"Veselības centrā 4" ir jauns, moderns mamogrāfs

Veselības centrā 4 (VC4) ir pieejami visa veida krūšu izmeklējumi, un katram no tiem ir savs mērķis, bet tieši šī digitālā mamomografija ar tomosintēzi sievietēm pēc 40 ir īpaši informatīva. Tās izšķiršanas spēja ir būtiski uzlabojusies, procentuāli vairāk varēs novērst diagnostikas kļūdas un atklāt pavisam sīkus veidojumus krūtīs.

VC4 ir viens no aktīvākajiem krūšu profilaktisko pārbaužu veicinātājiem un tagad diagnostisko izmeklējumu klāstu ir papildinājusi viena no pasaulē progresīvākajām krūšu izmeklēšanas tehnoloģijām - digitālās mamografijas iekārtu ar tomosintēzes iespēju (Hologic Selenia Diamensions).

FOTO: Mammamuntetiem.lv

VC4 ir viens no aktīvākajiem krūšu profilaktisko pārbaužu veicinātājiem un tagad diagnostisko izmeklējumu klāstu ir papildinājusi viena no pasaulē progresīvākajām krūšu izmeklēšanas tehnoloģijām - digitālās mamografijas iekārtu ar tomosintēzes iespēju (Hologic Selenia Diamensions).

„Paldies VC4, kurš veicis lielu ieguldījumu sabiedrības veselības jomā gan nodrošinot mobilo mamogrāfiju, gan iegādājoties šo jauno diagnostikas iekārtu. Šī ir viena no labākajām tehnoloģijām ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā un Latvijas sievietēm ir dota ekskluzīva iespēja šo izmeklējumu veikt arī par valsts apmaksātiem līdzekļiem. Līdz šim tikai 30 % sieviešu atsaucās uz Nacionālā Veselības dienesta (NVD) izsūtītajām uzaicinājumu vēstulēm, bet, ja neizmantos šo izmeklējumu, tā būs apgrēcība pret sevi. Ejiet pašas un paņemiet līdzi mammu, māsu un draudzeni. Tā mēs varēsim glābt vismaz divas reizes vairāk sieviešu dzīvības,” uzsvēra Ingrīda Circene.


VC4 ir viens no aktīvākajiem krūšu profilaktisko pārbaužu veicinātājiem un tagad diagnostisko izmeklējumu klāstu ir papildinājusi viena no pasaulē progresīvākajām krūšu izmeklēšanas tehnoloģijām - digitālās mamografijas iekārtu ar tomosintēzes iespēju (Hologic Selenia Diamensions). Tā ir vienīgā šāda veida krūšu izmeklēšanas iekārta ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā! No 2008. gada Latvijā pieejama arī ultrasonogrāfija ar sonoelastogrāfijas iespējām, kas ir izvēles metode sievietēm līdz 40 gadiem. Līdz ar to Veselības centrā 4 ir pieejamas jaunākās krūšu izmeklēšanas metodes.


Šī izmeklējuma metode ir ievērojami precīzāka, var agrīnāk atklāt izmaiņas un iespējamo pataloģiju, jo speciālistiem ir iespēja attēlu aplūkot slāni pa slānim, redzēt struktūras katrā slānī atsevišķi un aplūkot kustīgu attēlu no 3 pusēm. Īpašs ieguvums būs tiem pacientiem, kas izmeklējumu veiks ar NVD uzaicinājuma vēstuli un ģimenes ārsta nosūtījumu, piedaloties tikai ar valsts noteikto līdzmaksājumu. Standarta mamografijas ietvaros tiks veikti divi krūšu izmeklējumi, tai skaitā detalizētāka izmeklēšana, ko nodrošina 3D tomosintēze*.
Papildieguvumi pacientiem:
•    Lielāka labsajūta un komforts izmeklējuma laikā, jo izmeklējumu veic ar kustīgu lāpstiņu, kas pielāgojas krūts formai. Lai varētu veiksmīgi veikt izmeklējumu, iekārta pati fiksē spēku, ar kādu ir nepieciešams saspiest iekārtas lāpstiņas, atbilstoši pacientes auguma fizioloģiskajām īpatnībām, kā arī automātiski tiek piemeklēts krūšu izmeklējuma laukums, to pietuvinot krūšu kurvim. Tiek ietverts viss dziedzeris līdz pat krūts galam.
•    Pateicoties īsajam izmeklējuma laikam ir mazāka apstarojuma deva.
•    Izmeklējuma rezultāts tiek saglabāts pacientu elektroniskā datu bāzē, katru nākošo izmeklējumu var salīdzināt ar iepriekšējo dinamikā.

VC4 arī aktīvi piedalās valsts organizētā un apmaksātā krūts dziedzera ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programmā. No 2009. gada VC4 nodrošina mobilās digitālās mamogrāfijas kabinetu, t. i. krūšu izmeklējumu veikšanu reģionos - tuvāk savai dzīvesvietai. 2011. gada rudenī tika iegādāta otra - vēl lielāka un ērtāka, īpaši pielāgota automašīna šo izmeklējumu veikšanai.
2011. gadā veikti - 241 izbraukumi, aptverot - 36 pilsētas. Kopā izmeklēti - 7134 pacienti, no kuriem 5567 bija ar NVD uzaicinājuma vēstulēm veikt pārbaudi valsts vēža savlaicīgas atklāšanas programmas ietvaros, 1558 - ar ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta nosūtījumu veikt diagnostisko mamogrāfiju un 9 pacienti - par maksu.
No šā gada janvāra līdz septembrim mobilās digitālās mamografijas kabinetā izmeklēti 7817 pacienti. No tiem- 5401 skrīninga programmas ietvaros ar NVD uzaicinājuma vēstulēm, 2383- ar ģimenes ārsta nosūtījumiem un 33 pacienti par maksu.


Sandra Lapuķe, Veselības centra 4 radioloģe, specializējusies agrīnu krūšu audzēju diagnostikā:
„Krūts vēža diagnostikā joprojām vispopulārākā un informatīvākā ir mamografijas metode, kas tehnoloģiski attīstās un pilnveidojas, lai pēc iespējas agrīnāk atklātu krūts vēzi. Šo unikālo digitālās mamogrāfijas iekārtu Eiropā pielieto jau 3 gadus un ir iegūta jau pārliecinoši pozitīva pieredze. Standarta mamografijā bieži vien ir grūti noteikt nelielus audzējus starp krūts dziedzera audiem, bet šis izmeklējums paver plašākas diagnostikas iespējas.”

Reklāma
Reklāma


Arvīds Irmejs, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centra vadītājs, Veselības centra 4 ķirurgs, mamologs:
„Tomosintēzes tehnoloģija tiek uzskatīta par lielāko sasniegumu mammogrāfijas metodes attīstībā pēdējo 35 gadu laikā. Tomosintēze nodrošina īpašas agrīnas diagnostikas priekšrocības pacientēm ar blīvu krūšu struktūru, kas biežāk sastopama gados jaunām sievietēm. Līdzšinējās mammogrāfijas iespējas šādos gadījumā bija diezgan ierobežotas un sievietēm papildus bija jāveic citi izmeklējumi - ultrasonogrāfija vai magnētiskā rezonanse.”