Ziņa skolēniem: vingro, fotografē vai filmē un ievieto rezultātu sociālajos medijos!

Mēneša garumā skolēni ir aicināti piedalīties konkursā „Vislatvijas Mugurčempionāts”, un veikt speciāli izveidotos vingrojumus muguras veselības uzlabošanai un ievietot bildes vai video kampaņas atbalsta lapās sociālajos medijos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ar šo akciju izglītojošā un izklaidējošā veidā vēlamies pievērst bērnu, skolotāju un vecāku uzmanību veselai un stiprai mugurai. Ikviens skolēns kopā ar klasesbiedriem tiek aicināts vismaz reizi dienā veikt muguras vingrinājumus piecu minūšu garumā.


Izglītības veicināšanas programmas „Living responsibility” ietvaros uzņēmums „DHL Express” sadarbībā ar Veselības, Izglītības un Zinātnes ministrijām, ārstiem un medicīnas ekspertu biedrībām, pirmo reizi Latvijā organizē akciju „GoTeach”, pasludinot oktobri par skolēnu muguras veselības mēnesi.

 

STATISTIKA

   * Statistikas dati liecina, ka pagājušā gadsimta 60. gados stājas problēma konstatēta 40% bērnu, savukārt tagad – jau 80%.
   * No visiem bērniem simetriska stāja konstatēta tikai 21,54% meiteņu un 23,49% zēnu.
   * 57.7% meiteņu un 54,4% zēnu ir novērojama mugurkaula nobīde vai skriemeļu nevienāds novietojums.
   * Vidēja asimetrija (1-2cm) starp ķermeņa pusēm tika konstatēta 45,38% meiteņu un 42,95% zēnu.
   * Vairāk nekā puse (61,5%) bērnu diennaktī skatās televizoru ilgāk nekā vienu stundu un divas trešdaļa (70,7%) bērnu brīvajā laikā spēlē datorspēles.
   * Skolēni sēdus stāvoklī pavada vidēji 8.59 stundas dienā.
(Rīgas Stradiņa Universitātes Anatomijas un antropoloģijas institūta pētījums.)


Jūlija Usoviča, programmas „GoTeach” pārstāve: „Patiess prieks par skolām un skolēnu klašu komandām, kuras jau ir atsaukušās un, izpildot muguras vingrinājumus, piedalās rīkotajā akcijā. Ar iniciatīvu „GoTeach” Latvijā ceram atjaunot stipras un veselīgas stājas kultūru skolēnu vidū. Aicinām vecākus un skolotājus izglītot bērnus, ka tieši regulāras vingrošanas pauzes ikdienā var veicināt viņu muguras veselību un nostiprināt balsta muskulatūru.”

Reklāma
Reklāma


Silvija Umbraško, „Anatomijas un antropoloģijas institūta pārstāve:
„Stājas traucējumi bērniem ir izplatīta problēma gan Latvijā, gan citās pasaules valstīs. Pat neliels stājas defekts var izvērsties nopietnā problēmā, tāpēc aicinu skolotājus un bērnu vecākus pievērs pastiprinātu uzmanību stājas traucējumu veidošanās galvenajiem faktoriem. Nepareiza un ilgstoša sēdēšana pie datora un televizora, kā arī mazkustīgs dzīvesveids būtiski ietekmē stāju. Noteikti jāpievērš uzmanība mugursomas pareizai nēsāšanai un atbilstošam tās svaram.”


Kampaņas „GoTeach” kulminācija plānota šī gada 26. oktobrī - Vislatvijas Lielajā vingrošanas dienā, jeb Mugurčempionātā, kurā visi kopā vingrosim šādi simboliski atbalstot šo iniciatīvu. Skolās, kuru skolēni būs vingrojusī visaktīvāk, šajā dienā plānotas īpašas aktivitātēs un vingrošanas stunda kopā ar „GoTeach” muguras veselības atbalsta komandu.

 

Plašāka informācija par sociālo kampaņu un tās izglītojošajiem konkursiem ir pieejam portāla Draugiem.lv atbalsta lapā – http://www.draugiem.lv/dhlgoteachlv.