Sutināti krāsainie dārzeņi ar kāli un rutku

Visvairāk vitamīnu dārzeņos ir vasaras un rudens sezonā - tieši tāpēc šobrīd ir īstais laiks ļauties eksperimentiem un izmēģināt jaunus ēdienus un garšas.

Foto: Aikāgaršo

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Aikāgaršo

Aikāgaršo šefpavāra Normunda Baranovska rudens ražas recepte

Sastāvdaļas:

 • Melnais rutks – 1 gab. (liels vai 3 gab. mazāki)

• Kartupeļi – 2 gab.

• Burkāns – 1 gab.

• Dzeltenais kabacis – 1 gab.

• Zaļais cukīni – 1 gab.

• Briseles kāposti – 2 saujas

• Latvijas ķiploks – 4 daivas

• Citronzāle – 1 gab.

• Smaržīgie pipari – 3 gab.

• Lauru lapa – 1 gab.

Mērcei:

• Saldais krējums – 150 ml

• Mandeļu skaidiņas (grauzdētas) – 1 sauja 

• Sāls – pēc garšas

 

Pagatavošanas laiks: 40 minūtes

 

Pagatavošana:

Reklāma
Reklāma

• Noskalo un notīri dārzeņus, saknes un garšaugus.

• Ja gaidi viesus, patīkams pārsteigums būs, ja no dārzeņiem izveidosi lodītes. Tās vari izgrebt ar speciālo lodīšu veidojamo karoti, kuru iespējams iegādāties lielākajos Rimi veikalos. 

• Liec vārīties ūdeni ar citronzāli – tā dārzeņiem dos patīkamu, aromātisku un maigu citrona garšu. 

• Ūdeni lej ne vairāk kā 1/3 no vidēji liela katla. Galvenais, lai ūdens nebūtu par daudz un tas pēc pagatavošanas nebūtu jālej ārā. Jo mazākā ūdens daudzumā vārīsi dārzeņus, jo koncentrētāks iznāks buljons, no kura gatavosi mērci.

• Liec vārīties rutkus, ķiploka daivas un burkānus. Tie jāvāra 10 minūtes.

• Tad pievieno kartupeļus, turpini vārīt vēl 5 minūtes.

• Pievieno pārējos dārzeņus. Ja ūdens jau nedaudz pavārījies un vairs nepārsedz dārzeņus, nepievieno ūdeni, bet uzliec katlam vāku. Laiku pa laikam tos apmaisi un ļauj sautēties.

• Kad dārzeņi mīksti un ūdens palicis pavisam maz, pievieno saldo krējumu un grauzdētas mandeļu skaidiņas.

• Silda, līdz saldais krējums uzvārās. Ja nepieciešams, pievieno sāli.

 

Aikāgaršo padomi: 

• Maltītes gatavošanai izvēlies neliela izmēra kāļus, jo pāraugot tie kļūst cieti un stiegraini.

• Salātiem pievieno svaigus rutkus kopā ar krējumu – tas noņems dārzeņa rūgto garšu.

• Kā piedevu gaļas ēdieniem izmanto ceptus rutkus kopā ar garšaugiem.

• Imunitātes stiprināšanai gatavo rutku ar medu – izdob dārzenī bedrīti, iepildi tajā medu. Kad rutks atsulojies, lieto iegūto šķidrumu pa tējkarotei dienā. Ja saaukstēšanās jau “noķerta”, tad palielini devu līdz pat trim ēdamkarotēm dienā. 

 

Lai tev rudenī laba veselība un Aikāgaršo dārzeņi!

 

Aikāgaršo ir viena  no Latvijas lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem Rimi Latvia iniciatīva, kas aicina ikvienu mainīt savus ēšanas paradumus un priekšroku dot veselīgam uzturam.

 

Sastāvdaļas