Psoriāze - ne tikai ādas, bet arī emociju slimība

Oktobrī tiek atzīmēta Pasaules Psoriāzes diena. Tā ir hroniska ādas slimība, kas izraisa zvīņainu plēkšņu veidošanos uz ādas un iekaisumu. Kā liecina PVO dati, psoriāzes izplatība dažādās pasaules valstīs svārstās no 0,09% līdz 11,43% no iedzīvotāju kopskaita. Latvijā ar psoriāzi dažādās tās formās slimo 2 - 4% iedzīvotāju, kas ir ap 38 tūkstošiem cilvēku. 

 

Psoriāzei ir raksturīga viļņveidīga izpausme - ar uzlabojumiem un pasliktinājumiem. Infekcijas, stress, laika apstākļu maiņas, kas sausina ādu un noteikti medikamenti var saasināt psoriāzes izpausmes.

FOTO: Shutterstock.com

Psoriāzei ir raksturīga viļņveidīga izpausme - ar uzlabojumiem un pasliktinājumiem. Infekcijas, stress, laika apstākļu maiņas, kas sausina ādu un noteikti medikamenti var saasināt psoriāzes izpausmes.

Psoriāze var parādīties jebkurā vecumā, vienādi vīriešiem un sievietēm, slimība biežāk sastopama pieaugušajiem nekā bērniem. Psoriāze, mūsdienās dēvēta “emociju slimība”, ir  cilvēka imūnās sistēmas saslimšana, kuras izraisītāji var būt dažādi - ģenētiski, imunoloģiski, apkārtējās vides izraisīti vai psiholoģiski. 


Kur ieraugāma psoriāze?
Ādas zvīņošanās visbiežāk ir uz elkoņiem, ceļgaliem un citām kāju daļām, skalpa, muguras lejasdaļas, sejas, plaukstām un kāju pēdām, bet tā var parādīties arī uz roku un kāju pirkstu nagiem, dzimumorgānu un mutes dobuma gļotādā. Ādas šūnu atjaunošanās process parasti ilgst aptuveni mēnesi, bet psoriāzes gadījumā tas var notikt dažu dienu laikā, tādēļ, ka šūnas aug pārāk ātri un uzkrājas ādas virsējā slānī.

Psoriāze nelīp!
Ir droši zināms, ka psoriāze nav lipīga! Psoriāzes pamatā ir imūnsistēmas kļūdaina reakcija - T-limfocīti aizsargā organismu pret infekcijām un slimībām, bet psoriāzes gadījumā tie ir par iemeslu pastiprinātai šūnu produkcijai. Tas noved pie ādas pastāvīgas lobīšanās un iekaisuma. Apmēram 40% gadījumu psoriāze tiek ģenētiski pārmantota, radot noslieci uz šo ādas slimību. Psoriāzi reizēm ir ļoti grūti diagnosticēt, jo tā var ārēji izskatīties kā cita ādas saslimšana.

Psoriāzi reizēm ir ļoti grūti diagnosticēt, jo tā var ārēji izskatīties kā cita ādas saslimšana.


Psoriāzes simptomi un raksturs
Par psoriāzes klātbūtni organismā var liecināt dažādas iekšķīgas problēmas, piemēram, holesterīna un cukura daudzuma pārmaiņas, vielmaiņas traucējumi, locītavu problēmas, un ārēji saskatāmas pazīmes (izsitumi, nagu drupšana), kuras rada nepareizi imūnsistēmas signāli, kas veicina paātrinātu un pastiprinātu šūnu augšanu - jaunas ādas šūnas veidojas dienās nevis nedēļās. 
Psoriāzei ir raksturīga viļņveidīga izpausme - ar uzlabojumiem un pasliktinājumiem. Infekcijas, stress, laika apstākļu maiņas, kas sausina ādu un noteikti medikamenti var saasināt psoriāzes izpausmes.
Smaga psoriāze ir pacientiem, kam tā  jau ir  ilgstošu laiku, ar smagu un nekontrolējamu gaitu, kas nepadodas ārstēšanai, kā arī gadījumos, kad pacientiem nepieciešams uzturēties slimnīcā, lai apturētu  psoriāzes progresu un samazinātu izpausmes uz ādas.

 

Psoriāzes diagnostika un ārstēšana
Rūpīga izmaklēšana un precīza diagnostika ir būtisks faktors, lai varētu sākt piemērotu ārstēšanu. Vizītē pie dermatologa būs iespējams noskaidrot vairāk par savu slimību un tās formu, kā arī saņemt padomus par piemērotāko terapijas formu konkrētam psoriāzes veidam. 

Papulozā jeb plākšņveida psoriāze. šī ir visizplatītākā psoriozes forma. Raksturīgi dažāda lieluma izsitumi, kas var arī niezēt. Parasti novērojami uz ceļgaliem, elkoņiem, galvas matainajā daļā un muguras lejasdaļā. No šī psoriāzes paveida nav pasargāti arī nagi - tie var mainīt krāsu un drupt.

Reklāma
Reklāma

Pilienveida psoriāze. Raksturīgi sīki, sāpīgi pilienveida izsitumi. Visbiežāk atrodas uz rokām un kājām.

Pustulozā psoriāze. Šim slimības paveidam raksturīgi strutaini, sāpīgi izsitumi, kas atrodas uz pēdām vai rokām vai klāj ķermeņa lielāko daļu. Ar laiku tie kļūst sausi, aiz sevis atstājot brūnganus plankumus un zvīņas.

Inversā - intertriginozā jeb kroku psoriāze. Izpaužas kā gludi, sārti izsitumi, kas rada iespaidu par jēlu ādu. Parasti tie ir cirkšņos, padusēs, zem krūtīm un citās ādas krokās.

Eksfoliatīvā - eritrodermiskā psoriāze. Šī ir smagākā no psoriāzes formām, kura izpaužas kā izteikti sarkana āda. Ir arī sirdskaluves, spēcīgas sāpes un nieze, traucēta temperatūras regulācija.

Diemžēl vēl nav radītas zāles, kas izārstētu psoriāzi. Tomēr ārstēšanai ir nozīme. Ieilgusi psoriāze var izraisīt asinsrites slimības, problēmas ar asinsspiedienu, dažādas sirsslimības, piemēram, infarktu un pat trieku. Psoriāzes ārstēšanai ir pieejami daudz un dažādi medikamenti un to iedarbība ir individuāla katram pacientam, tālab kopā ar ārstu nepieciešams sameklēt sev piemērotāko medikamentu un ādas kopšanas līdzekli.

 

Neignorēt, bet ārstēt
Savlaicīgi neārstēta psoriāze var palielināt citu slimību, piemēram, sirds asinsvadu saslimšanu, aptaukošanās vai diabēta attīstības risku, kas, savukārt, būtiski ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti un var izraisīt invaliditāti cilvēkiem darbaspējīgā vecumā. Lai arī slimība ir fiziski nepatīkama, viens no lielākajiem psoriāzes pacientu dzīves traucēkļiem ir psihoemocionālais faktors, jo sasirgušie izjūt ne vien fiziskas, bet arī psiholoģiska rakstura ciešanas, psoriāzes slimnieki bieži sirgst ar depresiju.