Iesnas. Ārstēt vai neārstēt?

Diez vai būs atrodams kāds cilvēks, kurš kaut vienu reizi nebūs saķēris iesnas. Un liela daļa cilvēku iesnas neuzskata par nopietnu kaiti, jo tā (ārstē vai neārstē) kaut kad jau pāries. Tomēr tik vieglprātīgi nevajadzētu gan izturēties. Tātad – ko ir svarīgi zināt par iesnām?

Tā kā deguna gļotāda ir pirmā, kas saskaras ar vīrusiem un baktērijām, iesnas ir daudz biežāk sastopamas nekā dziļāki elpceļu iekaisumi – bronhīts un pneimonija.

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā deguna gļotāda ir pirmā, kas saskaras ar vīrusiem un baktērijām, iesnas ir daudz biežāk sastopamas nekā dziļāki elpceļu iekaisumi – bronhīts un pneimonija.

Kas ir iesnas?
Iesnas ir deguna gļotādas iekaisums. Iemesli, kuru dēļ tas rodas, saistīti ar imūnsistēmas pavājināšanos vai kādu lokālu kairinājumu. Deguna gļotādas aizsargspējas visbiežāk samazinās, ja apģērbs nav piemērots sezonai, kājās nav sausu apavu, vide ir stipri kondicionēta utt. Organisma aizsargspējas mazina arī stress, nepilnvērtīgs miegs un neveselīga pārtika, bieža un strauja laika apstākļu maiņa, temperatūras vai gaisa mitruma svārstības.

Arī ekonomiski izdevīgāk ir uzsākt iesnu tūlītēju ārstēšanu, turklāt darbavietā nevajadzētu apvainoties uz kolēģiem, kuri iesnu dēļ paliek mājās.

Kā rodas iesnas?
Deguna gļotādā atrodas mazi asinsvadiņi, kas paplašinās kad vīrusi un baktērijas uzbrūk deguna gļotāda. Rezultātā sākas tūska, tādēļ ir apgrūtināta elpošana. Iesnām sākoties, tūska ir mazāka, bet, palielinoties mikroorganismu skaitam, kļūst arvien lielāka un, kas sevišķi raksturīgi maziem bērniem, drīz jau ir pilnīgi nosprostota gaisa plūsma caur nāsīm un jāsāk elpot caur muti. Rezultātā deguns nevar normāli pildīt savu uzdevumu – attīrīt, sasildīt un mitrināt gaisu, pirms tas nonāk tālāk, tā pasargājot mūs no iekaisumiem dziļākos elpošanas ceļos. Tā kā deguna gļotāda ir pirmā, kas saskaras ar vīrusiem un baktērijām, iesnas ir daudz biežāk sastopamas nekā dziļāki elpceļu iekaisumi – bronhīts un pneimonija. Tādēļ iesnu gadījumā ir jāatrod paši racionālākie un ātrākie iedarbības veidi.

 

 

Ārstēšanu vajag. Bet pareizu

Liela daļa cilvēku uzskata, ka iesnas vispār nav jāārstē, un viņiem tās tiešām pēc kāda laika pāriet. Tomēr jāatceras, pat, ja pašam cilvēkam iesnu izraisītāji mikroorganismi nekādu lielo ļaunumu nenodara, viņš riskē nodot infekciju līdzcilvēkiem, un kāds no viņiem var saslimt daudz nopietnāk. Jo ātrāk infekcija tiek novērsta, jo vairāk tiks pasargāti apkārtējie. Iesnu izraisītāji var būt agresīvi vai ne tik agresīvi, arvien biežāk kopā darbojas vairāki – piemēram, divi vīrusi un viena baktērija vai viens vīruss, viena baktērija un viena sēnīte, un tad situācija ir jau daudz sarežģītāka. Arī ekonomiski izdevīgāk ir uzsākt iesnu tūlītēju ārstēšanu, turklāt darbavietā nevajadzētu apvainoties uz kolēģiem, kuri iesnu dēļ paliek mājās. Neviens, iespējams, nav sajūsmā, ka jādara lieks darbs, tomēr labāk tā, nekā saslimt arī pārējiem. Cilvēki dažkārt smej, ka iesnu dēļ pie ārsta nu gan neskries, tomēr par ļaunu nenāk pakonsultēties ar ģimenes ārstu vai farmaceitu, kādu pretiesnu līdzekli izvēlēties, jo līdzekļa izvēlei ir liela nozīme. Tikpat liela kā pēc tam tā pareiza lietošana. Speciālisti ir secinājuši, ka lielai sabiedrības daļai tomēr trūkst sapratnes par to, kas ir iesnas, kā organisms ar tām tiek galā un kā tām var ārstēt. Izrādās, ka cilvēki bieži lieto ķīmiskos medikamentus, kuri domāti ātrai elpceļu atbrīvošanai, kas rezultātā atvieglo simptomus, bet neārstē problēmu. Svarīgi atcerēties, ka katram medikamentam ir sava iedarbība, tāpat arī blaknes, tāpēc nevar lietot vienu medikamentu gan pret akūtām iesnām, gan hroniskām, gan alerģiskām. Tāpat jāņem vērā, ka ilgstoša medikamentu lietošana var mazināt tā iedarbību, un ķīmiskie preparāti var bojāt deguna gļotādu, var radīt atrofiskas deguna gļotādas risku un izraisīt hroniskās iesnas.

Reklāma
Reklāma

 


REKLĀMA

 

"Rinogēls" ir līdzeklis pretiesnu līdzeklis ar trīskāršu iedarbību: ne tikai atvieglo simptomus (mazina aizlikumu), bet arī iznīcina vīrusus un baktērijas un rūpējas par deguna gļotādu (mitrina, dziedē). "Rinogēls" ir labākais risinājums bērniem. Pieejams 2 formās – gēla un spreja (izsmidzinātāja) formā.

"Rinogēls" gēla formā ir uz unikālas ūdenī šķīstošas pamatnes veidots dabas vielu gēls. Sastāvā esošās aktīvās vielas atvieglo elpošanu caur degunu, uzveic baktērijas un vīrusus, un atjauno bojāto deguna gļotādu. Pirmās izvēles produkts akūtu iesnu gadījumā. Sastāvā dižegles eļļa, eikaliptu eļļa, kliņģerīšu tinktūra, piparmētru eļļa, smilsērkšķu eļļa.

"Rinogēls" spray ir uz unikālas ūdenī šķīstošas pamatnes veidots izsmidzināms dabas vielu gēls. Sastāvā esošās aktīvās vielas atvieglo elpošanu caur degunu, uzveic baktērijas un vīrusus, un atjauno bojāto deguna gļotādu. Pirmās izvēles produkts akūtu iesnu gadījumā. Sastāvā dižegles eļļa, eikaliptu eļļa, kliņģerīšu tinktūra, piparmētru eļļa, smilsērkšķu eļļa.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai! Pirms lietošanas uzmanīgi izlasiet instrukciju vai konsultējaties ar ārstu vai farmaceitu.


Ieskaties: www.silvanols.lv