Kā pareizi pagatavot ideālus ķiploku grauzdiņus

Visgardākie grauzdiņi sanāks no krāsnī apgrauzdētas porainas rupjmaizes.
Ķiploku grauzdiņus ēd, pamērcējot krējuma un diļļu mērcē, majonēzē vai humusā. Foto: Dienas ēdieni

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ķiploku grauzdiņus ēd, pamērcējot krējuma un diļļu mērcē, majonēzē vai humusā. Foto: Dienas ēdieni

  1. Rupjmaizes šķēles sagriež garenos kvadrātiņos vai trijstūrīšos, var ar nelielu glāzi izspiest apaļas formas maizītes (derēs arī piparkūku formiņas, ar ko izspiest maizi sirsniņas vai kādā citā formā). Kārto uz cepešpannas, uz kuras uzklāts cepamais papīrs.
  2. Grauzdē 180 grādos aptuveni 5-10 minūtes (atkarībā no maizes biezuma), līdz maizes grauzdiņi kļūst kraukšķīgi. Ņem ārā no krāsns un atstāj, lai nedaudz padziest (lai paņemot nedeg rokas). 
  3. Nomizo ķiploka daiviņas un ar tām ierīvē sagrauzdētās maizītes. Ja garšo maigākas maizītes, grauzdiņu tikai nedaudz ierīvē, savukārt, ja esat iecienījuši spēcīgākas, grauzdiņā ierīvē vairāk ķiploka.
     

 

Kādu rupjmaizi izvēlēties ķiploku grauzdiņiem?

  • Pavārs iesaka izvēlēties tādu rupjmaizi, kas pēc konsistences ir poraināka. Sagrauzdējot šādu maizi, ķiploku būs vieglāk ierīvēt grauzdiņā, jo tas kalpos gluži kā smilšpapīrs. Ja izvēlēsieties blīvākas konsistences maizi, visdrīzāk sanāks maigāki grauzdiņi, jo tie neuzsūks tik daudz ķiploku.
  • Porainās konsistences dēļ grauzdiņiem labi derēs tā sauktais rupjmaizes ķieģelītis vai jebkura cita jūsu iecienīta rupjmaize.
  • Izvēloties maizi ķiplokmaizītēm, pavārs iesaka vadīties pēc vienkārša principa: ņemt tādu maizi, kas pašiem garšo. Nevajag domāt, ka maize, kasjums negaršo, pēc ierīvēšanas ar ķiploku pēkšņi kļūs daudz gardāka. Pavārs skaidro, ka tas ir līdzīgi kā ar vīnu — var jau pievienot ēdienam tādu vīnu, kasjums negaršo un kojūs nekad nedzertu, bet tad negaidiet, ka iegūtais ēdiens būs ļoti garšīgs.
  • Grauzdiņiem labi deres arī jau sakaltusi maize, vienīgi no tādas nevarēsiet izspiest skaistu formu (var salauzt gabaliņos).
     

 

Kā pagatavot cietus un kā mīkstus ķiploku grauzdiņus? 

Reklāma
Reklāma
  • Apgrauzdējot maizi cepeškrāsnī un pēc tam ierīvējot ar ķiploku, grauzdiņi sanāks kraukšķīgi.
  • Ja jums labāk garšo mīkstākas un nedaudz staipīgas maizītes, grauzdiņi jāfritē eļļā (līdzīgi kā kartupeļu čipsi), nevisjācep cepeškrāsnī. Šādi grauzdiņi būs daudz treknāki — iekožoties tajos, eļļa šļāksies uz visām pusēm un tecēs gar vaigiem un pirkstiem.

 

Gatavo Ēriks Dreibants, restorāna “3 pavāri” šefpavārs

Avots: žurnāls Dienas ēdieni

Saistītie raksti