Pasaules Sirds diena 2012: Kustība un asinsspiediens 120/80 jebkurā vecumā!

Ceturtdien, 20. septembrī no plkst. 15:00 līdz 18:00 Rīgā, Kronvalda parkā pie Kongresu nama notiks Pasaules Sirds diena 2012, kuru rīko Latvijas Kardiologu biedrība sadarbībā ar Sirds pacientu biedrību „ParSirdi.lv” un ar Rīgas domes Labklājības departamenta atbalstu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jo vairāk liekā svara, jo augstāks asinsspiediens (AS) - par to liecina Nacionālais šķērsgriezuma pētījums par iedzīvotāju sirds un asinsvadu veselības stāvokli. Tāpēc šogad Sirds dienas pasākumā galvenā uzmanība tiks pievērsta fiziskām aktivitātēm un asinsspiedienam 120/80 mmHg jebkurā vecumā!

Pētījuma dati liecina, ka:
• cilvēkiem ar normālu svaru (ĶMI 18,5–24,99) paaugstināts AS ir 33% gadījumu;
• cilvēkiem ar lieko svaru (ĶMI 25–29,99) paaugstināts AS ir 54% gadījumu;
• cilvēkiem ar aptaukošanos (ĶMI virs 30) paaugstināts AS ir 72% gadījumu.
Ķermeņa Masas Indeksu (ĶMI) aprēķina = svars (kg) : augums (m)2

Lai iedvesmotu cilvēkus atrast savu kustību veidu, un tādējādi samazināt svaru un asinsspiedienu, kardiologi ir aicinājuši pasākumā iesaistīties vingrotājus, nūjotājus, skriešanas aktīvistus un basketbola cienītājus.

Pasākuma laikā būs iespēja izmērīt asinsspiedienu, sirds darbības frekvenci, noteikt ķermeņa masas indeksu un saņemt kardiologu ieteikumus.

Tautā mīlētā aktrise Olga Dreģe vadīs vingrošanu cilvēkiem labākajos gados, jo kardiologi ir pārliecināti, ka kustība nosaka dzīves kvalitāti, veselību un dzīvesprieku.

Saņemsiet padomus, kā radoši vingrot mājās, uzzināsiet par kustību nozīmi un piemērotākajiem aktivitāšu veidiem cilvēkiem pēc 45 DHC studijas veidotajā projektā "Radošums fiziskajās aktivitātēs".

Vienā skrējienā vesela valsts! - ar tādu uzsaukumu piedalīsies Skrien Latvija komanda, kuras teltī būs iespēja uzzināt par sacensībām, kurās piedalās gan mazi, gan lieli sporta profesionāļi, un hobija klases skrējēji, kuriem skriešana ir veselīga dzīvesveida sastāvdaļa.

Pulcēšanās notiks arī pie Ghetto Basket basketbola groza, kur ievingrināt roku basketbola driblā varēs gan pieaugušie, gan bērni.

Par savām aktivitātēm informēs pacientu biedrība ParSirdi.lv. Būs iespēja iepazīties ar biedrības vadītāju Inesi Mauriņu un pievienoties biedru pulkam.

Pasākumu vadīs un fiziskajās aktivitātēs iesaistīsies dramaturgs un DHC studijas TRX treneris Kārlis Anitens.

Sirds dienu atklās 20. septembrī plkst. 15:00 Kronvalda parkā Latvijas Kardiologu biedrības prezidents LU prof. Andrejs Ērglis, LR Veselības ministre Ingrīda Circene, RD Labklājības departamenta Veselības pārvaldes priekšniece Irēna Kondrāte, Slimību profilakses un kontroles centra vadītāja Inga Šmate un Sirds pacientu biedrības ParSirdi.lv vadītāja Inese Mauriņa. Piedalīties pasākumā aicināti arī citi Latvijā zināmi kardiologi un ar sirds veselību saistīti eksperti.

Lai sirds vienmēr būtu formā kardiologi aicina pārskatīt savu dzīvesveidu – vairāk veselīgi un aktīvi kustēties, lietot uzturā svaigu pārtiku, atteikties no saldiem, trekniem ēdieniem, atmest smēķēšanu, regulāri mērīt asinsspiedienu, savlaicīgi doties uz profilaktiskajām apskatēm un rūpīgi lietot medikamentus, ja tā noteicis kardiologs vai ģimenes ārsts.

Sirds slimības pasaulē ir nāves iemesls Nr. 1 – fakts, ko lielākā daļa cilvēku nezina. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību šai problēmai, Latvijas Kardiologu biedrība jau vairākus gadus rīko Pasaules Sirds dienu, kuras mērķis ir informēt cilvēkus par sirds veselību, mudināt samazināt sirds slimību riskus, vairāk mīlēt sevi, dzīvot ilgāk, kvalitatīvāk un laimīgāk.

Pasaules Sirds diena pirmo reizi tika atzīmēta 2000. gadā, kad Pasaules Sirds federācija aicināja pasaules iedzīvotājus atcerēties par savas sirds veselību.
 

Reklāma
Reklāma