas brilles, nāk ar draugiem vai draudzenēm, tas neesot slikti, bet dažreiz šie līdznācēji tādas aplamības mēģinot iestāstīt. Tas draugs jau nāk ar savu sajūtu, uztveri, bet viņš nav profesionālis, atzīst speciāliste. Viņa iesaka izstaigāt divus, trīs optikas salonus, mājās vēl padomāt un tad iet uz vietu, "kur tevi dzird un ar tevi runā". Ja tāda vieta nav atrasta, tā jāmeklē.

 

Visu darīt vienā vietā!

Vistrakāk, ka kaut kur nopērk ietvaru, kaut kur briļļu lēcas, kaut kur sabauda redzi. Tās ir lielākās kļūdas, ko var pieļaut, jo tad nav neviena atbildīgā, skaidro Kossoviča. Acu ārsts tikai pārbauda redzi, izraksta papīrus un dara parastam cilvēkiem nezināmas lietas, bet optikas salonos stāsta, kāpēc acs ir sausa, kāpēc cilvēks redz vai neredz, tur speciālistiem ir vairāk laika. Visvienkāršāk savus tēriņus briļļu iegādē esot izrēķināt pēc briļļu lēcām. Jaunam cilvēkam starta pakete visā Rīgas optikas tirgū varētu būt ap 25 latiem, meistara darbs "grozās" līdz 10 latiem. Tad nu šie 30 - 40 lati ir aptuvenā cena, ar ko jārēķinās, vēl gan jāpieskaita briļļu ietvari. L.Kossoviča stāsta, ka ir ļoti veiksmīgi zīmolu pakaļdarinājumi pat par 20 latiem. Speciāliste norāda, ka viņa neuztver cilvēka sejas formas, bet dzīvu cilvēku, un tāpat jau profesionālis "iedod to pareizo formu atbilstošu sejai". Speciāliste arī uzsvēra, ka stila pakalpojumi labās optikās neko nemaksā, un dažreiz pat konservatīvu sievieti izdodas pierunāt "paiet pussolīti uz priekšu", pamudinot iegādāties brilles ar kādu "odziņu".

 

Kur jūs brilles valkāsiet?

Ikvienam jāapzinās, kam jums brilles nepieciešamas un kur tās valkāsiet. Darbs pie datora ofisā, klientu apkalpošana bankā, sports, studijas - sev skaidri jānosaka briļu nepieciešamības mērķis. Speciāliste norāda, ka ne vienmēr lietišķiem cilvēkiem būtu jāizvēlas tikai kaut kas klasisks, piemēram, metāla briļļu ietvari zelta krāsā. Pietiekami respektablu izskatu var panākt arī daudz modernāka materiāla un krāsas brillēm.

 

Cik ērtas ir brilles?

Cilvēkam jāizvērtē, vai nolūkotās brilles nespiež degunu, kā tās "stāv" aiz ausīm. Ja kāds optikas meistars jums saka, ka visu var pieregulēt, tad jāsāk domāt - apavus taču arī mēs nevaram pastiept - tikai līdz zināmai robežai. Brillēm jāieguļas leņķī. Arī brillēm ir jābūt savās pozīcijās, jāieguļas ērti, lai tās nešļūktu. Kad sāk kaut ko locīt, tās vairs nav tādas, un sajūtas neredz draugi un draudzenes. L.Kossoviča atzīst, ka ir padevīgāki un mazāk padevīgāki materiāli, ir tādi, ko vispār nevar salocīt. Tāpat cilvēkam jāsaprot, ka ir plastikāta un metāla brilles. Tās ir divas dažādas lietas - plastikāta brilles uzguļas uz visa deguna, tās būs siltākas, tīkamākas ziemā, bet metāls vienmēr būs vēsāks. Šīs brilles pamatā ir ar tiem knibuļiem uz deguna, citiem tie nepatīk, tas viss ir jāizsver, pamāca speciāliste.

 

Brilles taisa modei nevis konkrētiem cilvēkiem

L.Kossoviča arī vērsa uzmanību uz to, ka zīmoli netaisa brilles konkrētiem cilvēkiem, bet taisa modi. Cilvēki arvien vairāk seko modei - vai nu viņš var atļauties zīmolu, vai arī pakaļdarinājumu. Un uzņēmēji uz to reaģē, ja kādreiz bija tikai dārgie brendi un tad tikai ķīniešu ražojumi, tad tagad piedāvājums jau ir daudz batgātīgāks. Speciāliste norāda, ka tagad cilvēki daudz brauca pa pasauli, visi paši gudri, daudz lasa, un optika ir sapratusi, ka cilvēkus nevar barot tikai ar dārgajiem brendiem. Tagad jau esot pieejamas "zīmolainas" lietas par saprātīgām cenām.

 

Šobrīd modē plastmasa un "kaķa acis"

Pašreiz modē ir apjomīgas brilles, materiāls - plastmasa, dāmām patīk arī "uzrautās kaķa acis". Modē ir dabīgo materiālu iestrādes - ādas briļļu kājiņas, koka brilles, raga brilles vai šo materiālu imitācijas. Pamatā klienti izvēloties brūnas vai melnas krāsas briļļu ietvarus, bet tie var būt atšķirīgi biezumā. izvēloties savas pirmās brilles, speciāliste iesaka raudzīties, lai tās ir funkcionālas, labi izskatās, labi kalpo, lai tām būtu laba optiskā zona. L.Kossoviča atklāj, ka no pasaules modes tirgiem cenšas atvest arī brilles sarkanā, lillā, baltā krāsā, bet tās pērk retāk, jo tad atkal ir nepieciešams konkrēts apģērbs. Pamatā cilvēki izvēlas melnas vai brūnas krāsas briļļu ietvarus, bet speciālisti tad mēģina piedāvāt izvēlēties vismaz kājiņas dzeltenā, lillā vai sarkanā krāsā. Katrā ziņā šī gada un arī nakamā gada mode - lakonisku formu brilles.