Vai kaperus tik tiešām gatavo no krešu pumpuriem?

Jāņem vērā, ka kaperi ir sāļi. Foto: žurnāls 100 labi padomi

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jāņem vērā, ka kaperi ir sāļi. Foto: žurnāls 100 labi padomi

Marinētus krešu pumpurus mēdz dēvēt par nabaga ļaužu kaperiem… Īstie kaperi ir Vidusjūras, Vidusāzijas un Ziemeļāfrikas akmeņainajos, klinšainajos novados augošā, augumā nelielā, ložņājoša un dzelkšņainā kaperkrūma (Capparis spinosa) sālītie vai marinētie ziedpumpuri. Daba kaperkrūmu izskolojusi par niknu izdzīvotāju – tas kāpj klintīs, caururbj tās ar saknēm, pacieš karstu sauli, nejauku vēju, salu, sausumu un spītīgi zied ar skaitiem baltiem vai rožainiem ziediņiem. Ražu, proti, pumpurus, vāc no maija līdz oktobrim, un to var izdarīt tikai un vienīgi ar rokām, – jāsaka, tas ir visnotaļ nepatīkams darbs.

Kaperus, bez kuriem grūti iedomājama Dienvideiropas virtuve – mērces, salāti, gaļas ēdieni un picas, marinē vai sāla. Turklāt – jo mazāki kaperi, jo augstvērtīgāki tie ir. Arī Latvijas lielveikalos var iegādāties marinētu kaperu burciņas, taču koncentrētāka garša būs sālītiem kaperiem, kuri atrodami tikai gardēžu veikalos. 

Jāņem vērā, ka kaperi ir sāļi, tāpēc gatavojot nevajadzētu šo garšvielu pievienot vai arī to darīt pašās beigās, kad ir skaidrs, ka ēdiens nebūs par sāļu. Ja nevēlies sāļu ēdienu, rīkojies šādi: nokās, izmērcē ūdenī, nosusini un pievieno ēdienam, jau gatavam esot. Izteiktākai garšai kaperus var arī sakapāt un iejaukt, piemēram, mērcē vai salātos. Kaperi ideāli sader ar majonēzi un tai līdzīgām, kā arī baltvīna mērcēm, lieliski dažnedažādās aukstajās uzkodās, ar tiem var aizstāt olīvas, ja nu tās kādam negaršo.

Reklāma
Reklāma

Veikalā var iegādāties arī marinētas kaperkrūma ogas – olīvzaļas, līdzīgas nelielam iegarenam ķirsītim ar visu kātiņu. Garšā tās atgādina pamatīgi ieskābušus pipargurķīšus, un lieliski izskatās kā rotājums salātiem vai pat pirkstēdienos. 

 

 Avots: Žurnāls 100 labi padomi