3 svarīgi jautājumi par kafiju

Izlasi atbildes un uzzini vairāk par savas brokastu kafijas pagatavošanu!

Svaigi maltai kafijai garša un aromāts būs intensīvāks, līdz ar to nepieciešams mazāks daudzums. Lofbergs publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Svaigi maltai kafijai garša un aromāts būs intensīvāks, līdz ar to nepieciešams mazāks daudzums. Lofbergs publicitātes foto

• Maltā kafija vai pupiņas?

Jau samaltu kafiju ir ērti lietot ikdienā, bet tā ir arī vienīgā priekšrocība. Kafijas pupiņas saglabā kafijas aromātu un eļļas ilgāk — īstā buķete atveras, tikai samaļot. Turklāt svaigi maltai kafijai garša un aromāts būs intensīvāks, līdz ar to nepieciešams mazāks daudzums.

• Kāds ir īstais malums?

Jo smalkāks malums, jo spēcīgāks aromāts un intensīvāka garša, tomēr ne visiem kafijas pagatavošanas veidiem piemērots smalks malums. Jo ilgstošāks būs kafijas kontakts ar karsto ūdeni, jo ieteicams rupjāks malums, piemēram, krūzītē vai franču kannā aplietai kafijai. Savukārt espresso piemērotāks smalkāks malums, jo kafijas saskare ar karsto ūdeni notiek īsu brīdi. Izņēmums ir turku kafija, kam vajadzīgs ļoti smalks malums, bet kafiju vāra vairākkārt.

• Cik daudz kafijas vajag vienai krūzītei?

Katram jāskatās pēc savas garšas. Bet vispārpieņemts ieteicamais daudzums ir 8-10 grami maltas kafijas (2 normālas tējkarotes) uz 100-150 ml ūdens.

 

 KAS IR STIPRA KAFIJA?

Reklāma
Reklāma

• Ja līdz šim domājāt, ka stipra kafija nozīmē arī daudz kofeīna, tie ir maldi. Kafijas garšai un stiprumam nav sakara ar kofeīna daudzumu. Kofeīnam nav garšas, tas nav rūgts, kā daudzi aplami domā.

• Kofeīna dzērienā vairāk ir tad, ja karstais ūdens ar malto kafiju ir ilgstošākā kontaktā, piemēram, espresso pagatavo ļoti īsā laika sprīdī, tāpēc tajā kofeīna nemaz nav tik daudz. Vienā espresso tasītē ir apmēram 70 mg kofeīna, bet 250 ml krūzē, kas ir tipisks brokastu krūzes izmērs, daudz vairāk — atkarībā no pievienotā kafijas daudzuma 150-250 mg. Lūk, tā! Sanāk, ka dubultais espresso iedarbojas vairāk emocionāli, nevis fiziski.

 

Konsultē kafijas eksperts barista Andris Petkēvičs

 

 Avots: Dienas Ēdieni